Dtum
Login with Facebookk
1944 | Április

Kiállítások

Czigány Dezső hagyatéki kiállítása kiábrándulást okozott. Harminchárom év múlt el a „Nyolcak” nemzetiszalónbeli kiállítása óta és íme összegyűjtve láthattuk egyik harcosuk műveit, aki valamikor veszedelmes forradalmárnak, vagy nagyszerű úttörőnek látszott. Hívei lelkesen, magasztalták, a megrökönyödött maradiak szenvedélyesen ócsárolták.


És ma? Valahogyan megfakult művészete. Egyáltalában nem látszik merész újításnak, hiszen annyira túljutottunk azon az állásponton, hogy a Cézanneból kisarjadt ábrázolásmód eltévelyedés. Erősebb átalakulásokat is megéltünk és meg tudunk érteni. De amiképen különösnek látszik ma az egykori megbotránkozás, azonképen; nem értjük az egykori elragadtatást, sem. Ha emlékezetünk elé idéztük Czigány műveit, erőteljesebbnek, színesebbnek, szuggesztívebbnek hittük festési módját, mint amilyennek ez a kiállítás mutatta.

 

Alighanem az történt, hogy egykori lelkes híveit az újság ténye ejtette tévedésbe, amelyhez jóval kisebb teremtő erő járult, mint ahogyan érezték, mert a legfontosabbat, a kifejezés meglepő erejét nem tudta átvenni Cézannetól. Így a többé-kevésbbé megállapítható hasonlatosság külsőleges maradt. És mentől jobban távolodott Czigány első budapesti sikerétől, annál inkább elbágyadtak benne a felvett hatások és mindjobban kiütközött ábrázolásmódjának egyéni jellege: fáradt játék bizonytalan vonalakkal és bizonytalan színekkel, amelyek együttese nem harsog, nem ragad magával, mert nem érdekel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98