Dtum
Login with Facebookk
1944 | Január

Német arcvonalröviditések a szovjet front három sulypontján

Berlin, január 23.
(Interinf.) Január 21., az arcvonal északi szakaszán, a bolsevisták téli offenzivájának sulypontján, ismét nagy harcok napja volt. A jelenleg is duló kemény harcok mostani állása szerint helyzetről azt lehet megállapitani, hogy ámbár a három főtérség egynéhány helyén meg kellett röviditeni a német arcvonalat, a bolsevisták tömegrohamának mégsem sikerült egyetlen helyen sem áttörés kierőszakolása. A jelenlegi helyzetet sokkal inkább azzal lehet jellemezni, hogy német csapatok ellenállásuk további megszilárditása mellett valamennyi gyujtóponton ellentámadásokba mehettek át, igy elvesztett területeket foglalhattak vissza, előretolt ellenséges támaszpontokat és összeköttetésüktől elvágott bolsevista alakulatokat semmisithettek meg.

 

Igy fest az események fejleménye, ahogy a bolsevistáknak déli és középső szakaszon eddig végrehajtott támadásainál is megfigyelhető volt. Az elkeseredett küzdelem azonban továbbtart és az ország belsejéből hozott vagy egyéb arcvonalakról elvont csapatok és a bolsevistáknak valamennyi rendelkezésükre álló ember-, és fegyvertartalékuk harcbavetésétől jelenleg nem is várható jelentősebb változás. A déli szakaszon teljesen összeomlott az ellenség ama kisérlete, hogy Umantól északra megakadályozza a német hadmüveleteket,

A Pripjet és a Berezina között, az Ilmen-tónál és Leningrádnál fokozódik az elháritócsata

A Führer főhadiszállásáról jelentik a Német Távirati Irodának: A véderő főparancsnoksága közli: Mig Kirovograd térségében a harci tevékenység kissé alábbhagyott, az ellenség a keleti arcvonaon déli szakszának más részein helyi jellegű vállalkozásokat hajtott végre, ezek azonban eredménytelenek maradtak.

Változatlanul ekseredettek a harcok Leningrád körül
Berlin, január 23.
Az Interinf jelentése szerint az északi arcvonalon a szovjet támadások sulypontja továbbra is Leningrád tréségében volt. Igen, silyos harcokbra került sor, amelybe a bolsevisták sok lövészhadosztályt vetettek be páncélos támogatással. A bolsevisták a német elháritó tűz következtében egy holttestek hegyein át tudtak a német főarcvonalba behatolni, ahol a különböző cspattestekhez tartozó katonák minden talpalatnyi helyet szivósan védelmeztek és egy lépést sem hátráltak addig, amig utolsó lőszerüket ki nem lőtték és amig utolsó kézigránátukat ki nem hajitották.


A bolsevisták páncélozott roham csoportokkal megkisérelték, hogy minél mélyebben hatoljanak a német ütegállások főharcvonalába, ezeket a kisérleteket azonban megfelelő ellenintézkedésekkel mindenütt meghiusitották.


Elkeseredett harcokra került sor az oranianbumi harci szakaszon is, Novgorodtól északra pedig meghiusult a bolsevisták fáradozása, hogy áttörjék, a német arcvonalat. Az Ilmen-tó déli  partján sikerült a bolsevistáknak a jégen át előretörni és a német arcvonalak hadában hidfőt létesiteni, később azonban helyi német tartalékok meglepetésszerü ellentámadást inditottak, amelynek az ott álloomásozó bolsevista legénység áldozatul esett. Az Ilmen-tó déli partja szilárdan német kézen van. Neveltől északra az elháitó harcok teljes erővel fellángoltak. A Resicától nyugatra elterülő áttekinthetetlen erdő és mocsaras térségben is sulyos harcokra került sor.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szovjet előrenyomulás 1943-ban és '44-ben  Az offenzíva egyik parancsnoka Leonid Govorov Egy másik Kirill Mereckov Guderian vezértábornagy, a keleti hadműveletek legfőbb irányítója
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Kispest – Hungária 3:3 (3:1) Kispest – Hungária 3:3 (3:1)
Titkos szabadságot kapott – a Hungária Újpest verő csapatával...
Magyarország 1927. évi műkorcsolyázó bajnoksága Magyarország 1927. évi műkorcsolyázó bajnoksága
A kellemetlen időjárás ellenére a Műjégpályán vasárnap reggel 9...
Németország hadibajnokságai Németország hadibajnokságai
Augusztus 25-én rendezte a német atletikai szövetség Németország...
Göbbels cikke egy német folyóiratban Göbbels cikke egy német folyóiratban
„A nép igényeiről” cimmel dr. Göbbels németbirodalmi...
A budapesti aviatikai meeting A budapesti aviatikai meeting
Amidőn a sorokat írjuk, már az aviatikai meeting hatodik napjánál...
A francia frank sorsa A francia frank sorsa
Leon Blum kormánya e héten alakul meg és most már kétségtelen, hogy a...
Európa műkorcsolyázó bajnoksága Európa műkorcsolyázó bajnoksága
Az Eispalast-ot zsufolásig megtöltő közönségnek minden tekintetben...
Amatőr rádió-adóállomás, rádió világrekord Amatőr rádió-adóállomás, rádió világrekord
Külföldön a rádióamatőrök között sokan vannak, akiket nem elégít ki...
1 millió volt feszültségű transformator 1 millió volt feszültségű transformator
A san-franciscoi kiállításon olyan tranformatort mutattak be, a mely...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98