Dtum
Login with Facebookk
1943 | Július

Kurszktól délkeletre tehermentesitő támadást inditott a szovjet

Berlin, julius 11.
A Nemzetközi Tájékoztató Iroda jelenti a keleti arcvonalról: Oreltól keletre egy német rohamcsapat hatolt be mélyen a bolsevista védelmi rendszerbe és ott több erős, elháritófegyverekkel fölszerelt, erősen kiépitett harcállást puszitott el. Nagyszámu foglyon kivül komoly fegyver- és hadieszközzsákmányt ejtett a német rohamcsapat.

 

A váratlan német vállalkozás meglepetésszerűen hatott a szovjetkötelékekre, amelyek sulyos, véres veszteségeket is szenvedtek. Az Orel-könyök északkeleti szárnyán is több helyi jelentőségű csatározás zajlott le, a bolsevista felderitő és rohamszakaszok felmorzsolódtak.


Kurszaktól délkeletre meginditott szovjet támadások, amelyeket kétségkivül a bjelgorodi arcvonal tehermentesitésére és felmentésére inditottak, ugyancsak az ellenség véres vesztesége közepette omlottak össze a német állások fegyvereinek tüzében.


A Kubán-hidfő lagunás vidékén a bolsevisták ugyancsak megkisereltek betörni a német támaszpont védelmi rendszerébe, a kisérletet a támadók érzékeny vesztesége közepette verték vissza. A német légierő kötelékei itt is eredményesen vették ki részüket a szovjet támadások elháritásából, több partraszállásra szolgáló csónakokat szüllyesztettek el vagy tettek géppuskatűzzel használhatatlanná. A kubáni hidfő keleti vonalán erősebb szövetséges zuhanóbombázó-kötelékek kiváló eredménnyel támadtak szovjet tüzérségi állásokat. A telitalálatok és a közelben lehullott bombák nyolc szovjetüteget hallgattattak el és több ágyut semmisitettek meg.


Magyar bombavető- gépek támadásai hosszu időre megzavarták a szovjet utánpótlási forgalmát a keleti arcvonal déli szakaszának egyik fontos arcvonal mögötti vasuti vonalán. Egész éjjel eredményesen folyt a bolsevista vasuti hálozat bombázása. A nagyméretű bombatalálatok három pályaudvar sinberendezését pusztitották el a Kruszk-Kasztornoje közötti szakaszon.


Keleten tovább dul a nagy csata
Berlin, julis 11.
(Német Távirati Iroda.) A vezéri főhadiszállásról jelentik a Német Távirati Irodának: Keleten tovább dul a nagy csata. Csapataink sulyos harcok árán ujabb terepet hóditottak és 193 ellenséges páncélost semmisitettek meg. A légierő kedvezőtlen időjárási viszonyok ellenére erős kötelékekkel támogatta a hadsereg támadásait. Szétszórtuk az ellenség készenlétben álló páncélos- kötelékeit és csapatait és lelőttünk 85 szovjet repülőgépet.


Könnyü német haditengerészeti járművek meglepő támadást intéztek az Azovi-tengeren Acsujev kikötője ellen, elszüllyetettek három parti járművet és további hármat sulyosan megrongáltak.


Davies a szovjet igényeiről

Stockholm, julius 11.
(TP) Rooseveltnek Sztalinhoz nemrégiben küldött külön-követe, Josef Davies nagykövet egy stockholmi hetilapban, amely az Egyesült Államok svédországi szócsövének tekinthető, cikket ir a szovjet külpolitikájáról. Mint régebben ,ugy most is Davies annak az érdekében lép fel, hogy a szovjetben teljesen meg kell bizni. A bolsevisták nem gondolnak a világforradalomra, hanem csupán saját biztonságukra .

 

Amit azonan Davies a szovjet területi igényeiről mond, amelyek állítólag ezen biztonsági követelményen alapulnak, figyelemreméltó. Davies kijelenti, hogy természetes, ha a szovjet olyan területeket követel, amelyeket egy jövőbeli európai támadás esetére biztonsága szempontjából szükségesnek tart. A szovjet követelményei a balti államoknak, Besszarébiaiak és az ukrán és fehérorosz területnek visszacsatolására Davies véleménye szerint nem is tekinthetők uj követeléseknek, hanem olyan területek visszacsatolásáról van szó, amelyeket erőszakkal ragadtak el a szovjettől.

 

Arra a kérdésre, hogy a szovjet mit tekint érdekterületének, Davies abban az értelemben válaszol, hogy ez a háboru utáni világtól függ. Moszkvát különösen a tengerhez való kijárat kérdése fogja érdekelni, még pedig jégmentes kikötőt kiván a Csendes-óceánon és a Földközi-tengeren. Oroszországnak mindig érdeke volt a csendesóceáni Port Artur és Dalren kikötő birtoklása a természetes, hogy a Dardanelláknak, mint hajózási utnak használata is érdekli.

 

Davies fejtegetéseinek csucspontját az a mondat tárja fel, hogy Oroszországnak biztonsága megköveteli azt is, hogy egy német támadással szemben való védelmi állásait a szomsédos kis államok területén keresztül tólja előre.


Roosevelt bizalmi embere tehát már eleve helyesli nem csupán a Szovjetunió szomszédos országainak Moszkvától való függő viszonyba hozását, hanem a katonai támaszpontoknak a keleteurópai területeken messze tuli helyezését.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kurszki kiszögellés térképe Német tankok vonulása a Szovjetunióban A T-34-es szovjet harckocsik a kurszki csatában Egy a szovjet parancsnoko közül, Konsztatyij Rokossovszkij Egy német parancsnok, Günther von Kluge Davies
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98