Dtum
Login with Facebookk
1944 | Január

Papp László dr. Európa-bajnok búcsúfellépte a birkózószőnyegen

Kovács tussal verte Sóvárit

Birkózóink harmadik meghívásos versenye ismét komoly sportsiker jegyében zajlott le a Sportcsarnokban. Izgalmas mérkőzéseik és meglepetések követték egymást. Kovács tussal verte múltkori legyőzőjét Sóvárit, Kinizsi öntust vétett. Szilvási, az ifjúsági bajnok pedig megismételte múltkori győzelmét.

A viadal fénypontja azonban nem az ifjak küzdelme volt, hanem egy váratlan sportattrakció. Bóbis Gyula, akinek Bánkival kellett volna mérkőznie, nem indulhatott, mert előző nap tífuszoltást kapott. Helyette két régi bajnok állt a szőnyegre: Papp László dr., a birkózókapitány és Matusa Mihály, a szövetségi birkózómester. Mindketten legendáshírű versenyzők voltak a maguk idejében. Papp László dr. párizsi bravúrját sokáig fogják emlegetni birkózókörökben.

Alig kétperces birkózással szerezte meg az Európa-bajnoki címet és volt olyan ellenfele, akit tíz másodperc alatt fektetett két vállra. Most bemutató mérkőzésre állt szembe egymással a két régi bajnok. Küzdelmük kemény és érdekes volt, egymást váltogatták a szebbnél szebb akciók, úgy hogy a közönség a küzdelem végén tapsolva és tüntetve követelt folytatást.

A mérkőzések így folytak le:
Ferencz (WMTK) – Torányi (Debreceni Vasutas) küzdelme után a pontozó bírák 2:1 arányban a debreceni fiút jelentették ki győztesnek, de sokan voltak, aki fordítva ítéltek volna.

Simon (WMTK) – Balázs (Testvériség) A leventebajnok jól tartotta magát, de a rutinosabb csepeli fiú a 10. percben két vállra fektette.

Kinizsi (MAC) – Kiss (WMTK) Kinizsi fölényesen, sőt fölényeskedve kezdett, azt csinált ellenfelével, amit akart, de aztán a 6. percben egy akció közben öntust vétett és így Kiss lett a győztes.

Hullai (Kecskeméti TE) – Szilvási (MÁV Előre): A felnőtt és az ifjúsági bajnok küzdelme változatos és érdekes volt és hatalmas meglepetéssel végződött. A vállalkozó kedvű Szilvási görög-római szabályok szerint is legyőzte Hullait, aki pedig már három éve nem kapott ki görög-római küzdelemben magyar versenyzőtől.

Kovács (MÁV Előre) – Sóvári (átigazolás alatt). Nemrégiben, a birkózóbajnokságokon Sóvári és Kovács vívta az utóbbi idők egyik legszebb birkózómérkőzését. Akkor Sóvári nyert pontozással. A küzdelem most is kemény volt és a 11. percben Kovács „lábfelhajtással” tussolta ellenfelét.

Sümegi (MTE) – Gulyás (MAFC): A főiskolás versenyző előbb szép „hidakkal” védi a leventebajnok támadását, de aztán Sümegi végül is két vállra fekteti.

Fecske (BSzKRT) – Vizi (Vasút): Fecske nagy fölényben van ellenfelével szemben. A 6. percben átforgatja és két vállra fekteti.

Rihetzki (MÁVAG) – Mángó (WMTK): A nap legkeményebb, néha-néha már durvaságba csapó mérkőzése. Rihetzky pontozással nyer.

A legközelebbi meghívásos birkózóversenyt pénteken este fél 7 órakor rendezik a Sportcsarnokban, ennek legkiemelkedőbb eseménye a Bóbis – Rihetzki találkozó lesz.

Februárban a birkózó csapatbajnokságok megrendezésre kerül sor. Három budapesti egyesület: WMTK, BVSC, MÁV Előre és a kerületi bajnokok: Miskolci Vasutas, Debreceni Vasutas, győri ETO, Kecskeméti TE és Kolozsvári MTE gárdája jogosult az indulásra. A kolozsvári csapat valószínűleg lemond a jogáról, ebben az esetben a ceglédi MOVE helyettesítő, s ha a győri ETO sem indulna, akkor a 18-án elődöntésre kerülő UTE-Ceglédi Vasutas összecsapás győztese mérkőzik a csapatbajnoki címért a többiekkel.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gulyás és Sümegi küzdelme.jpg Papp László dr. bemutatója.jpg Kovács kiemeli Sóvárit.jpg Rihatzky János győz Mángó ellen.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98