Dtum
Login with Facebookk
1944 | Január

Stodola Aurél, „a gőzturbina atyja”

Magyarok utja

Nemrég halt meg Svájcban Stodola Aurél, a gőzgépek világhírű magyar kutatója. Az öregúr nyolcvanhárom esztendős volt; de még ebben az élemedett korban is aktív professzora a zürichi egyetemnek. Nevét a világ technikusai jól ismerték: idehaza azonban sokan meglepődtek, mikor a Svájci Távirati Iroda azt írta Stodola professzorról: „a magyar származású tudós, a svájci egyetem büszkesége, elhúnyt...”

Liptószentmiklósból - Zürichbe

Pedig így van: Stodola nemcsak, hogy magyar származású volt, hanem magyar ember is volt. Szülei fenn, északon, Liptószentmiklóson éltek. Ott, Turócszentmárton, Rózsahegy és Liptóújvár környéken ismerte meg a fiatal Stodola-fiú először hazájának festői tájait. Szerette is a hegyeket, omló, zúgó hegyipatakokat haláláig. Mesélik, hogy Svájcban is legkedvesebb foglalkozású maradt a turistáskodás, kirándulás a hegyekbe.

A fiatalember technikusnak készült. Kitűnő sikerrel végezte el a mérnöki szakot és fiatalon diplomát is kapott. Eleinte nem érzett nagy vonzalmat a magánmérnöki pályához: a magyar államvasutakhoz állott be. Itt dolgozott, különböző beosztásokban, jó ideig, Fiatalember volt még azonban - idestova ötven éve ennek, - hogy egy szép napon Stodola magyar királyi államvasuti mérnök úr búcsút mondott az állami pályának és külföldre indult.

Útja Svájcba vezetett. Itt a vasúti-mérnöki szak, a mozdonyok és gőzgépek, vizierőművek kutatása virágjában volt ekkor; ne felejtjük el, hogy ezekben az időkben épülnek a híres svájci vasútvonaluk, alagutak, magasátjárók. A tehetséges külföldi mérnököt a vendégszerető svájci nemzet szeretettel várta és alkalmazta nagy nemzeti feladatainál. Akkoriban írta Stodola egymásután kiváló szakmunkáit, amelyek német nyelven megjelenve, sorra hódítótták meg a külföldi tudósok rokonszenvét és elismerését. Zürichben nyitotta meg aztán világhírű laboratóriumát Stodola. Nem tellett bele hosszú idő, a zürichi egyetem professzorának hívta meg a fiatal magyar mérnököt.

Út a világhír felé


A zürichi egyetem tanárának most már könnyű volt az útja. Külföldi egyetemek is sorra hívták meg Stodolát előadásokat tartani. A hannoveri német egyetem tiszteletbeli doktorának nevezte ki, több külföldi tudományos akadémia pedig tagjává választotta. Élete végefelé pedig maga a zürichi egyetem is díszdoktorrá választotta, miután többször az egyetem rektora is volt. Munkájának eredményét Schimanek Emíl, a budapesti műegyetem tanára, ebben vázolta:

- Stodola Aurél dolgozta fel a gőzturbinánál lefolyt tudományos jelenségeket. Kiváló kutató volt, aki nemcsak megvilágított egyes tudományos tényeket, hanem a helyes következtetéseket is levonta belőlük. Ezekben a vonatkozásokban nagy szolgálatot tett a technika haladásában.

Igen: Stodolát így nevezte a tudumányos világ: „a gőzturbina atyja”. Tudnivaló, hogy a gőzturbina tulajdonképpen a rendes gőzgép fokozása. És ha Stephensonnak, a nagy angol feltalálónak, voltak is hallatlan érdemei az első mozdony alkalmazásában és megalkotásában, a magyar Stodola professzor is nagyot alkotott, amikor a gőzgép felfokozott alakját, a gőzturbinát állította a tudományosság és főkép a gyakorlati élet szolgálatába. 1000-1200 lóerőn felül ma már szinte kizárólag- gőzturbinákat alkalmaznak gőzgép helyett!

A gőzmozdony, a gőzhajó és sok mindenféle más vontatóeszköz alapja a gőz. A nagyobb erejű, gőzzel hajtott járműveket ma már főleg az úgynevezett „gőzturbinával”, a gőzgép tökéletesített alakjával hajtják. Szolgálnak pedig bennünket ezek a gépek születésünktől egészen halálunkig. Utazásainkhoz, élelmünk elkészítésénél és számtalan más életmegnyilvánulásunkban. Ne felejtsük el, hogy mindezek „atyja” egy magyar ember volt.

Dr. Kerekesházy József

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A szabadsugár, vagy Zuppringer-féle német tanulmányú turbina kanalas turbinakereke Erőmű, turbinaházhoz vezető gyűjtőcső
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98