Dtum
Login with Facebookk
1944 | Július

Rövidek

Bombázás Magyarország ellen
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Folyó hó 2-án, a kora délelőtti órákban 500-nál több ellenséges gépből álló kötelék igen széles kiterjedésben, négy hullámban repült be déli irányból az ország légterébe. Súly a Duna-Tisza közén volt. Úgy fővárosunk, mint egyes vidéki városok ellen terrortámadást hajtottak végre.


Saját és szövetséges vadászok az ellenséges kötelékekkel több helyen megütköztek. Légvédelmi tüzérségünk igen hatásosan működésbe lépett. Az eddig beérkezett jelentések szerint a lelövések száma körülbelül 35, amelyből a vadászok 8 gép lelövését jelentették. Utóbbiak részéről további lelövésekkel még számolhatunk. Személyi veszteségek és anyagi károk keletkeztek. Ezek megállapítása folyamatban van. ( MTI. )

Változatlan a török külpolitika

Berlin, július 2.
Illetékes német helyről közli tájékoztatásul: Egy kérdésre válaszolva a Wilhelmstrassen megállapították, hogy semmiféle olyan tényről nincs tudomásuk, amelyből arra lehetne következtetni, hogy török külpolitika Menemencsoglu leváltása óta alapvető irányváltozáson ment volna át. Török politikusok és magának a török miniszterelnöknek különböző nyilatkozataitól is kitűnik, hogy a semlegességi politika továbbra is vezérelve a török államvezetésnek.

Felhívás a megkülönböztető jelzésre kötelezett zsidókhoz

Felhívom a vegyesházasságban élő és Budapesten tartózkodó, megkülönböztető jelzésre kötelezett zsidókat, hogy okirataikkal nyilvántartásbavétel végett folyó évi július 3-tól 7-ig délután 17 óráig jelentkezzenek a jelenlegi tartózkodási helyük szerint illetékes kerületi elöljáróságnál
Polgármester.


Nagy amerikai támadás St. Lo ellen

Berlin, július 18.
Órák hosszat tartó pergőtűz és erős harccsoportok előretörései után szombaton az első amerikai hadsereg megkezdte a várt nagy támadását St. Lo ellen. Az amerikaiak számára itt különösen nagy jelentőségük van a várostól keletre lévő magaslatoknak.

Amerikai lap a szovjet területi igényeiről

Genf, július 16.
Albert Guecard, a „Virginia Review” című újságban foglalkozik a szovjet területi igényeivel s az erre vonatkozó amerikai állásfoglalást így körvonalazza: „Mi nem akarjuk a szovjet terveit keresztezni, sőt arról sem vagyunk meggyőződve, hogy ezt meg tudnánk tenni, ha akarnánk.” A szerző azt tartaná a legjobbnak, ha Európa jövőjét a kommunista egyesülés alapján építené fel és ha az összes európai országok mint föderatív köztársaságok egyesülnének. (TP)

Graziani a fasiszta hadsereg főparancsnoka

Velence, július 30.
Illetékes olasz helyen megcáfolták azokat a külföldi jelentéseket, amelyek szerint Graziani tábornagy hadügyminiszteri állásáról lemond. A valóság ennek az ellenkezője: a tábornagy hadügyminisztersége mellett átveszi az újonnan kiképzett olasz hadosztályok parancsnokságát is, sőt az összes fasiszta fegyveres erők főparancsnokságát. A tábornagy parancsnoksága alatt állanak a katonailag átszervezett fasiszta fekete dandárok is, amelyeket elsősorban a bandák letörésére vetnek harcba.

Lakatos Géza vezérezredes kitüntetése

Berlin, július 30.
A Führer a vaskereszt lovagkeresztjével tüntette ki csíkszentsimoni Lakatos Géza vezérezredest, az egyik magyar hadsereg parancsnokát.

Vitéz Marosy Ferenc nyilatkozata

Helsinki, július 30.
Vitéz Marosy Ferenc magyar követ Helsinki-i állomáshelyének elfoglalása alkalmával beszélgetést folytatott az Aftonposten munkatársával. A követ vázolta Magyarország hagyományos keresztény és következetes revíziós politikáját, amely a német birodalom részéről nyert támogatást.  Az elmúlt hónapok eseményei során Magyarországon a külpolitika hagyományos irányához képest, mondja többek között a nyilatkozat, semmi lényeges változás nem történt, mindössze a pacifista és minden valóságérzék nélkül, kicsiny vezető klikket kapcsolták ki s a magyar kitartást zavaró mozzanat tűnt el

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Fekete pénteket idéztek elő Angliában a V.1 lövedékek. – Szőnyegbombázás érte a főváros több területét, vidéken is pusztító erejű bombatámadások voltak.

2. hét

Felsőszilézia felett teljesen megsemmisült egy amerikai bombázókötelék. – Délanglia és London lakossága már országrészekbe özönlik. – Churchill szerint „hozzá kell szokni” az új német fegyverhez. – Caennál új támadás indult. – Szovjet csapatösszevonások Kovel térségében.

3. hét

A szovjet repülőtereket és flottatámaszpontokat épít Dél-Olaszországban. – Teljes német páncélos-elhárító siker Luck és Tarnopol harci térségében. – Szilárdan védi a várost a dünaburgi német záróállás. – Óránként eggyel kevesebb bombázó készül Amerikában. –Terrorbombázás Berlin, München, Nürnberg, Saarbrücken és Bécs ellen

4. hét
Rommel hadseregcsoportja eddig 1700 páncélost semmisített meg. – Az invázió hetedik hetében az ellenség az első hétre kitűzütt célját sem érte el, de veszteségei túlhaladják öt-hat hónapi harc arányait. – Lemberg városába nem tudott betörni a Szovjet. – Menekülnek a diplomaták Londonból. – Hivatalos jelentés Hitler és Mussolini megbeszéléseiről.

5. hét

A Führer táviratban üdvözölte a 61 éves Ducet. – Vasárnap délelőtt 300 ellenséges gép bombázta Budapestet és a Dunántúlt, egy támadóhullámot szétszórtunk a Balaton felett, már az első órákban sok gép lelövését jelentették. – Mikolajczky Teheránban várja Sztalin meghívását. – Normandiában megszilárdult a német védelem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bombatalálat érte épület Szaracsoglu, Törökország miniszterelnöke és az új külügyminisztere Keledy Tibor áprilisban lett Budapest főpolgármestere Saint Lo városát Eisenhover hajóágyúi pusztították el Graziani tábornagy Lakatos Géza
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98