Dtum
Login with Facebookk
1943 | Október

Rövidek

Berlini nyilatkozat a béketalálgatások hátteréről
Berlin, október 3.
Szovjetorosz részről - jelentette ki a Wilhelmstrasse szószólója - nyilván érdek az effajta hiresztelések terjesztése, mert a szovjet azt hiszi, hogy igy majd azt a benyomást kelti, mintha a Szovjetunió olyan hatalmas fölényben lenne Németországgal szemben, hogy németeknek már alkudozniok kell a békéről. A második ok Moszkva részéről valószinűleg az, hogy ezekkel a hiresztelésekkel meg akarják ijeszteni a szövetségeseket és azt akarják, hogy az angolszászok német-orosz különbékétől tartsanak. Ily módon a szovjet kétségkivül a második arcvonal kialakitását akarja erőszakolni. Moszkva harmadik okát a Wilhelmstrassen abban látják, hogy a szovjet nagyobb engedékenységre akarja rábirni a szövetségeseket az egyéb orosz követelések irányában.

Megélénkültek a harcok Burma határán és Ujguineán
Tokió, október 3.
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: A burma-indiai határszélen huzódó hadszintéren lényegesen megerősítették az ellenséges erőket, igy különösen a Buthidaung-szakszon - irják a japán lapok. Az egész arcvonal mentén kisebb élénkülés, észlelhető. Az ellenséges légihaderő is elvétve támadásokat intéz a burmai határvidék ellen.

Uj-Guniea szigetén, Finchafentől északra a japán csapatok heves harcban állnak a partraszállás ellenséges kötelékekkel, amelyek fölényben levő légihaderő támogat. A kinai hadszintéren a japánok szeptember második felében jelentős sikereket értek el a Kwangszi-tartományban garázdálkodó kommunista bandákkal szemben.

Amerikai légitámadások a Keleti-tenger német partvidéke ellen

Amsterdam, október 10.
(Német Távirati Iroda.) Az angol hirszolgálat jelenti, hogy az amerikai haderők angliai főhadiszállásának közlése szerint az Egyesült Államok bombavető kötelékei a Kelet-tenger német partvidéke ellen intézett szombati támadásuk során a vállalkozás egész tartalma alatt rendkivül erős ellenállásra találtak. A berepülés kezdetétől állandóan ellenséges vadászgépek támadták a bombázókötelékeket.

A vasárnapra virradó éjszakán bombákat dobtak Londonra
Berlin, október 17.
(Német Távirati Iroda) Német harcirepülőgépek az október 17-ére virradó éjszakán London területére és az angol déli parton lévő elszórt célokra bombákat dobtak.

Sforza gróf Algirba érkezett

Lisszabon, október 17.
Az algiri rádió közölte, hogy Sforza gróf az amerikai szabad olasz mozgalom vezére, Algirba érkezett.

Angol-amerikai repülőgépek szórványosan bombázták a Dunántult

Budapest, október 24.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: Angol-amerikai repülőgépek vasárnap a déli órákban az ország délnyugati határát több hullámban átrepülték. A Dunántul különböző részeiről szórványos bombázást jelentettek. A támadó repülőgépek az ország nyugati és délnyugati részein átrepülve hagyták el az ország légiterét. Személyi veszteségről, vagy anyagi kárról eddig jelentés még nem érkezett.

Eisenhower szerint a háboru nagyon kemény

Lisszabon, október 24.
Eisenhower tábornok, főparancsnok az algiri rádió utján közvetitett beszédében hangoztatta, hogy ez a háboru nagyon kemény és sok véráldozatot követel. Felhivást intézett az otthonhoz, hogy a belső arcvonal szilárdan álljon a harcoló katonák mögött, mert ebben a háboruban katonának és otthon maradottaknak egyformán kell küzdeniök a győzelemért, bár pedig ez "még igen messze van".

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Az olasz fronton megröviditett állásokba vonultak a német csapatok. – Német mérleg a Szovjet nyári offenzivájának eredményéről. – Ujabb légi támadás München ellen. – Sulyos harcok a Dnyeperen átkelt szovjet csapatokkal.

2. hét
Antal István beszédet tartott a háborus besszre spekulálókról. – Nagy légi harcok voltak Németország felett. – Hivatalosan cáfolják a bozeni és trienti olasz tartományok német annektálásáról terjesztett hireket. – Elsüllyedt egy menekülteket szállitó dán hajó. – Légi csata volt Athén mellett. – Százkilométeres fronton indult meg legerősebben az uj szovjet támadás.

3. hét
A szovjet Dnyepropetrovszknál is megkezdték ujabb támadásukat. – Vasárnapra virradóra ujabb német légi támadás volt London ellen. – Kiev, Gomel és Melitopo körül folytatódnak az elkeseredett harcok.

4. hét

A keleti arcvonal nagy csatájában mindkét fél tartalékokat vetett be. – Berlinben nem számitanak a harcok ellanyhulásával. – A németek elfoglalták Levitha és Stampalia szigeteket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Burma határától kiinduló japán támadás India határvidékét fenyegeti Sforza gróf A dunántúli bombázás nyomai Eisenhover
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bemutatók - A szénásszekér - Bernard Shaw «politikai burleszk»-je a Vígszínházban Bemutatók - A szénásszekér - Bernard Shaw «politikai...
Shaw olyan okos ember, hogy nem csoda, ha az emberek nem mindig értik...
Szent-Istvánnapi sportversenyek Szent-Istvánnapi sportversenyek
Szent István napján a lóversenyen kívűl még másik, igen érdekes...
Az Újpest nagyszerű játékkal aratott győzelmet Berlinben Az Újpest nagyszerű játékkal aratott győzelmet Berlinben
Újpest – Tennis Borussia, Berliner SV kombinált 4:1 (1:1) A...
A Nr. 6-os öltözőben, egy pályakezdő komikánál: Márkus Emiliánál A Nr. 6-os öltözőben, egy pályakezdő komikánál: Márkus...
A jobboldali lépcsőn, a szinpad mögött, felbotorkálunk a félemeletre...
Milyen kérdésekre kér választ a textilközpont a nagykereskedőktől? Milyen kérdésekre kér választ a textilközpont a...
A textilközpont tiszta képet akar nyerni a magyar textilszakmáról és...
A villamosság házi használata A villamosság házi használata
A villamosság igazi hazája Svájcz, a hol a szükséges elektromos erőt...
Gyáralapítások Gyáralapítások
Rimaszombatban német aczélgyárosok uj aczéláru-gyárat épitenek. A...
Port-Artur nem adja meg magát Port-Artur nem adja meg magát
Augusztus 6-ikán az ostromló sereg részéről felszólították Stösszel...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98