Dtum
Login with Facebookk
1943 | December

A teheráni értekezlet

Istambul, december 5.
(TP) A Reuter jelentése szerint Roosevelt, Churchill és Sztalin találkozója Teheránban volt. A Moszkvából visszatért brit követ kijelentette, hogy már Sztalin is visszaérkezett Moszkvába. A három államférfit katonai bizottság kisérte. Brit részről Martel tábornok, amerikai részről pedig Dean tábornok volt a katonai küldöttség vezetője. A konferencia előterében elsősorban a katonai kérdések állottak, de politikai kérdéseket is tárgyaltak.

Még nyár előtt sor kerü a második arcvonal megnyitására?

Lisszabon, december 5.
Mint az angol hirszolgálat jelenti, londoni körök véleménye szerint Sztalin, Churchill és Roosevelt megegyezésre jutott a második és harmadik arcvonal terveit és megnyitásának idejét illetően. Felteszik, hogy a tervek alapján a brit és amerikai erők még a nyár beköszöntése előtt megtámadják Nuygat-Európát.

 

Valószinűnek tartják, hogy Teheránban a közel- és középkeleti nagylétszámu és kiválóan felszerelt szövetséges erők harcbavetéséről is döntöttek. Ezek az erők a Balkánon keresztül együttműködnének a szovjet hadsereggel

Teheránban megbeszélték a délkeletieurópai kérdéseket is
(Magyar Távirati Iroda.) A Tribune de Genove londoni tudósitója a teheráni értekezlettel kapcsolatosan a moszkvai rádió hiradásai alapján arra a következtetésre jut, hogy a háromhatalmi megbeszélések után Roosevelt és Chruchill kettesben valószinüleg még tovább tárgyal.


A háromhatalmi megbeszéléseken a katonai kérdések nagy szerepet játszottak és a Moszkvában elhatározott terveket kiegészitették. Németországgal szemben változatlanul fenntartják a feltétlen megadás követelését.

 

A politikai kérdésekkel kapcsolatban orosz forrásból hire jár, hogy megbeszélték a keleteurópai és a délkeleteurópai kérdéseket is. Határozottan állitható, hogy ezuttal Oroszország határainak kérdését is megvitatták.

A Wilhelmstrasse a teheráni értekezletről
A Nemzetközi Sajtó Tudósitó jelenti: Berlinben a rendelkezésre álló értesülések alapján arra a következtetnek, hogy a már befejezett teheráni értekezleten a katonai kérdések állottak előtérben. Sztalin nyilvan csak azzal a feltétellel ment el Teheránban, hogy elismerik a moszkvai értekezleten is sikerrel vallott álláspontját, amelyszerint a határkérdéseket és az ellenséges államok jövőjét csak a háboru után hajlandó megtárgyalni.


A balkáni invázió kérdését is megvitatták a jelek szerint és a német oroszországi szakértők azon a nézetek vannak, hogy Szovjetunió csak akkor hajlandó balkáni hadjáratba beleegyezni, ha abban maga viszi a főszerepet. Ameddig azonban a Krim-félsziget német kézben van és a szovjet hadseregnek nem sikerül a Nyugat-Ukrajnán való áttöré, lehetetlen a szovjet csapatok bevonulása a Balkán északi felébe is. Ugylátszik, hogy az angolszászok ezzel párhuzamos balkáni akcióikat Görögországra akarják korlátozni.  Az ujabb nehézség, amelyekkel a szovjet hadsereg Nuygati-Ukrajnában szembekerült, bizonyára arra késztették a tárgyaló feleket, hogy ujabb diplomáciai nyomást határoznak el Törökországgal szemben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A három nagy Teheránban William F. Dean
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Pitoeff Pitoeff
Halálhíre már csak elmosódottan szűrődött át a gőzökön, s...
Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán válaszolt Mussolininak Tardieu vasárnap a francia frontharcosok lyoni kongresszusán...
A francia volt frontharcosok Lyonban vasárnap megtartott...
Uj főispánok Uj főispánok
Brassó és Nagyküküllő vármegyék élére uj főispán került. Brassóba,...
A pompás formába lendült Gamma fölényesen győzött a Vasas ellen A pompás formába lendült Gamma fölényesen győzött a Vasas ellen
Gamma – Vasas 3:0 (1:0) Közel 15.000 néző kereste fel a MOVE...
A hitvesgyilkos orvos letartóztatása A hitvesgyilkos orvos letartóztatása
Az egész világon nagy szenzációt keltett az a rettenetes gyilkosság,...
Rövidek Rövidek
A finn közvélemény nagy örömmel és megnyugvással fogadta Mannerheim...
A Nemzeti Tanács népgyűlése az uj Magyarországért A Nemzeti Tanács népgyűlése az uj Magyarországért
A Magyar Nemzeti Tanács tegnapelőtt kiadott kiáltványában a főváros...
Az evés üdítő és felfrissítő hatása Az evés üdítő és felfrissítő hatása
Régi tapasztalat, melyet mindenki magán bizonyára igen sokszor...
A Margitszigeti Labdarugók csapatának összeállítása A Margitszigeti Labdarugók csapatának összeállítása
A Margitszigeti Labdarugók Egyesületének csapata, a mely tavaly a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98