Dtum
Login with Facebookk
1944 | Június

Rendelet a rendőrség katonásításáról

Budapest, június 25.
A Magyar Távirati Iroda jelenti: A hivatalos lap vasárnapi száma igen nagy jelentőségú és horderejű kormányrendeletet közöl. A rendelet a magyar királyi rendőrség átszervezéséről szól és lényegileg a rendőrség katonásitását jelenti.


Egy méreteiben minden emberi elképzelést felülmúló háború részesei vagyunk. Ez a háború és annak velejárói egészen különleges, a nyugodt békeidőkben nem ismert feladatok elé állitják és állithatják a közbiztonság és a közrend fenntartására hivatott szervezeteket. A belső rend fenntartása felett két fegyveres testület őrködik: a csendőrség és a rendőrség. Míg a csendőrséget már eredetileg is katonailag szervezték, a rendőrséget az azt életrehívó jogszabály kifejezetten „polgári intézmény”-nek szánta.

 

A rendőrség a közbiztonsági feladatok megoldásakor nem egyszer kerülhet oylan helyzetbe, amit csak rendkívüli eréllyel való fellépéssel oldhat meg. A rendőrség katonásítása hivatott a rendőrség szellemét olyan irányba nevelni, hogy azok a tulajdonságok, amelyek az ilyen feladatok megoldásához szükségesek, meglegyenek, tehát, hogy a rendőrség katonás szellemű és erős ütőképességű fegyveres testületté váljék.


A megoldásra szinte adva van nagyhírű csendőrségünk szervezete. Ennek mintájára állapítja meg a kormányrendelet a rendőrség új szervezetét. Természetesen figyelembe véve azt, hogy a két testület feladatköre, ha rokon is, egymással nem egészen  azonos, mert míg a csendőrség kizárólag közbiztonsági szolgálatot lát el, a rendőrség hatósági jogokat is gyakorol.


A kormányrendelet a katonailag szervezett testületté nyilvánított rendőrséget a csendőrséggel egységes vezetés alá helyezi. Az egységes vezetést az eddigi csendőri felügyelő látja el, aki a jövőben „a csendőrség és a rendőrség felügyelője” címet viseli. A rendőrség tisztviselői karát a rendelet a csendőrség tiszti, illetőleg tisztviselői karába, őrszemélyzetét pedig a csendőrség legénységével azonos rangosztályokba, illetőleg rendfokozatokba sorozza.


A rendőrség tagjaira vonatkozólag a kinevezési jogkört a rendelet a csendőrség tagjaira fennálló rendszerrel lényegileg azonosan állapítja meg.


Részletesen szabályozza a rendeletet a rendőrség tiszti képesítését, kimondja, hogy a rendőrtisztekre is a honvédség szolgálati szabályzata, valamint a honvédség becsületügyi, nősülési és személyi szabályai az irányadók. Végül a honvéd büntetőbíráskodás alá helyezi a rendelet a rendőrség egész személyzetét.


Nagyjelentőségű rendelkezése a kormányrendeletnek az is, hogy visszaállítja a rendőrség kerületi főkapitányságait. A kerületi főkapitányságok tudvalevően 1931-ben szüntek meg és akkor állították fel helyettük a rendőrség vidéki főkapitányságát. Most a vidéki főkapitányság természetesen megszűnik.


A rendelet a belügyminiszter és a honvédelmi miniszter hajtják végre.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Paragrafus Jaross Andor, belügyminiszter Csendőrök kitüntetése
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98