Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Divatjamult divatcikkek

A cím nyilván egy kicsit furcsán hat, mert ugyebár kérem vagy divatcikk valami, vagy divatjamult? Pedig hát azért vannak divatjamult divatcikkek.

Például a kemény manzsetta. A hölgyolvasóink közül valószínűleg már nem is emlékeznek arra az időre- ez tudniillik még 1911 előtt volt -, amikor a kaputos ember csakis fehér inget hordott, aminek az ujjához külön gombbal kellett hozzáerősíteni egy erősen kikeményített fehér kályhacsődarabot, aminek felsőbb végében ugyancsak gomb volt. Ezt hívták kézelőnek, illetve, illetve általában manzsettának. Később celluloidból is készült, aminek főleg az érettebb diákifjúság örült, mivel így később is lehetett törülni róla ama rejtelmes és mindig érthetetlen algebrai és fizikai tételeket, valamint történelmi évszámokat, amelyeket felelés előtt oda nagy buzgalommal feljegyezni nem átallottak.

Kemény duplagallér sem nagyon divatos ma már szimplát is csak frakkhoz hordanak. Szmokinghoz ujabban már puhagalléros selyemig nyert létjogosultságot.

A manzsettával és a keménygallérral merült el a feledés homályában a készrekötött nyakkendő is, amelyet duplagallérhoz hordtak, volt azelőtt ugy, hogy ráakasztották az inggombra és a gallér szélébe is belecsípték kétoldalt.

Sétapálcát is csak idősebb urak hordanak. Ki emlékszik még az egészen vékony nyílegyenes vagy a nagyon vastag meggörbített felsejű bambuszbotokra? Pedig valamikor mindenki ott lóbálta a botot a kezében.

Cilindert ma már csak nagyon ünnepélyes alkalmakkor viselnek, de eltűnt a pesti férfiak fejéről a sokáig olyan közkedvelt keménykalap is éppen ugy mint a nyári panamakalap.

A „Ferencjózsef” kabát körülbelül a ferencjózsefi – időkkel együtt tűnt el a férfidivatból is. Eltűnt a zsakett is, amely ma már csak néhol- délelőtti eküvőkön és a turfon egy- egy nagyobb sportesemény lezajlásakor látható. A zsakettel együtt tűnt el a „gamásni”, a bokavédő is.

Általában nem igen használnak ma már a férfiak bajuszkötőt, bajuszpedrőt, meg bajuszkefét.
Nem divatos az óralánc sem- kiszorította a karóra. Hovatovább a mellényt is el fogjuk felejteni.

Legyünk őszinték, sok értelme nem volt a mellénynek, amely a régi francia nemesek díszöltönyének képezte valamikor alkatrészét és megkülönböztetője volt a nemesnek a pórtól, akiknek nem volt szabad mellényt viseniök.

Régebben sokan hordtak monoklit. Ma a félszemüveg nem divat már és akiken mégis látni még, azok vagy régi megszokásból hordják, vagy valóban csak az egyik szemük rossz. De keretes monoklit selyemszalagon már sehol sem látni.

Vele együtt tűnt el a porondról a hölgyek által valamikor előszeretettel használt lorgnon is. Egy időben az előkelősködéshez tartozott a dámák körében a lorgnon – használat. Akinek rossz a szeme, az ma szemüveget vesz.

A női divat terén különben sokkal nehezebb divatjamult divatcikkekről beszélni, mint a férfidivatnál, mert ami ma divatjamult, az igen könnyen lehet a legközelebbi jövő legujabb divatkreációja. Hasonló esetre több példa volt a közelmult divattörténetében, amit a hölgyek sokkal jobban tudnak, mint mi.
Ezért most csak azokról a női divatcikkekről beszélünk, amelyek- ugy gondoljuk- egyhamar nem kerülnek divatba azért, mert a hölgyek – illetve a divatkreátorok – rájöttek arra, hogy azok bizony különböző okokból egészségtelenek.

Ilyen például a fűző, a régifajta vasabroncsos halcsontos „mieder”. Azután a hosszu uszályos utcai szoknya, a gombos cipő. (Ez különben a férfidivatból is eltűnt.)
Egyelőre nincs divatban a kontyos hajviselet sem és így a hajbetét, az „einlang” néven ismert borzalmas szőrhurkák sem kerülnek a hölgyek fejére.

Nem használnak a hölgyek „kebelkrémet” sem, ami valamikor ugyancsak kelendő divatcikk volt akkor, amikor a női alakideál, vagy ahogy ma mondják, a női vonal merőben különbözött a mostanában divatos nőideáltól.

Hasonló okból ment ki a divatból a turnür is, amely annakidején nem tette éppen kellemessé az ülést a hölgyek részére. Alsószoknyát sem igen viselnek ma már hölgyeink, pedig valamikor nagy divat volt a zizegő selyemből készült „jupon”.

De, amint mondottuk, a női divat terén nem lehet örökérvényű szabályokat felállítani, és ami ma divatjamult, holnap dernier eri, a legfrissebb divatkreáció lehet.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kemény duplagallér.jpg Bajuszkötő.jpg Lornyon.jpg
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Külkereskedelmi szerződések nem segitenek a mai forgalmi adórendszer mellett Külkereskedelmi szerződések nem segitenek a mai forgalmi adórendszer...
A Kereskedő és Iparos Ujság külkereskedelmi ankétja kapcsán Szurday...
Az utolsó Nádor-huszár Az utolsó Nádor-huszár
Gömörmegye Várgede községben nemrég halt meg az utolsó...
Vanzetti megőrült Vanzetti megőrült
A fogházból kiszivárgó hírek szerint Vanzettin kezdődő...
A Ferencvárosi Torna-Club felhívása a magyar football-bajnokság megindítására A Ferencvárosi Torna-Club felhívása a magyar football-bajnokság...
A magyar football-bajnokság létesítése és ezzel egyúttal a magyar...
A borellátás szervezése A borellátás szervezése
A kereskedelmi minisztériumban az érdekelt minisztériumok, valamint a...
Weöres Sándor - Japán táncjáték Weöres Sándor - Japán táncjáték
Nézd, hajlong a nyír: párás szellő járja át. Igy hajlong a lány, ...
Új Bródy-darab: Timár Liza Új Bródy-darab: Timár Liza
A Vígszínház egy szokatlan színházi és irodalmi siker színhelye....
Részvénytársaságok közgyűléseiről Részvénytársaságok közgyűléseiről
A Pesti hengermalom-társaság a napok tartotta rendkívüli közgyűlését...
Kossuth Ferencz a kisiparért Kossuth Ferencz a kisiparért
A kereskedelmi miniszteriumban most készültek el a kisipar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98