Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Rövidek

Az Egyesült Államok megszakitották a diplomáciai kapcsolatokat Argentinával
Amsterdam, március 5.
(Német Távirati Iroda.) Mint a brit hirszolgálat Washingtonból jelenti, az Egyesült Államok Argentinával megszaktitották a kapcsolatokat, Edward Stettinius helyettes amerikai külügyminiszter kijelentette a sajtóértekezleten - mondja a jelentés -, hogy az Egyesült Államok buenos-airesi nagykövetét utasitották, szakitsa meg a hivatalos diplomáciai kapcsolatokat a Farrell-kormánnyal.

Minisztertanács Argentinában
Lisszabon, március 5.
Az El Espectodor montevideoi rádió jelentése szerint Edelmiro Farell tábornok, Argentina elnöke szombaton összehivta a kormány tagjait minisztertanácsra.

Bulgária betartja a tengelyhatalmakkal szemben vállalt kötelezettségeit
Szófia, március 12.
(Magyar Távirati Iroda.) Chrisztov bolgár belügyminiszter Trevnában és Drenovban beszédet mondott. A bolgár külpolitika alapelveként a béke fenntartására irányuló óhajt és azt a szilárd elhatározottságot jelölte meg, hogy Bulgária a tengelyhatalmakkal szemben vállalt kötelezettségeit hűen betartja. Belpolitikai kérdésekről szólva bejelentette, hogy a kormány a legnagyobb szigorral folytatja a harcot az illegális elemek teljes megsemmisitéséig.

Intézett-e a svéd király és az amerikai elnök felhivást a Szovjethez?

Stockholm, március 19.
(Magyar Távirati Iroda.) Az „Aftonbladet” helsinki tudósitójának jelentése szerint ottani politikai körökben szombaton felvetették a kérdést, vajjon Gusztáv király és Roosevelt elnök a Szovjethez is intézett-e felhivást a béke kérdésében. Helsinkiben hangoztatják, hogy ilyen felhivás ahhoz a hatalomhoz, amely a békét meg akarja szabni, nagyjelentőségü volna a finn önállóság és szabadság biztositása szempontjából.

A németek nem szállták meg a szófiai posta- és táviróhivatalt
Szófia, március 26.
(Bolgár Távirati Iroda.) Az a hír, amelyet bizonyos külföldi ügynökségek terjesztettek, és amely szerint a német erők állitólag elfoglalták a szófiai posta- és táviróhivatalt, nem felel meg a valóságnak és teljesen légből kapottak. (MTI)

Angol repülőtámadás a norvég partokon
Berlin, március 26.
(Interinf.) A nyugatnorvégiai partvidék előtt három brit torpedóvető repülőgép szombaton este 7 órakor sikertelen támadást intézett német biztositó harci erők ellen. Egy támadó repülőgépet lelőttek. (MTI)

Péter exkirály hajlandó tárgyalni Titóval
Lisszabon, március 26.
(NST) Péter délszláv exkirály nyilatkozott a Daily Express cimü lapnak és kijelentette, hogy hajlandó tárgyalni Titóval, de csak a az angol kormány közvetitésével.

 

A Daily Telegraf diplomáciai tudósitója szerint Lisszabonban egyre jobban Tito javára hajlik a mérleg Puriccsal szemben

Japán légi támadások ellenséges repülőterek ellen
Tokió, március 26.
(Német Távirati Iroda.) A Domei-iroda Kinából érkező jelentése szerint a japán légierő március 18-án négy hullámban támadást intézett. Honan kinai tartomány egyik ellenséges repülőtere ellen. A támadást két ponton nagy tüzeket okozott, máshelyütt heves robbanás történt. A japán repülőgépek minden veszteség nélkül visszatértek támaszpontjukra. (MTI)

A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Ujabb bonyodalmak az angol-török viszonyban. – Váltakozó harcok a nettunói hídfőnél. – Narva és Pszkov vidékén fokozódott a szovjet nyomás.

2. hét

A déli szakaszon a szovjet offenziva elérte tetőpontját, északon az oroszok ujra megkezdték a támadást. – Madrid tartózkodóan kezeli a spanyol- angolszász megegyezésről szóló hireket. –Amerika nem lát okot a törökországi hadianyagszállitás beszüntetésére. – Ujabb nappali légi támadás Németország, Róma és Firenze ellen. – Jövő héten fontos eseményeket várnak Helsinkiben. – A londoni lengyel emigráns kormányt Kairóba telepitik át.

3. hét
Sulyos harcok Vinnica, Tarnopol és Kovel térségében. – A finn válasz megérkezett Moszkvába. –Amerikai légi támadás Felső- Itália ellen. – Szófiából tömegesen költöznek vidékre. – Dél-Olaszországban nagy csata tombol Cassinónál.

4. hét
Nagy német légelháritó sikerek a birodalom területe felett. – Sulyos bombatámadás érte Londont. – Forradalmi megmozdulások Palesztinában. – Angol repülők elsüllyesztettek egy vöröskeresztes hajót. – A keleti harcok sulypontja Proszkurov és Tarnopol közt van. – Egyre sulyosabbak az angolszász veszteségek Cassinónál.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Edelmiro Farrel II. Péter Joszip Broz Tito Egy német rajzolóművész 1884-es karikatúrája így vizionálta a jövő háborújá
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98