Dtum
Login with Facebookk
1943 | Június

Rövidek

Laval rádióbeszéde
Páris, junius 6.
(Stefani) Laval kormányelnök szombaton este rádióbeszédet intézett a francia nemzethez. A francia kormány külpolitikájáról szólva hangoztatta, hogy Franciaországnak békében kell élnie és szivélyes, bizalmon alapuló kapcsolatokat kell teremtenie két nagy szomszédjával, Német- és Olaszországgal.


A bolsevizmus veszélyével kapcsolatban a kormányelnök annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy ha az angolszászok győznének hamarosan össze kellene mérniök erejüket a Szovjetunióval és ennek a küzdelemnek kimenetele senki előtt sem lehet kétséges: a bolsevizmus egész Európát meghóditaná a maga számára.

Argentinában helyreállt a nyugalom, megalakult az uj kormány
Buenos Aires, junius 6.
(Német Távirati Iroda.) Mint hivatalosan jelentik, Castillo államelnök lemondott. Castillo Guinazu külügyminiszterrel, Videia mezőgazdasági miniszterrel és Bothe közoktatásügyi miniszterrel együtt Montevideóból repülőgépen visszatért Argentinába. Repülőgépe La Plataban szállt földre. Castillo innen azonnal Buenos Aires utazott. Röviddel megérkezése után ugy Castillo elnököt, mint több miniszterét letartóztatták.

 

Miután Castillo aláirta lemondását, ismét szabadlábra helyezték. Az uj katonai kormány egész Argentinában kihirdette a statáriumot, bár a fővárosban szombaton már teljes nyugalom volt. A vidékről érkező jelentések is mindenünnen rendről és nyugalomról számolnak be.


Rosenberg birodalmi miniszter szemleutja Ukrajnában
Nikolajov, junius 20.
(Német Távirati Iroda.) Rosenberg birodalmi miniszter az utóbbi napokban beutazta az ukrajnai birodalmi biztosság Dnyepropetrovszk, Krim és Nikolajev körzeteit s mindenütt személyesen győződött meg a földművelés, valamint kézműipar terén elért haladásról.

Moszkva rövidesen nagy harcok kitörésére számit
London, junius 27.
(NST.) Az angol tudósitók jelentései szerint a szovjet főhadiszálláson azzal számolnak, hogy a jelenlegi nyugalmi szünetet rövidesen nagyobb arányu harcok váltják föl. A szovjet hadsereg az egész arcvonalon uj tábori erőditések és támaszpontok kiépitésével foglalkozik. A szovjet felderitők megállapitásai alapján, amelyeket a német csapatmozdulatokról tettek, a szovjet tüzérséget uj állásokban helyezik el. Az is lehetséges - mondják az angol jelentések -, hogy ezek az áthelyezések a szovjet saját támadó terveivel állnak összefüggésben.

Japánban légitámadásokkal számolnak
Tokió junius 27.
(NST) A csungkingi kormány ismételt segélykiáltásaira a Kinában állomásozó amerikai légi erőt japán megállapitások szerint az utóbbi hetek folyamán valószinüleg Indián át megerősitették. Japán katonai szakértők nézete szerint ezért számolni lehet azzal, hogy az amerikai repülőket fokozottabban vetik harcba a kinai hadszintéren, de azzal is, hogy ujból megpróbálkoznak a japán szigetek elleni támadással.

Az angol sajtó Róma bombázásáról
Róma, junius 27.
(TP) Róma politikai köreiben figyelmet ébreszt, hogy az angol sajtó ujból nagy állhatatossággal tárgyalja az örök város bombázásának kérdését. Több londoni ujság az utóbbi napokban közreadta Róma térképét, s ezzel azt akarták bebizonyitani, hogy az olasz fővároson belül olyan ipari vállalatok és más objektumok találhatók, amelyeket katonai célpontoknak lehet tekinteni. Azonkivül Londonban arra utalnak, hogy Róma környékén a tengely szempontjából bizonyos jelentőségű ipari, katonai és közlekedés-technikai berendezések vannak. Ugylátszik, ezek az oko elengendők Anglia számára, hogy minden kulturális és vallási meggondolást háttérbe szoriston - állapithatják meg Rómában.


A hónap katonai és politikai eseményeiből távirati stílusban
1. hét
Göbbels: Véderőnk készen áll az invázió fogadására. – Csak a kubáni hidfőnél voltak élénk harcok. – A bolgár rendőrség hivatalos jelentést adott ki az agyonlőtt terroristákról. – Spanyol jegyzék "nem bombázható övezetek" kijelöléséről.


2. hét
Nagy Vilmos ny. honvédelmi miniszter a jövő felé vezető becsülete magyar útról. – Lampedusa helyőrsége feladta az egyenlőtlen harcot. – A németek Plymouth- t, az angolok Bochumot bombázták. – Kiel és Bréma felett 46 amerikai bombázót lőttek le a németek. – Pantelleriát bombázták a német és olasz repülők. – Ismételt szovjet támadások Orelnél.

3. hét
Erélyesen cáfolják az olasz békekiküldöttek algiri utját. – Katonai övezetté nyilvánitották a sziriai partvidéket. – Német repülők sorozatos támadásai a keleti fronton. – Ujabb bolsevista támadási kisérletek voltak a kubáni hidfőnél. – Német repülők tegnap megint bombázták Londont.


4. hét
Sulyos légitámadások voltak Európa minden részén. – A Vatikán lapja a forradalom elkerüléséről irt. – Egy svájci lap szerint a légiháboru uj szakaszába lépett: a stratégiai bombázáshoz.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Pierre Laval Alfred Rosenberg, a nácik főideológusa Egy olasz város temetője az angol bombázás után
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövidek Rövidek
Mussolini a Sunday Dispatch-ban az 1934. év kilátásait mérlegeli és...
A szénkészletek bejelentése A szénkészletek bejelentése
A kormány aug. 30-iki kelettel 2908/1916. M. E. sz. alatt rendeletet...
Kötéláltali halálra ítélték Bárdossy Lászlót Kötéláltali halálra ítélték Bárdossy Lászlót
Bárdossy László bűnperében a Népbíróság ma reggel kilenc órára tűzte...
Hetvenöt éves önkéntes Hetvenöt éves önkéntes
Hetvenöt éves önkéntes. A tettrekész hazafiságnak dicséretes példáját...
A bombázás utáni Róma képe A bombázás utáni Róma képe
A Magyar Távirati Iroda római munkatársa a bombázás utáni életéről a...
Fedák Sári a vádlottak padján! Fedák Sári a vádlottak padján!
Már reggel félnyolckor „telt ház” volt az esküdtszéki teremben. Főleg...
Nehéz választani Nehéz választani
Már a szeptemberi válságban észrevettem, hogy csupa háborús emlék...
Bonyodalmak a zöld cipőutalványok körül Bonyodalmak a zöld cipőutalványok körül
Noha már több mint egy hete megkezdődött a cipőutalványok igénylése, ...
Sok a panasz Sok a panasz
Panaszkodik a falu. Nem bir szabadulni a maximálástól. Igaza van....
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98