Dtum
Login with Facebookk
1944 | Március

Szófia, egy balkáni világváros

Ötven évvel ezelőtt Szófia, a kedves, derék bolgár nép fővárosa, nyomorúságos sárfészeknél nem volt egyéb. Akkoriban még török iga alatt szenvedlek derék balkáni rokonaink, és a zsarnoki uralomnak legkisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy a bolgárok fővárosának fejlesztésével csak valamit is törődjék. Pedig Szófia nevezetes multra tekinthet vissza: már a rómaiak idejében jelentős város állott a helyén, és mai urainak kezén a 800-as évek első tizedétől kezdve van, amikor a bolgár honalapító: Khrum kán elfoglalta.

A török alatt görbe utcák, rettenetes kövezet, csupa lyuk és gödör, a tereken évszázados szemétdombok, félig beomlott kutak, bűz és piszok jellemezte a várost. Aztán kitakarodott a török, és Bulgária megkezdte saját külön nemzeti és kulturális életét, ami legelőször a nyugati műveltség és életformák felvételéhez vezetett. Ettől kezdve szédítő iramban, a szó szoros értelmében rohamléptekkel haladt és fejlődött Bulgária fővárosa, hogy rövid alatt azzá a szépséges fővárossá legyen, ami ma.

Szófia ugyancsak meglepi az idegent, aki először tartózkodik a kedves, kellemes városban, lugas, levegős, széles sugárutak futnak a messzibe, villamosok és gépkocsik rengetege bonyolítja le az alaposan felduzzadt forgalmat s a széles járdákon mindenfelé nagy zajlás folyik. Elegáns hölgyek, jól öltözött urak, szálas, feszülő egyenruhás katonatisztek, díszes uniformisú diákok és diáklányok tömege jár-kel a tekintélyes paloták vagy magánházak tövében s a különböző üzletek tarka árucikkei nagyban hozzájárulnak az utcák változatos, színes képének kialakításához. A bolgár főváros a balkán legmodernebb és legfejlettebb városa, amelyet haladásának üteménél fogva bátran nevezhetünk balkánt világvárosnak is, természetesen a „balkáni” jelző közismerten lekicsinylő értelme nélkül.

Szófia ugyanis egészségesen fejlődő, nagy szeretettel fejlesztett modern nagyváros, amelyben a nyugati városkultúra összes kellékei felsorakoznak; földrajzi helyzeténél fogva azonban számtalan olyan előnye és sajátsága van, amely csak itt, ezen a területen található, s ez különös, egyedülálló képet ád a városnak. Ez: a Kelet közelsége, amely Isten sok vonatkozásban rányomta bélyegét erre a kedves városra. A Kelet ütemében, élénkségében, hangosságában, az emberek érintkezésében, szokásaiban, öltözködésében, az áruk minőségében, az ételek ízében és szagában, a virágok élénk színében és sok más apróságban - ami az első pillanatban talán észre sem vehető - jut kifejezésre. Ezenkívül itt-ott egy-egy remek templomrom vagy mozlim egyház mutat arra, hogy a Keleten vagyunk.


A Keletet jellemző bűz, piszok, eszeveszett lárma, ragadó-tapadó koldusok és nyomorékok hada, ordító utcai árusok légiója, csalásra berendezkedett üzletek sora itt mind ismeretlen valami. Üzleti tekintetben komolyság és becsületesség uralkodik minden vonalon, és ha ezen a téren valami erősen emlékeztet a Keletre, hát az az alku, amely itt, az egész országban, minden téren, minden árunál megnyilvánul. Mondhatni, hogy Bulgáriában csupán a - vasúti jegynél és a postabélyegnél nincsen alku; mert minden más téren aztán ugyancsak erősen szokásos, kezdve a szállodai szobaárnál, az összes üzleteken keresztül, a végtelenségig.

A mai Szófia olyan ragyogó és modern város, hogy akármelyik Európai ország is méltán nevezné a sajátjának. Remek útvonalai pedánsul rendezettek, gondosan tisztántartottak. Terei - művészi becsű szoborművekkel - ízlésesek és szépek. Nyilvános kertjei tekintélyes terjedelműek, gyönyörű vén fákkal népesek, ezenfelül a bolgár virágkertészet ritkaságaival tömöttek. Középületei – templomok, színházak, állami és községi épületek, tanintézetek - ízléses és stílusos épületek. Feltűnő sok közöltük az utóbbi években épült „Bauhaus”-stílű középület vagy bérház, de ez az ultramodern háztípus ellentmondás nélküli és hozzáillik a rohamosan fejlődő, modern külsejű városhoz.

Megdöbbentően szépek a bolgár főváros bazilikát, a bizánci stílű, soktornyú, sokkupolás orthodox-templomok, amelyeknek belsejében az aranynak, a színeknek, a bársonynak, a selyemnek, az ötvösmunkáknak, a márványnak, a színes üvegeknek olyan óriási mennyiségét halmozták fel díszítésre, hogy a színes látvány zűrzavara valósággal megszédíti és megzavarja a szemet. Felséges a bazilikák közül egy pompás, nagy téren álló katedrális, a Szvjeta-Nedelja, amelyet 1925-ben bolsevista merénylők részben felrobbantottak, de a templom újjáéledve ma talán még sokkal szebb, mint a bombamerénylet előtt volt. Ez a templom nemesen egyszerű külsejével és megdöbbentő arányaival kapja meg a nézőt.

Az oroszok ajándéka, az Alexander Nyevszkij-templom, a királyi palota mögött, viszont kecses, filigrán-kiképzésével hat. Olyan ez a kis templom, mint egy remekbe készült, magas művészi munkával készült ötvösmunka, amely arányainak finomságát, törékenységét, lágyságát hangsúlyozza ki. A templom bejárati homlokzatát és kupoláját hatalmas aranylemezek borítják, amelyek a napsütésben földöntúli ragyogásban csillognak. Gyönyörű a szent-szinódus bolgárstílű palotája is, dúsan megrakva remek fafaragásokkal. A királyi palota a város középpontjában, hatalmas park közepén áll. Egyszerű sárga emeletes ház a bolgár cár otthona, amelybe teljes erővel hallatszik be az ország fővárosának hangos, lüktető, lázas életritmusa.

Szófia főütőere a Mária Lujza-út, egy többkilométeres, elegáns, széles, fényes sugárút. Itt zajlik le a keleti élet legforgalmasabb lüktetése. Itt vezet az út a nagyforgalmú pályaudvarhoz. Innen indulnak a vidékre vezető fontosabb útvonalak és villamosjáratok, és itt vannak a város legforgalmasabb, bár külsőre nézve túlontúl egyszerű kávéházai és egyéb nyilvános szórakozóhelyei is. Itt áll az a szép török mecset is, amely az egykori elnyomattatás idejéből teljes épségében megmaradt; itt állanak a jelentősebb bankpaloták, előkelőbb szállodák, nagyobb üzletek és egyéb fontosabb intézmények. Itt Ízelítőt kapunk a Kelet lelkéből: az elegáns, modern sugárúton sok-sok apró boltocska nyílik az utcára: piszkos, furcsa, ügyvédi irodák, nem nagyobbak a szomszéd boltoknál, amelyekben borbély, zöldséges, trafikos cipész vagy más mesterember végzi munkáját... s az ügyvédboltocskában ócska íróasztal mögött, ódon szalmakalappal a fején, ül az ügyvéd úr és tárgyal a feltett kalapú felekkel…. s ilyen ügyvéd-bolt sok-sok található ezen a nyugateurópai eleganciájú szófiai főutcán ...

Vannak azután még más elegáns sugárutak Szófiában, amely modern városrészei igen elegánsak és minden szempontból tetszetősek. A város szélein persze itt is vannak ósdi házakkal tömött századai utcák, vénséges vén házak, piszkos emberi fészkek, s nem ritka a török időkből megmaradt faház sem. Jellegzetes török szennyjével és elmaradottságával. Ha ezeknek a régesrégen halálra érett viskóknak a festőművészek és az idegen fényképészek örülnek is, bolgár főváros haladni kívánó vezetősége céltudatosan arra törekszik, hogy napról-napra apassza a török viskók számát és helyükbe tiszta, egészséges, modern épületeket emeltessen.

Szófiának fenyőerdős, hegyes, egészséges környéke igen alkalmas kertvárosrészek létesítésére, és ezt az előnyt ugyancsak ki is használják: a város minden szélén gombamódra nőnek ki a fenyvesekben a remek szép villanegyedek, amelyek gyümölcsösök és virágtenger közé rejtőznek el és a bolgár főváros kedves képét csak szebbé, változatosabbá teszik.


A város fekvése egyébként minden tekintetben szerencsésnek mondható. Meglehetősen mélyen fekvő, széles völgykatlan fenekén és oldalain terül el, szinte beláthatatlan terjedelemben, és négyoldalról komoly nagyságú, vad hegység veszi körül. Ez a természetes védőbástya megóvja a várost az időjárás szélsőséges, goromba változásaitól is, s innen van az, hogy Szófiának szinte állandóan enyhe a klímája. A vad hegykoszorú azért is előnyös, mert a városnak pazar háttérül szolgál; a főváros turistái pedig a közvetlen közelben találnak lehetőséget komoly túrára a 2-3000 méter magasságú sziklahegyeken. Erősen dívik is a turistáskodás a bolgár fővárosban, úgyhogy szinte csak a tiroli vagy ausztriai természetrajongás hasonlítható hozzá.


Ha Szófia bizonyos tekintetben még kisváros is és messzire mögötte jár nyugateurópai város-testvéreinek: annyi kétségtelenül bizonyos, hogy a bolgárok kedves, rokonszenves fővárosa a legjobb úton halad s világvárossá alakulás felé, s bizonyos, hogy meglepően rövid időn belül elfoglalja majd helyét Európa komoly, jelentős, tekintélyes világvárosai sorában. Erre hatalmas, okos helyes fejlődése, kulturális létesítményei, modern városképe, közlekedésének fejlettsége és lakosságának kultúrfoka révén különben már ma is rászolgált.

Szófiát a legkellemesebb érzésekkel hagyja el a nyugateurópai idegen, s azzal a fájó érzéssel, amely a válást nehézzé teszi, de azzal az élénk kívánsággal, hogy rövidesen ismét visszatérhessen a szépséges, kedves, eleven világvárosba.

Póchy-Horváth Rezső

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szófiának és általában a Balkán-félszigetnek legnagyobb görögkeleti temploma, az Alexander Nyevszkij-templom II. Nikolajevics Sándor orosz cár lovasszobra Szófiában
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98