Dtum
Login with Facebookk
1944 | Október

Végig az I. és II. osztályú éttermek „hústalanított” frontján

A hivatalos lap vasárnapi száma közli a közellátási miniszternek hétfőn, október 9-én életbelépő rendeletét, amely szerint vendéglőkben, kávéházakban, kifőzésekben, valamint espressókban sertés-, borju-, marha- és juhhúsból készült főtt vagy sült ételeket, további rendelkezésig nem szabad kiszolgáltatni. A rendelkezés alól kivételek Budapesten a III. és IV. osztályu, az ország többi területén pedig a III. osztályu vendéglők, továbbá bizonyos III. osztályu kávéházak és a III. osztályu kifőzések, ezekben húsételként csak gulyást, pörköltet, vagy főtt marhahúst szabad kiszolgáltatni. A rendelet megszegését általában kihágásként büntetik.

A rendelettel kapcsolatban munkatársunk érdeklődött
a legkülönbözőbb kategóriákba tartozó éttermek vezetőinél. A sort ezúttal is Gundel Károllyal kezdtük.


Gundel most is optimista


Tanulságos, amit mond:
– Tulajdonképpen nem kerülünk új feladatok elé, hiszen húst eddig is ritkán és kis mennyiségben kaphattunk. A húsételek pótlására vadat, halat és szárnyast nagy változatosságban készíthetünk. A nyáron is pompásan megfeleltek a különböző töltött ételek, mint paradicsom, karalábé, tök, kiváló húspótlót adhatunk azonkívül a spagetti és makaróni legkülönbözőbb módon, ízletes mártásokkal való elkészítésével. Le kell vetkőznünk azt a belénkrögződött szokást, hogy a sertéshús pótolhatatlan; hús nélkül is megfelelő ízt és tápértéket tudunk adni. A Gundel-konyha mindenesetre továbbra is hű lesz hagyományaihoz.


A luxuséttermek a kisérő étlapra
fektetik továbbra is a súlyt, mint érdeklődésünkre közölték. Olyan vendéglők, mint a Kis Ludláb, a Kis Royal, a Savarin, vagy az Ambasadeur, voltaképpen eddig sem a húsételek sokaságával és nemcsupán az ételneműek révén találták meg számításukat.
– Kétségtelenül el kell ismernünk – mondja informátorunk – a rendelet szociális célzatát: hogy az egyszerű, a többet dolgozó és az elfoglaltságában a fizikai munkához is közelálló rétegek kapjanak mindenekelőtt húsételt. Fontos, hogy mi az engedélyezett nyersanyagokhoz és belsőségekhez fokozottabban hozzájuthassunk, hiszen a mi munkánk lényege a feldolgozás, eddig is hústalan ételkölteményeket tudtunk kreálni. Lényeges tétel marad változatlanul a mellékételek, fogyasztanivalók sora és maradnak az italok.


A szállodák éttermei a szállóvendégek étkeztetése
körül látnak problémákat, ugyanígy a kávéházi éttermek napi törzsvendégei tekintetében.
– A nehézségeket áthidaljuk – mondják, – de megoldandó lesz az a helyzet, hogy a nálunk lakó, vidékről hozzánk szálló vendégnek, amikor hetenként egyszeri, jogos húsporcióját elfogyasztani akarja, miként mondjuk majd meg ezen a napon: méltóztassék más étterembe fáradni… Ezen a téren minden reményünk megvan, hogy megfelelő kivételt érjünk el módosításként, szállóvendégeink javára. Nem lesz nehéz ugyanis legtöbbünknek az illetékesek előtt azt igazolni, hogy korántsem vagyunk luxuséttermek.


A legváltozatosabb, legkülönbözőbb álláspontokat
találunk a körutak, főútvonalak, régi, jó vendéglőinél.


A Bíró Dénes- étterem bezár

– például, amit sokan sajnálkozással vesznek tudomásul, mert nemcsak konyhájáról, de jó italairól is ismert volt a vendéglő. A két tényező, az étel és az ital aránya egyenlíti ki legtöbb helyen a hullámzásokat. Ahol az utóbbinál is problémák merülnek fel, ott a nehézség áthidalhatatlan, így megfelelő borkészletek hiányával magyarázzák az értesülések a jónevű étterem bezárását is.


A megfelelő italkészletek jelenléte
merőben más döntéseket hoz létre.
A Tinódy-étterem megszünteti a konyhát, mint az alkalmazottak legvalószínűbbnek tartják. Rámutatnak arra, hogy az élelmiszeranyagokon kívül a tüzelőszer beszerzése is súlyos gondokat okozott, így a kettő együttes megnehezülésével minden valószínűség szerint az italok kiszolgálására térnek át.


Hasonló döntéseket hoz,
a kérdéseinkre kapott válaszok szerint, a ferencvárosi, józsefvárosi polgári éttermek nagyrésze is. Ezek a helységek nem emelnek kifogást majd a hozott harapnivaló elfogyasztása ellen s így kialakul a régi békebeli, kedves kép: a papirban hozott harapnivaló kicsomagolása, a jó italok mellett a kapott teríték, vagy a jól fent bicska igénybevételével való falatozás.


A III. és IV. osztályu éttermek frontján minden csendes:
készülődés és várakozás jellemzi a helyzetet:
– Részben – mondja egyik vendéglős – átalakul majd publikumunk, új rétegek szoknak be hozzánk, mint az annakidején a kávémérésekben történt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A Habsburg-arcz A Habsburg-arcz
Függetlenül az akarattól, öröklődik át a családi vonás a...
Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában Olasz katona lelőtt egy angol gyalogost az Ó-utcában
Szombaton éjszaka véres esemény játszódott le Budapesten az Ó-utca...
A Noszty-fiú esete Tóth Marival A Noszty-fiú esete Tóth Marival
Mikszáth Kálmán regénye, melyre mint lapunknak az utóbbi években...
Titulescu kormányalakítása nem sikerült Titulescu kormányalakítása nem sikerült
Károly király vasárnap délután 3 órakor kihallgatáson fogadta...
Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap betiltását Budapestről táviratban üdvözölték a Temesvári Hirlap...
Vasárnap hírek terjedtek el arról, hogy a parasztpárt és a nemzeti...
Németország – Magyarország 5:3 (1:3) Németország – Magyarország 5:3 (1:3)
Az első idei budapesti nemzetközi labdarúgó-mérkőzés iránt óriási...
A csillagok belső szerkezete 6 A csillagok belső szerkezete 6
Michelson kidolgozott egy olyan módszert, amelynek segítségével a...
Egy nevezetes felfedezés Egy nevezetes felfedezés
A tudomány összes vívmányai közül korunknak egyik tagadhatatlanul...
A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet...
Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98