Dtum
Login with Facebookk
1944 | Október

Végig az I. és II. osztályú éttermek „hústalanított” frontján

A hivatalos lap vasárnapi száma közli a közellátási miniszternek hétfőn, október 9-én életbelépő rendeletét, amely szerint vendéglőkben, kávéházakban, kifőzésekben, valamint espressókban sertés-, borju-, marha- és juhhúsból készült főtt vagy sült ételeket, további rendelkezésig nem szabad kiszolgáltatni. A rendelkezés alól kivételek Budapesten a III. és IV. osztályu, az ország többi területén pedig a III. osztályu vendéglők, továbbá bizonyos III. osztályu kávéházak és a III. osztályu kifőzések, ezekben húsételként csak gulyást, pörköltet, vagy főtt marhahúst szabad kiszolgáltatni. A rendelet megszegését általában kihágásként büntetik.

A rendelettel kapcsolatban munkatársunk érdeklődött
a legkülönbözőbb kategóriákba tartozó éttermek vezetőinél. A sort ezúttal is Gundel Károllyal kezdtük.


Gundel most is optimista


Tanulságos, amit mond:
– Tulajdonképpen nem kerülünk új feladatok elé, hiszen húst eddig is ritkán és kis mennyiségben kaphattunk. A húsételek pótlására vadat, halat és szárnyast nagy változatosságban készíthetünk. A nyáron is pompásan megfeleltek a különböző töltött ételek, mint paradicsom, karalábé, tök, kiváló húspótlót adhatunk azonkívül a spagetti és makaróni legkülönbözőbb módon, ízletes mártásokkal való elkészítésével. Le kell vetkőznünk azt a belénkrögződött szokást, hogy a sertéshús pótolhatatlan; hús nélkül is megfelelő ízt és tápértéket tudunk adni. A Gundel-konyha mindenesetre továbbra is hű lesz hagyományaihoz.


A luxuséttermek a kisérő étlapra
fektetik továbbra is a súlyt, mint érdeklődésünkre közölték. Olyan vendéglők, mint a Kis Ludláb, a Kis Royal, a Savarin, vagy az Ambasadeur, voltaképpen eddig sem a húsételek sokaságával és nemcsupán az ételneműek révén találták meg számításukat.
– Kétségtelenül el kell ismernünk – mondja informátorunk – a rendelet szociális célzatát: hogy az egyszerű, a többet dolgozó és az elfoglaltságában a fizikai munkához is közelálló rétegek kapjanak mindenekelőtt húsételt. Fontos, hogy mi az engedélyezett nyersanyagokhoz és belsőségekhez fokozottabban hozzájuthassunk, hiszen a mi munkánk lényege a feldolgozás, eddig is hústalan ételkölteményeket tudtunk kreálni. Lényeges tétel marad változatlanul a mellékételek, fogyasztanivalók sora és maradnak az italok.


A szállodák éttermei a szállóvendégek étkeztetése
körül látnak problémákat, ugyanígy a kávéházi éttermek napi törzsvendégei tekintetében.
– A nehézségeket áthidaljuk – mondják, – de megoldandó lesz az a helyzet, hogy a nálunk lakó, vidékről hozzánk szálló vendégnek, amikor hetenként egyszeri, jogos húsporcióját elfogyasztani akarja, miként mondjuk majd meg ezen a napon: méltóztassék más étterembe fáradni… Ezen a téren minden reményünk megvan, hogy megfelelő kivételt érjünk el módosításként, szállóvendégeink javára. Nem lesz nehéz ugyanis legtöbbünknek az illetékesek előtt azt igazolni, hogy korántsem vagyunk luxuséttermek.


A legváltozatosabb, legkülönbözőbb álláspontokat
találunk a körutak, főútvonalak, régi, jó vendéglőinél.


A Bíró Dénes- étterem bezár

– például, amit sokan sajnálkozással vesznek tudomásul, mert nemcsak konyhájáról, de jó italairól is ismert volt a vendéglő. A két tényező, az étel és az ital aránya egyenlíti ki legtöbb helyen a hullámzásokat. Ahol az utóbbinál is problémák merülnek fel, ott a nehézség áthidalhatatlan, így megfelelő borkészletek hiányával magyarázzák az értesülések a jónevű étterem bezárását is.


A megfelelő italkészletek jelenléte
merőben más döntéseket hoz létre.
A Tinódy-étterem megszünteti a konyhát, mint az alkalmazottak legvalószínűbbnek tartják. Rámutatnak arra, hogy az élelmiszeranyagokon kívül a tüzelőszer beszerzése is súlyos gondokat okozott, így a kettő együttes megnehezülésével minden valószínűség szerint az italok kiszolgálására térnek át.


Hasonló döntéseket hoz,
a kérdéseinkre kapott válaszok szerint, a ferencvárosi, józsefvárosi polgári éttermek nagyrésze is. Ezek a helységek nem emelnek kifogást majd a hozott harapnivaló elfogyasztása ellen s így kialakul a régi békebeli, kedves kép: a papirban hozott harapnivaló kicsomagolása, a jó italok mellett a kapott teríték, vagy a jól fent bicska igénybevételével való falatozás.


A III. és IV. osztályu éttermek frontján minden csendes:
készülődés és várakozás jellemzi a helyzetet:
– Részben – mondja egyik vendéglős – átalakul majd publikumunk, új rétegek szoknak be hozzánk, mint az annakidején a kávémérésekben történt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A rádium A rádium
A technika nemcsak abban nyilvánul meg, hogy érzékeinkkel felfogható,...
Az ügyészség beszerezte a somfabotokat a botbüntetéshez Az ügyészség beszerezte a somfabotokat a botbüntetéshez
Szeptember hó 29-én jelent meg a hivatalos lapban a vagyon és a...
Emberbarát végrendelet
Nehány nap előtt hunyt el Budapesten Wechselmann Ignácz építőmester...
Halotthamvasztás Halotthamvasztás
A halotthamvasztás eszméje immár mind nagyobb tért hódít nálunk...
A népjóléti miniszter elutasító nyilatkozata A népjóléti miniszter elutasító nyilatkozata
Mielőtt az ébredő magyarok egyesületének tüntető gyűlése elfogadott...
Hogyan avatkozik be Anglia miniszterelnöke a választási küzdelembe? Hogyan avatkozik be Anglia miniszterelnöke a választási...
Baldwin angol miniszterelnök nem a sok beszéd embere, ritkán szólal...
Razzia riadalom a Rombach uccában a valutaügyészség házkutatásai miatt Razzia riadalom a Rombach uccában a valutaügyészség házkutatásai...
Vasárnap délelőtt futótűzként terjedt el a Rombach uccában és...
Uszó jéghegyek Uszó jéghegyek
Az oczeánt átszelő nagy gőzösök utasainak gyakran van részük abban a...
Pogromok Londonban Pogromok Londonban
Berlini ujságok írják, hogy anglia zsidó és angol ujságok jelentése...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98