Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

Eljárás a főváros több divatos étterme ellen fekete kiszolgálás és árak miatt

Az éttermekben étkező közönség körében már régóta általános a panasz, hogy egyes éttermekben, ahol ugyan nem kérnek a vendégektől jegyeket, hanem feketén szolgálják fel az ételeket, horribilis összegeket kérnek el egy- egy ebédért, vagy vacsoráért. A közellátási hatóságok hosszú idő óta figyelik a fővárosi vendéglőket és éttermeket, több helyen rajtaütésszerű razziát is tartottak már.

A multban már több étterem- és vendéglőtulajdonos ellen indult eljárás árdrágító visszaélés miatt s valamennyien súlyos büntetést kaptak. Az utóbbi időben felmerült panaszokra a közellátási detektívek ismét ellenőrzést tartottak több étteremben s így többek között a „Rózsadomb” kávéház és étteremben tetten érték a főpincért, Rozmann Istvánt.

Amikor a jegy nélkül kiszolgáltatott „fekete” húsneműekért a vendégektől sokkal magasabb árat követelt az előírtnál. Kihallgatásnál a főpincér azzal védekezett, hogy a kávéház tulajdonosától, Erős Istvántól kapott utasítást arra, hogy a „fekete” ételekért magasabb árat számítson.

A „Régi nyár” étterem tulajdonosa, Tory Gyula ugyancsak jegy nélkül szolgálta ki vendégeit és a húsételekért, de a tésztafélékért is többet követelt a fogyasztóktól, mint amennyit a hatóság ezekre az ételekre megállapított. Ilyen értelemben oktatta ki főpincérét, Szendi Edét is, aki az utasításnak megfelelően minden esetben többet is számlázott a vendégeknek.

A budai „Kis Lúdláb királyné” étteremben megállapították az ellenőrző detektívek, hogy olyan húsételeket is kiszolgáltattak, amelyek nem szerepeltek az étlapon és ezekért jegyet egyáltalában nem kértek. Így azonban egy adag sült csirkéért 31 pengő 20 fillért számítottak fel. Egy darab kenyérért 20 fillért kértek és D. Tóth István fizetőpincér még külön három pengőt hozzáadott a számlához azon a címen, hogy a vendégek nem adtak le jegyet.

Az ellenőrzés során tettenért Rozmann István, Erős István, Tory Gyula, Szendy Ede, D. Tóth István és a „Kis Lúdláb királyné” felelős vezetője, Elekes Ernő ellen árdrágító visszaélés címén megindult az eljárás és valamennyiük ellen feljelentést tettek az ügyészségnél.

A közellátási hatóságok a jövőben folytatni kívánják az éttermi ellenőrzéseket és a tapasztalt visszaéléseket a legszigorúbb büntetéssel torolják meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98