Dtum
Login with Facebookk
1944 | Szeptember

A pénzügyigazgatóság 70.000 zsidóvagyon-bejelentést terjesztett fel a pénzügyminisztériumhoz

Megkezdődött a lakásokban maradt ingóságok és bankszéfek leltározása

Érdekes jelentés készült a főváros pénzügyi közigazgatásának elmúlt félévi működéséről.
A jelentés bevezetőül sürgeti az adófelügyelőségek létszámának szaporítását, az ügyvitel egyszerűsítését és a statisztikai munkálatoknak a háború tartamára való felfüggesztését. A pénzügyigazgatóság az elmúlt félévben 124 esetben tartott általános adóvizsgálatot, melynek során az egyenes adók alapjában 13.5 millió pengő hiányt állapítottak meg. A bíróság elé öt ügy került, amelyek közül egy volt adócsalás, 4 pedig jövedéki kihágás. Az elmúlt félévben Budapesten 4514 működő vállalatból 2858 adott társulati adóvallomást, a többi a vallomás beadására halasztást kapott. Társulati adóban – a pótlékok nélkül – Budapesten az elmúlt félévre több mint 46 millió pengőt írtak elő, a házadónál az ideiglenes házadómentes adóalap ebben az évben 109 millió pengő.

A pénzügyigazgatósági jelentés beszámol a zsidóvagyon-bejelentésekről is, amelyek április végén kezdődtek.
A zsidóvagyon-bejelentések nagy tömegére való tekintettel a pénzügyigazgatóság székházán kívül több fővárosi iskolaépületben is dolgoztak a tisztviselők. A pénzügyigazgatóság mintegy 70.000 darab zsidóvagyon-bejelentést vett át és azokat 150 pénzügyi tisztviselőnek a rendes munkától való elvonásával és 260 fővárosi tanerő igénybevételével négy héten keresztül osztályozta és az elkészült anyagot már felterjesztették a pénzügyminisztériumhoz.

Megkezdődött a zsidó lakásokban lévő értékek és ingóságok leltározása és zár alá helyezése is
és ezt a feladatot a pénzügyigazgatóság a pénzügyőri biztosi kerületvezetők és mintegy 300 egyéb alkalmazott igénybevételével oldja meg. Hatalmas feladatot rótt a pénzügyigazgatóságokra a zsidók összeköltözésével kapcsolatos leltározások ellenőrzése, a zsidó ingatlanok részére zárgondnokok kirendelése és az elhagyott lakásokban lévő ingóságoknak hatósági raktárba való beszállítása. Gyors ütemben folyik a zsidó széfek leltározása az egyes pénzintézeteknél és ez a munka rövidesen be is fejeződik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98