Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

Káprázatos díszelőadással ünnepelte az Operaház az ország teljes felszabadulását

A bíbor- és aranyszínekben pompázó Operaházban vasárnap délután díszelőadás keretében ünnepelték az Ideiglenes Nemzeti Kormányt abból az alkalomból, hogy áttette székhelyét Budapestre. Az összeverődő tenyerek tapsfergetege egyúttal a szabadság himnusza és a zsarnokság elleni lázadás gépfegyver-ropogása is volt….


A díszes nézőtéren egymásután tűntek fel a kormány tagjai, élükön Dálnoki Miklós Bélával, az ideiglenes Nemzeti Kormány miniszterelnökével. Sorban érkezett: Gyöngyössy János külügyminiszter, Vásáry István pénzügyminiszter, Faragho Gábor közélelmezésügyi miniszter, Nagy Imre földmívelésügyi miniszter, gróf Teleki Géza kultuszminiszter, Valentiny Ágoston igazságügyminiszter. Balogh István miniszterelnökségi államtitkár.


Csakhamar a kormány valamennyi tagja megjelent a díszes nézőtéren. Magasrangú orosz tisztek társaságában feltűnt az egyik díszpáholyban Vorosilov tábornagy markáns profilja. Rendre megjelentek a pártok vezetői, írók, művészek, egyetemi tanárok, szellemi és politikai életünknek csaknem valamennyi kiválósága.
Himnusz után Csorba János polgármester mondott ünnepi beszédet.

- A magyar nemzet évek óta – mondotta többek között – megbilincselt kézzel, tehetetlenül nézte azt a szörnyű és pusztító áradatot, amelyet a német átok zúdított Magyarországra. Az ország minden része, de elsősorban a főváros szenvedett mérhetetlenül a „furror germanizus”-tól. Eljött azonban a megváltás és Magyarországról eltűnt az utolsó ellenség is. A magyar kormány visszaköltözött Budapestre s az elpusztított Budapest újból az ország szíve, az ország igazi fővárosa lett. Tudjuk mindannyian, hogy ebből a pusztulásból az örökké szabadságra vágyó és alkotni akaró magyar lélek töretlenül került ki és egy új korszak kezdetén állunk. Mélységes, jóleső érzéssel tölt el, hogy a főváros lakosságának ezt a hitét innen, a magyar Operaházból, a magyar kultúra épen maradt templomból tudom bejelenteni…

A beszéd után Failoni Sergio vezényletével felzendültek Bartók csodálatos zengzetei és Operaházunk balett-táncosai a „Fából faragott királyfi”-t táncolták el. Ottrubay Melinda és Tatár György régenlátott kedvvel fodrozták színessé, káprázatossá táncukat. A címszerepben Harangozó Gyula aratott sok tapsot. Ezután Ferencsik János vezénylésével a Bánk bán második felvonása került színre. Különösen Székely Mihály alakítása Tiborc szerepében markolt a szívekbe. Kitűnő volt Palló Imre. Osváth Júlia és Lendvay Andor alakítása is. Végül ugyancsak Ferencsik János vezénylésével Ravel csipkefinom Bolero-ját táncolták el Ottrubay Melinda, Tatár György, Zsedényi Károly, Kálmán Etelka, Horváth Erzsébet, Csinády Dóra, Hamala Irén és a legelsők közé lendült, szoborszép Patócs Kató.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98