Dtum
Login with Facebookk
1942 | December

„Kodályt ünnepeljük”

Több éve már, hogy rendszeresen figyeljük a budapesti lapok zenei rovatát s most, amikor- a legutóbbi ünnepi Kodály- esten (nov. 7 Operaház) – olyan nagyságról volt szó, akinek értékeléséhez nem fér többé kétség, és olyan alkalomról, amelyik méltó a legmesszebbmenő sajtóvisszhangja, úgy érezzük, nem fölösleges megállanunk egy pillanatra a bírálatoknál. Sajnos: most sem tudta felülemelkedni eddigi nívójukon: szűkszavúan, zavarosan emlékeznek meg az estről, nem a lényegről, hanem a külsőségekről beszélnek.

 

Nem mondanak ugyan olyan általánosságokat, amiket bármire rá lehet húzni, de ennek is megvan az oka: a magyarul éneklő Set Svanholm, a szcenirozott Psalmus Hungaricus és Jézus és a kufárok. Talán ha ez a két külsőség elmarad, erről a hangversenyről is azt olvastuk volna, amit annyi másról: a karmester – derekas munkát végezett- a szereplők – tudásuk legjavát adták- és a közönség – melegen ünnepelte a jubiláló mestert.


Peddig ennek az estnek sokkal többet kellett volna jelentenie, hiszen ez volt az első komoly igényeket támasztó Kodály- est, olyan jubileum, amit nem lenne szabad egy sablonkritikával elintézni és olyan jubilánt, akinek méltatására – különösen most – nem elég – egy legnagyobb magyar zeneszerző – vagy – ősz mester- féle odavetett jelző.


Az egyik kritika alaptján (Ujság) azt kell hinnünk, hogy írója nem volt jelen a hangversenyen, sőt még azt is átallotta, hogy legalább a műsort jól megnézze. A műsor időközben megváltozott: négy Kodály-dal helyett ötöt hallottunk, a dalok zenekari kiséretének szólamanyaga viszont nem érkezett meg Németországból (1). Úgyhogy Ferencsik János zongorakiséretével kerültek előadásra. Mindenről az Ujság kritikusa semmit sem tudott.

 

Őszerinte –Losonczy György és Koréh Endre énekelt egy- egy dalt ( a műsor szerint is- valójában Koréh kettőt énekelt), de később már a műsortól is függetleníti magát: ha eszerint írta volna bírálatát, akkor tudná, hogy Failoni két számot vezényelt. Ferncsikről pedig úgy hinné, hogy hármat (az elmaradt dalkíséreteket is beleértve) ; őszerinte azonban –az est első felének négy számát Ferencsik János karmester, egyet - egyet Kodály és Failoni vezetett. – Az alig néhány soros beszámoló többi részét a Székelyfonó szereplőinek a program sorrendje szerint való felsorolása (holott most már értékelő felsorolást várnánk.) és néhány általános, mindenre illő mondat tölti ki. (Az illusztris, zeneszerző mellett a hallgatóság az est valamennyi közreműködőjét is sok meleg tapssal halmozta el… stb.)


A többi kritikus látszólag lelkiismeretesebb. Ők elmennek a hangversenyre (Gaál Endre a Magyar Nemzet- ben a második estről is bírálatot ír) és majdnem mindnyájan észreveszik, hogy Svanholm magyarul énekelte a Psalmust és, hogy két szám szcenirozva került bemutatásra. De beszéljenek az adatok.

 

A fennmaradó tizenegy kritika közül három tartja fontosnak, hogy néhány szóban vázolni próbálja Kodály jelentőségét (Pesti- Vágó József, Pesti Hírlap –Molnár Jenő Antal és Uj Magyarság- Hanvay Géza). Az írók jóhiszemű lelkesedése arra késztet, hogy megbocsássuk az olyan dagályos üres mondatokat is, amilyenekkel pl. Hanvay Géza kritikája indul: Kodály: az örök magyarság kifejezője. A legrégibb multból is állandóan merít, hogy a legtávolabbi jövő is az élet folytonosságával, épségben kapja meg zenéjének megújhítón serkentő magyar életérzését. Meg kell állapitanunk, hogy jóhiszeműség, tiszletel és lelkesedés még nem elég valakinek az értékeléséhez.

 

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Milyen kamatot fizethetnek a bankok a betétek után?
Az Országos Hitelügyi Tanács november hó 13-án megtartott ülésében a...
Az interlakeni merénylet Az interlakeni merénylet
A svájczi rendőrségnek sikerült megállapítania, hogy annak a nőnek, a...
A Haverda-ügy végtárgyalása A Haverda-ügy végtárgyalása
Özv. Haverda Boldizsárné, szabadkai vagyonos asszony gyilkosa:...
Vikár Béla Kalevala fordítása Vikár Béla Kalevala fordítása
Húsz évi kitartó és szeretetteljes munka után Vikár Béla végre...
A nagyságos asszony és a cselédlány betörni megy a harmadik...
A főkapitányság az elmúlt évek egyik legérdekesebb betörési ügyében...
A vízipóló-bajnokság napja A vízipóló-bajnokság napja
Vasárnap nem lévén úszóverseny, összes vízipólócsapatunk akcióba...
Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót Hatezer diák köszöntötte nevenapján a kormányzót
A december 6-iki Miklós napra való tekintettel, ma délután mintegy...
A fogházból a vádlottak padjára A fogházból a vádlottak padjára
Vanczák János képviselő, aki ezidőszerint a Gyűjtőfogházban tölti...
Kormányjavaslatok az országgyűlésnek Kormányjavaslatok az országgyűlésnek
Még hosszabb idő választ le bennünket az országgyűlés őszi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98