Dtum
Login with Facebookk
1945 | Május

Általános támadás Japán ellen

London, május 20.
A tokiói rádió közölte, pénteken este, hogy hatalmas szövetséges hajóhad indult el Marianna-szigete kikötőjéből. A rádió hozzáfűzte, hogy „a legnagyobb figyelemmel kell kísérni ennek a hajóhadnak a mozdulatait”. A japán rádió ezenkívül jelentette, hogy Okinava-sziget körül 11 repülőgéphordozó tartózkodik és hogy az Okinava és a szomszédságában fekvő szigeteken rendkívül megerősítették az amerikai légierőt.

 

Amerikai katonai körökben kijelentik, hogy ha véglegesen elfoglalták Okivana-szigetét – már csak egy 9 mérföld széles sáv van japán kézen -, akkor Okinava lesz az amerikai légi haderő főtámaszpontja. A japán légihaderő veszteségei, mint ahogy a new-yorki rádió közölte, olyan méreteket kezdenek ölteni, mint amilyenek a Luftwaffe az európai háború befejezése előtti hónapokban elszenvedett.


1945 első negyedében a haditengerészet és a légi haderő több mint 1400 japán repülőgépet semmisített meg.
A távolkeleti háború kitörése óta a japánok repülőgépveszteségei túlhaladták a 14.000 gépet. A szövetséges légi haderők szüntelenül támadják a japán katonai célpontokat. A Fülöp-szigetektől Sachalin szigetének déli részéig és a csendesóceáni japán támaszpontoktól a kínai szárazföldig éjjelnappal brit, amerikai és legújabban francia légi kötelékek támadják a japánok hadiállásait utánpótlási vonalait és fontos támaszpontjait.


Ami a francia csapatoknak a távolkeleti harcokban való részvételét illeti, Patterson amerikai helyettes hadügyminiszter a sajtó előtt kijelentette, hogy örömmel üdvözli a francia katonai erők segítségét Japán leverésében. A Távol-Keleten bevetésre kerülő francia haderő nagyságát hivatalosan még nem állapították meg, de úgy tudják, hogy négy hadosztályról van szó. Patterson egyébként kijelentette, hogy „a szövetséges csapatok csendesóceáni hadműveletei biztatóan haladnak”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98