Dtum
Login with Facebookk
1944 | Augusztus

Roosevelt és Churchill tervezett találkozójáról, valamint az amerikai elnök utazásáról

Stockholm, augusztus 13.
A Göleborgs Handels och Sjöfarstidning a Roosevelt és Churchill találkozójáról szóló híresztelésekkel kapcsolatban washingtoni jelentések alapján arról számol be, hogy találkozó valószínűleg kettőjük jelenlegi tartózkodási helyének feleútján történik meg. Churchill jelenleg Olaszországban, Roosevelt pedig a Csendes–óceánon tartózkodik. Londonban úgy hiszik, hogy a találkozó Indiában jön létre és elsősorban a hadviselés fokozásának kérdését tárgyalják meg az indiai hadszíntérre vonatkozóan. (NST)


New York, augusztus 13.

Roosevelt Seattleben egy hadihajón beszédet tartott, amelyben áttekintést nyújtott utazásáról, amit egyes csendesóceáni támaszpontokon tett. Roosevelt különösen a Hawai-szigeteken lévő flottatámaszpont kiépitését dicsérte és azt állította, hogy a Pearl Harbournál elsüllyestett hadihajókat, az Arizona kivételével, ismét szolgálatba állították. Hawaiban Mac Arthur tábornokkal, Nimitz, Leahy és Halsey tengernagyokkal egész sor megbeszélést folytatott a csendesóceáni háború problémáiról és teljes meggyezésre jutottak.


Hangsúlyozta Hawai nagy jelentőségét, amely még a Kínában és a Fülön-szigeteken folytatandó harcoknál is támaszpontul szolgál majd. Az Aleuták támaszpontjairól szólva, bejelentette, hogy Alaskát a háboru után gazdaságilag feltárják és oda kiszolgált katonákat telepítenek.


Befejezésül kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tartanak igényt szövetsegeseik birtokaira és a szövetségesekkel való együttműködés jó. Ennek ellenére mégis arra célzott, hogy az Egyesült Államoknak igényei vannak katonai támaszpontokra a Csendes-óceán déli részén és kijelentette, hogy a délamerikai köztársaságok nyugati partvidékét ugyanúgy meg kell védeni, mint az északamerikai partvidéket az Alenták és Alaska támaszpontjaival.

 

Az Ausztráliával és Újzélanddal fennálló gazdasági kapcsolatok védelmére a külső csendesóceáni támaszpontok fontosak. Ezen a területen sokszáz olyan sziget van, amelyek éppen úgy viszonyluanak Dél-Amerikához, mint a Hawa-szigetek Észak-Amerikához. Ezek a szigetek angol és francia birtokok. Roosevelt kijelentette, hogy ezeket a szigeteket nem akarják megkapni, de meggyőződése szerint Nagy-Britannia és Franciaország örül majd, ha olyan megegyezéseket köthet, amelyek biztosíthatják a szigetek védelmét.

 

Dél- és Közép-Amerikát ugyanúgy meg kell védeni a Csendes-óceán felől jövő támadás ellen, mint az Egyesült Államokat. Az elnök igyekezett cáfolni azt, hogy ez a politika imperializmust jelent. Az Egyesült Államoknak, mindig óvakodniok kell a japánoktól. Végül kijelentette, hogy a csendesóceáni vagy európai háború végéről nem bocsátkozhatik jóslatokba. (NST.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
MacArthur Nimitz admirális Leahy tengernagy Halsey
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98