Dtum
Login with Facebookk
1944 | Augusztus

Roosevelt és Churchill tervezett találkozójáról, valamint az amerikai elnök utazásáról

Stockholm, augusztus 13.
A Göleborgs Handels och Sjöfarstidning a Roosevelt és Churchill találkozójáról szóló híresztelésekkel kapcsolatban washingtoni jelentések alapján arról számol be, hogy találkozó valószínűleg kettőjük jelenlegi tartózkodási helyének feleútján történik meg. Churchill jelenleg Olaszországban, Roosevelt pedig a Csendes–óceánon tartózkodik. Londonban úgy hiszik, hogy a találkozó Indiában jön létre és elsősorban a hadviselés fokozásának kérdését tárgyalják meg az indiai hadszíntérre vonatkozóan. (NST)


New York, augusztus 13.

Roosevelt Seattleben egy hadihajón beszédet tartott, amelyben áttekintést nyújtott utazásáról, amit egyes csendesóceáni támaszpontokon tett. Roosevelt különösen a Hawai-szigeteken lévő flottatámaszpont kiépitését dicsérte és azt állította, hogy a Pearl Harbournál elsüllyestett hadihajókat, az Arizona kivételével, ismét szolgálatba állították. Hawaiban Mac Arthur tábornokkal, Nimitz, Leahy és Halsey tengernagyokkal egész sor megbeszélést folytatott a csendesóceáni háború problémáiról és teljes meggyezésre jutottak.


Hangsúlyozta Hawai nagy jelentőségét, amely még a Kínában és a Fülön-szigeteken folytatandó harcoknál is támaszpontul szolgál majd. Az Aleuták támaszpontjairól szólva, bejelentette, hogy Alaskát a háboru után gazdaságilag feltárják és oda kiszolgált katonákat telepítenek.


Befejezésül kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem tartanak igényt szövetsegeseik birtokaira és a szövetségesekkel való együttműködés jó. Ennek ellenére mégis arra célzott, hogy az Egyesült Államoknak igényei vannak katonai támaszpontokra a Csendes-óceán déli részén és kijelentette, hogy a délamerikai köztársaságok nyugati partvidékét ugyanúgy meg kell védeni, mint az északamerikai partvidéket az Alenták és Alaska támaszpontjaival.

 

Az Ausztráliával és Újzélanddal fennálló gazdasági kapcsolatok védelmére a külső csendesóceáni támaszpontok fontosak. Ezen a területen sokszáz olyan sziget van, amelyek éppen úgy viszonyluanak Dél-Amerikához, mint a Hawa-szigetek Észak-Amerikához. Ezek a szigetek angol és francia birtokok. Roosevelt kijelentette, hogy ezeket a szigeteket nem akarják megkapni, de meggyőződése szerint Nagy-Britannia és Franciaország örül majd, ha olyan megegyezéseket köthet, amelyek biztosíthatják a szigetek védelmét.

 

Dél- és Közép-Amerikát ugyanúgy meg kell védeni a Csendes-óceán felől jövő támadás ellen, mint az Egyesült Államokat. Az elnök igyekezett cáfolni azt, hogy ez a politika imperializmust jelent. Az Egyesült Államoknak, mindig óvakodniok kell a japánoktól. Végül kijelentette, hogy a csendesóceáni vagy európai háború végéről nem bocsátkozhatik jóslatokba. (NST.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
MacArthur Nimitz admirális Leahy tengernagy Halsey
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Bethlen május végén lemond és az államfő megbízásából uj kormányt alakit Bethlen május végén lemond és az államfő megbízásából uj kormányt...
A kormány rekonstrukció a frankügy kirobbanása óta gyakran...
Masaryk szenzációs nyilatkozata Masaryk szenzációs nyilatkozata
A Neue Freic Presse vasárnapi száma Masaryknak, a csehszlovák...
A MAC házi bajnoksága A MAC házi bajnoksága
Varga Béla dr. lett a bajnok A Munkácsy-utcai gimnázium...
Horthy hadnagyról, a fiatal, elegáns tisztről, a legigazibb úrról beszél régi tiszttársa: Lutz kapitány Horthy hadnagyról, a fiatal, elegáns tisztről, a legigazibb úrról...
Santa Groce? Eldugott kis fészek Trieszt közelében. Csak a világoskék...
Fenyő Miksa: A  nőstényördög Fenyő Miksa: A nőstényördög
Vagy hat esztendő előtt adták Schönherr egyik drámáját "A föld"-et a...
Gazdasági ügyek és a Hangya a nemzetgyűlés előtt Gazdasági ügyek és a Hangya a nemzetgyűlés előtt
A költségvetési felhatalmazásra szóló törvényjavaslat vitáját Kállay...
A gabonapiac érdekes eseményei A gabonapiac érdekes eseményei
Csak hat hét mulva, Péter és Pál napjára csendül meg a kasza, hogy az...
Harci gázok és harci baktériumok, hatásfokuk Harci gázok és harci baktériumok, hatásfokuk
A tüdőt ingerlő, fojtó harci gázokkal és maró harci gázok gőzével...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98