Dtum
Login with Facebookk
1941 | December

Háboru a Csendes-óceánon

Boston, december 8.
(Német Távirati Iroda) A háboru villámszerű gyorsasággal tört ki a Csendes-óceánon, amikor japán bombázók több hullámban megtámadták Hawait és az amerikai haditengerészet nehéz ágyuival válaszolt a támadásra. Japán bombázó repülőgépek, köztük négymotoros „repülőerődök” támadásokat intéztek Pearl Harbour, a nagy amerikai haditengerészeti támaszpont, Honolulu városa és az Oahu szigetén lévő amerikai támaszpont ellen. Erre az amerikai hajóhad kifutott Pearl Harbourbó. Oahu partjain ágyudörgést hallottak. Azt hiszik, hogy a japán bombázók nagyobb része repülőgépanyahajókról szállt fel. A támadás oly hirtelen történt, hogy először nem voltak tisztában a támadó gépek nemzetiségével. A Fehér Ház éjszakai előzetes jelentése szerint csak Oahuban 104 halott és 300 sebesült áldozat van. A hadügyminisztérium a védőberendezések és az ipari üzemek védelméről szóló törvény alapján elrendelte Hawaiban és a panamai övezetben minden „gyanus külföldi” letartóztatását.

Boston, december 8.

(Német Távirati Iroda) A filadelfiai rádió jelentése szerint Roosevelt elnök a Fehér Házban ujságirokkal közölte, hogy az Egyesült Államok tengerészete és hadserege Hawaiban sulyos veszteségeket szenvedett.

Singapore, december 8.

(Reuter) A város közepére két bomba esett és több robbanást hallottak a sziget többi részein. Még nem közölték, hány repülőgép vett részt a támadásban.

Newyork, december 8.
Rádiójelentés szerint az Egyesült Államok haditengerészete tengeri csatát viv japán hadihajókkal. Három amerikai hajót találat ért. A „Virginia” állitólag elsüllyedt, az „Oklahoma” lángban áll. A „General Hugh Scott” csapatszállitó hajó Manilától 1600 mérföldre elsüllyedt. Hivatalos közlés szerint a „Pearl Harbour” ellen intézett japán támadás alkalmával két amerikai hajót elsüllyasztettek. A Waghoo folyón elsüllyedt egy felfegyverzett angol kőolajszállitó hajó. A „President Harrison” nevű amerikai hajót a Jangcen elsüllyesztették vagy elfogták.

 

A japánok partraszálltak Sziámban. A partraszállás Pattaniánál, a sziámi öbölben történt. A Fehér Ház jelentése szerint a Hawai ellen intézett japán támadás során sulyos károk keletkeztek és valószinűleg emberéletben is igen tekintélyes a veszteség. Az amerikai rádió szerint a japánok bombázták Palauau-szigetét is (Fülöp-szigetek). Ugy tudják, hogy Clark Fieldet, a Fülöp-szigetek legnagyobb légi támaszpontját, valamint Luzon-szigetén egy várost bombáztek. Tizenhárom repülőgép hétfőn kora reggel bombázta Mindanal-szigetén Duvau városát.

 

Tokiói jelentés szerint, mint a Domel Iroda jelenti, a szárazföldi hadsereg vezérkara hivatalosan közölte, hogy japán csapatok támadást intéztek Hongkong ellen. A hadsereg alakulatai csatlakoztak a tengerészeti erőkhöz és sikeres partraszállási hadműveletet hajtottak végre a maláji félszigeten. Ujabb jelentések szerint a japán bombázók másodizben is támadást intéztek Hongkong ellen.

A japán hadiüzenet
Tokió, december 8.
(Német Távirati Iroda) ,,Az igazság alapján ezennel megüzenem a háborut Angliának és az Egyesült Államoknak” - mondja a császári rendelet, amelyben a császár kifejezi, hogy az egész nemzet minden erejét az állam szolgálatába állitja a nagy cél elérése érdekében.


Tokió, december 8.
(Német Távirati Iroda) A japán külügyminisztérium képviselői hétfőn megjelentek az Egygesült Államok és Anglia nagykövetségesin, valamint Kanada és Ausztrália  követségein és átnyujtották Japán formális hadüzenetét. Kérték továbbá, hogy haladéktalanul szüntessék be a diplomáciai és konzuli működést. Ugyanakkor az illetékes külképviseletek tagajit biztositották arról, hogy a nemzetközi jognak megfelelően megetsznek minden szükséges intézkedést személyi jólétük érdekében. Ugyanez vonatkozik ezeknek az országoknak minden más állampolgárára is.

Churchill bejelntetette a Japánhoz intézett angol hadüzenetet
London, december 8.
(Reuter) Churchill az alsóházban bejelntette, hogy Nagy-Britannia hadat üzent Japánnak. Churchill közölte, hogy a brit kormányhétfőn greenwici időszerint 11 óra 30 perckor elhatározta, hogy haladéktalanul hadüzen Japánnak. A hadüzenetet 12 órakor nyujtották át.

Hull nyilatkozata
Stockholm, december 8.
(Német Távirati Iroda) Az angol hirszolgálat jelentése szerint Hull külügyminiszter megengedte a Japánhoz intézett emlékirata és a japán válasz közzétételét. Az angol hirszolgálat szerint Hull egyik nyilatkozatában azt állitotta, hogy a béke alapelveiről és módszereiről folyó megbeszélés pillanatában japán csapatok különböző hadászati pontokon előkészületeket tettek, más nemzetek, köztük az Egyesült Államok elleni támadásra. Hull azt állitotta továbbá hogy az Egyesült Államok elleni támadás már megtörtént, még mielőtt a japán nagykövet kormánya végleges válaszát átadta volna.


Washington, december 8.

(Német Távirati Iroda.) Roosevelt elnők esti 8 óra 30 percre (helyi idő) rendkivüli minisztertanácsot hivott egybe, amelyen 9 órától résztvettek a két párt kongreszusi vezetői. A Fehér Házban Roosevelt kijelentette, hogy a lehető leggyorsabban összeállitja a tényállást s azután valószinüleg a legrövidebb időn belül jelentést küld a kongresszusnak előreláthatólag üzenet formájában.

Roosevelt üzenete japán császárhoz
Washington, december 8.
(Német Távirati Iroda.) A hadügyminisztérium közölte, hogy Roosevelt üzenetet intézett a japán császárhoz, amelynek tartalmát nem közöltél. A hadügyminisztérium értesüléseket kapott, hogy japán 125.000 főnyi csapatot von össze Indo-Kinában

Álatlános mozgósitása az USA-ban
Amsterdam, december 8.
(Német Távirati Iroda.) Mint az angol hirszolgálat Washingtonból jelenti, a hadügyminisztériumból kiadta a parancsot, hogy az Egyesült Államok egész katonai személyzet mozgósitsák.


Stockholm, december 8.

(Német Távirati Iroda.) A Stockholms Tidningen washingtoni jelentése szerint Roosevelt elnök vasárnap este saját kezdeményezéséből elrendelte az amerikai véderő teljes mozgósitását

Amerika kiterjeszti a háborut Anglia összes ellenségeire

London, december 8.
(NST) AZ amerikai kormány egyik hivatalos szószólója kijelentette, hogy a japán hadvezetés első célja az USA flottjának a megsemmisitése, illetőleg annyi egység elsüllyesztése, amennyi csal lehetséges. Másodsorban pedig megtámadják az olajraktárakat és a Honolulutól nyugatra fekvő amerikai támpontokat. Ezzel ugyanis meg akarják akadályozni, hogy az Egyesült Államok tengeri haderje egyesüljön a brit flottával. Ugyanakkor pedig megtámadják Singaporter és Thaiföldet.


Miután Japán minden formális hadüzenet nélkül támadta meg az Államokat, az illetékes körök véleménye szerint Roosevelt elnök automatikusan teljhatalmat kapott arra, hogy a kongresszus megkérdezése nélkül minden szükséges intézkedést megtegyen. Jelen pillanatban arról tanácskoznak, hogy kiterjesszék-e a háborut Amerikai részéről Nagy–Britannia összes ellenségeire is.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Világrészek háborúla a Csendes-óceánon Japán repülőgép felszállása az anyahajóról Pearl Harbour japán hőse Yamamoto A süllyedő Arizona Hirohito császár, a Tenno Roosevelt aláírja a Japán elleni háború nyilatkozatát
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98