Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

Rövidek

Régi választás – új választás
Budapest, szeptember 10.
A XIII. kerületben, az Angyalföldön Tildy Zoltán is megjelent. - Kérem a párt tagjait - mondotta –, hogy a választási harc során ne nyúljanak egy párt plakátjaihoz sem. Ebben is járjunk jó példával elől. Senkit nem akarunk és nem is fogunk megfélemlíteni, mert a választásnak tisztának kell lenni, hogy híven fejezze ki a nép akaratát.


Andaházy-Kasnya Béla arról beszélt, hogy ennek az új választásnak nem szabad hasonlítani a régi választásokhoz. A régi eszközöket és régi módokat mindörökre el kell felejteni. A magyar nép szabadon és függetlenül akarja nyilvánítani véleményét.

Megkezdődött a külügyminiszterek tanácskozása
London, szeptember11.
A londoni rádió külpolitikai munkatársa a ma meginduló külügyi tanácskozásokkal kapcsolatban rámutat arra, hogy letagadhatatlan tény, miszerint a nagyhatalmak között vannak bizonyos véleménykülönbségek egyes közép-európai és délkelet-európai államok politikai helyzetének, valamint a világ gazdasági helyzetének megítélése ügyében. Ez a tény lehetővé teszi majd, hogy az értekezlet tartama alatt előreláthatóan sok kósza hír kerüljön forgalomba.


Kétségtelen azonban az is, hogy a tárgyaló felek között meg lehet teremteni azt a szívélyes és barátságos légkört, amely az eddigi megbeszélések jellemzője volt. A tanács lehetőleg figyelembe veszi az egyes államok nemzeti törekvéseit, de a világ jóléte és a béke megszilárdulása érdekében minden államnak, még a nagyhatalomnak is áldozatot kell hozniok.

Megkezdődik a magyar békeszerződés előkészítése

Newyork, szeptember 14.
A newyorki rádió éjszakai közlése szerint pénteken, tehát a mai nap folyamán sor kerül a Magyarországgal kötendő békeszerződés tervezetének összeállítására, illetőleg ismertetésére is. A béketervezet természetesen még csak nagy vonalakban van kész, diplomáciai körök azonban úgy tudják, hogy a magyar kérdést nem különítik el a dunavölgyi államok problémáitól és a balkáni államokkal kapcsolatos kérdésektől. Itt egy egységes béketervezet kidolgozásáról van szó, mert a Balkánon és Közép-Európában szóba kerülő államok szomszédi viszonyának rendezése egyik igen fontos kelléke az elkövetkezendő békének.

Cionista választási propaganda?

Budapest, szeptember 14.
A Magyar Cionista Szövetség Borochow-körének értesítőjében a következő vezércikket olvassuk:
- Magyarország ma választások előtt áll. Mi marxista cionisták mindig, félreérthetetlenül leszögeztük, hogy Palesztinát tekintjük munkánk színhelyének. Ugyannyira világos azonban, hogy számunkra, mint szocialisták számára nem lehet közömbös, hogy a világ bármely részén, de különösen Magyarországon, ahol jelenleg aránylag nagyszámú zsidóság maradt életben, milyen pártok gyakorolják a hatalmat. Így természetes, hogy nemcsak a magunk – marxista cionisták -, de az egész megmaradt magyarországi zsidóság kötelességének tartjuk a munkáspártok listájának támogatását és a cionizmus megvalósításának legfőbb feltételét a magyar munkásság győzelmében látjuk.


A magunk részéről csak annyit füzünk ehhez a cikkhez, hogy soha nem tartottuk és nem is fogjuk tartani fajnak a zsidóságot. Érthetetlennek és illogikusnak tartjuk, hogy egy zsidómozgalom mindenáron a fajiság gondolata mellett tesz hitet és a fajiságnak ezt a kétbalkezes szerencsétlen formáját kéretlen-hívatlan politikai propagandára is fel akarja használni.

XII. Pius pápa az atombombáról

Vatikánállam, szeptember 22.
A Magyar Kurir jelenti: Az amerikai világlapokban hír jelent meg arról, hogy XII. Pius pápa élesen állást foglalt az atombomba használatával szemben. A hír ellenőrzése végett a Rómában tartózkodó két amerikai újságíró a fenti hír vétele után rögtön kihallgatásra jelentkezett XII. Pius pápánál. Őszentsége a pápa hosszú magánkihallgatáson fogadta a két amerikai újságírót és kijelentette, hogy a fenti hír nem vatikánvárosi forrásból származik. Ennek kapcsán rámutatott arra, hogy a Vatikán már évekkel ezelőtt tudott az atombombára vonatkozó kutatásokról és figyelmeztette az érdekelteket, hogy milyen szörnyű katasztrófa történne, ha ezt a borzalmas fegyvert nem helyeznék megfelelő ellenőrzés alá. (M. K.)

Szálasit, Bárdossyt, Endre Lászlót ma Budapestre hozzák

Budapest, szeptember 30.
Szálasit és 11 társát, köztük Bárdossy volt miniszterelnököt és Endre Lászlót amerikai katonai repülőgépen ma délben Budapestre hozzák. A repülőgép délelőtt 10 órakor indult Salzburgból. Az egyik pestkörnyéki repülőtérre, ahova a repülőgép meg fog érkezni, a politikai rendőrség a legerősebb karhatalmat rendelte ki. Végig az úton, amelyen a rabomobil Szálasit és társait hozza, megerősített rendőrőrjáratok fognak cirkálni. A rabszállító kocsi a repülőtérről egyenesen az Andrássy-út 60-ban viszi Szálasiékat. A többi 11 érkező háborús bűnös neve még nem ismeretes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Tildy Zoltán Herzl Tivadar (1860-1904), a magyar cionizmus nagy alakja XII. Pius pápa Szálasi Lohengrin megérkezik a Városi Színház-beli főtárgyalásra
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98