Dtum
Login with Facebookk
1945 | Szeptember

A nagyvilágból 2. - A kopaszodás okai

Az orvosok kutatásaiból kiderült, hogy a kopaszodás legtöbb családban öröklékeny tulajdonság. Akinek felmenő ágon kopaszok voltak a családjában, az rendszerint semmiféle óvatossági rendszabállyal sem tudja a kopaszodást elkerülni. Vannak azonban olyan különleges okok, amelyek a kopaszodást elősegítik, sőt kopaszodásra nem hajlamos emberek hajhullását is fokozzák.

Ilyen ok elsősorban az állandóan egy irányban való nyomás, húzás és fésülés. Akár oldalt választja el valaki a haját, akár hátrafelé fésüli, a huzamosabb ideig egyirányba való szoktatás a haj gyökerének szögben való törését hozhatja létre. Az ilyen szögben tört hajszálak azután előbb-utóbb kihullanak, különösen, ha a hajat sűrű fogú fésűvel és kemény hajkefével gyakran fésülik és kefélik. A haj szögben törését és a kopaszodást a túzásba vitt kalapviselés, a hajcsavarok, hajtűk és homlokszalagok viselése is okozhatta. Ez utóbbiak a nők hajának ritkulását gyorsítják meg.

A hajhullás elleni védekezésül azt ajánlják, hogy az éjszakai alvás idejére változtassuk meg a hajviseletet. Aki tehát napközben hátra vagy oldalra fésüli a haját, éjszakára fésülje másképpen, lehetőség szerint a természetes hajnövésnek megfelelően előre. Férfiaknál jóhatású a haj rövid nyírása és a haj gyakori kíméletes mosása, tisztántartása is. Előnyösnek bizonyult a gyenge szeszes lemosás is. Mindezek az óvatossági rendszabályok meghosszabbítják a haj élettartamát, a hajhullásra hajlamos férfiakat azonban nem menthetik meg az előbb-utóbb bekövetkező kopaszodástól.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A haj élete A hajszál a bőrön felnagyítva A haj
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98