Dtum
Login with Facebookk
1946 | Április

Fedák Sári a vádlottak padján!

„Táblás ház” a törvényszéken

A népbíróság Gálfalvy-tanácsa ma kezdte meg Fedák Sári perének tárgyalását.


Már reggel félnyolckor „telt ház” volt az esküdtszéki teremben. Főleg nők láthatók a közönség sorai között, elsősorban rengeteg színésznő, színész. Hirtelenében felfedezzük Fellegi Terit, Komlós Vilmost, Zerkovitz Bélát, Békeffi Gábort, a Pódium igazgatóját, de még egyre jönnek, hiszen a tárgyalást kilenc órára tűzte ki az elnök.

A vádirat elég terjedelmes. Az ügyészség általánosságban nácirajongással vádolja „Zsazsát”. 1938-ban kint járt Németországban, utána idehaza elragadtatással beszélt a hitleri Németországról. Könyvet is írt Hitlerről, de kinyomtatásával már elkésett.... A vádirat szerint a német megszállás napján örömkönnyeket hullatott, kijelentette, hogy ez élete legszebb napja. 1944 novemberében Sopronban eljátszott a „Tokaji aszú” főszerepét. Az egyik dal eredeti szövegét megváltoztatta, a hallgatóságot a háború folytatására búzdította, a végén harsányan énekelte, hogy győzni fog Szálasi Ferenc.

Sopronból Bécsbe menekült. Csillogott karján a horogkeresztes jelvény. Kalapjára nyilaskeresztes jelvényt tűzött kis és a bécsi Danuasender egyik bemondója lett. Itt azután végre felolvashatott Hitlerről írott könyvéből részleteket.

Amikor Budapest elesett, a bécsi rádióban olyan kijelentéseket tett állítólag, hogy Budapestet összebombázhatják, összedőlhet az egész világ, de ők mégis diadalmasan visszatérnek. (Vissza is tértek, de hogyan?) Ugyancsak azzal is vádolják, hogy a rádióban előadta Liszt Nándor nyilas verseit. Fellépett egy propagandadarabban és ebben egy öregasszonyt személyesített meg, aki az összebombázott faluban szembentalálja magát egy ejtőernyővel leereszkedett amerikai pilótával. Kiderült, hogy a pilóta az unokája. Azonmód megtagadja őt.

Hangoztatja a vádirat, hogy 1943-ban, Lemberg mellett, meglátogatta a németek által felállított gettót és akkor azt a kijelentést tette, hogy bezzeg a pesti zsidók kávéházba járnak!

A rendőrség késlekedése miatt zavarok és izgalmas jelenetek keletkeztek a bejáratnál. Ma van egyébként a női detektívek premierje. Nyolc-tíz női detektív helyezkedett el a közönség soraiban.

Féltíz órakor, amikor Gálfalvy tanácselnök megnyitotta a tárgyalást, ember ember hátán szorongott az esküdtszéki teremben. Nagy morajlás zúdul végig a termen, amikor bevezetik Fedák Sárit. Odapattan a bírói emelvény elé, mint egykor Kukorica Jancsi a francia király elé. Az elnök először sorba veszi a tanúkat és aztán megkérdezi Fedák Sáritól, hogy hány éves? Amit eddig eltitkolt, most nyiltan vallja:
- 1879 szeptember 27-én Beregszászon születtem.
- Foglalkozása?
- Volt színésznő.

Kiderült, hogy négy elemit és négy polgárit végzett. Büntetve nem volt. Komoran hallgatja, amint Gálfalvy István tanácselnök felolvassa a vádiratot.
Az elnök kérdésére Fedák Sári azt válaszolta, hogy nem érzi magát bűnösnek egyetlenegy vádpontban sem.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98