Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

Kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be az első napon

Ma lép életbe a forint és az új árszint, a közönség nagy várakozása mellett.
Az első jelenségek nagyon kedvezőek. A csarnokokban árukínálat van és bőven lehet kapni gyümölcsöt, zöldségfélét és tojást. Kecskemétről jelentették a közellátási minisztériumnak, hogy ott tizenöt-tizenhat fillérért lehet nagymennyiségű tojást kapni, de más városokból és mezőgazdasági centrumokból is nagy kínálatot jelentettek. Budapesten nagy áresést szenvedett a zugkereskedelemben a cukor, amelyben most egyszerre nagy kínálat van. A feketekereskedelemben métermázsa számra kínálják a cukrot eladásra.

Természetesen, mivel többszáz rendelet megalkotása vált szükségessé,
hibák is kerülhettek a végrehajtási utasításokba. Így kétségtelen, hogy egyes ipari cikkek árát le fogják szállítani. Az ármegállapítás terén a festék, papír, egyes textilcikkeknél korrekció lesz lefelé.

A másik örvendetes momentum,
hogy a Nemzeti Bank, a Pénzintézeti Központ és a nagybankok előtt sorbaáll a publikum, hogy beszolgáltassa az előírt arany- és valutakészleteket. A Nemzeti Banknál olyan tömeg jelentkezett beváltás végett, hogy rendőrök vigyáztak a rendre.

Az üzleti élet mától kezdve tehát forintalapon alakul ki
és a köztisztviselők, magántisztviselők valamint munkavállalók azok, akik legelőször és leggyorsabban jutnak forinthoz. Ezek előreláthatólag két-három hónapig hetenként kapják meg a fizetést.

Az első napokban mintegy harminc millió forint kerül majd forgalomba,
de augusztus végéig a költségvetés és az előírás szerint 230 millió forint lesz az a bankjegymennyiség, amely az ország gazdasági életét táplálni fogja. Elsősorban a gabonafelvásárlás miatt van szükség nagyobbmennyiségű forintra. Természetesen a kibocsátásra kerülő forintbankjegy aranyban sokszorosan is van fedezve és a kormány már értesítést kapott arról, hogy a Nemzeti Bank aranykincse Frankfurtból elindult és talán már három-négy nap mulva Budapesten is lesz.

Bankjegyekből a Nemzeti Bank 10, 20, 50, 100 és 1000 forintos címleteket fog forgalomba hozni.

A Nemzeti Bank azonban elsején egyelőre csak 10 forintosokat hoz forgalomba. Nem kétséges, hogy a közönségnek takarékoskodnia kell és a holnapra is kell gondolnia, nem szabad úgy lefeküdnie, mint eddig, hogy este ne legyen egy fillérje sem. Az inflációnak vége szakadt és a fillérnek is megvan a becsülete.

Ezenkívül sok kiadás is vár a közönségre.
Augusztus 15-ig ki kell fizetni a házbért, a telefont, a rádiót, azonkívül az OTI, MABI és egyéb kiadást is már forintból kell fedezni. A közönség egy része már ebből a célból is mobilizálja valutáit és beszolgáltatásra kötelezett aranyát.

Ezúton a kormány utoljára figyelmezteti a közönséget, hogy szolgáltassa be valutáit augusztus 1-től augusztus 15-ig.
Ezt a terminust nem hosszabbítják meg és így mindenki a saját érdekében cselekszik, ha minél előbb beadja aranyát és valutáját. Aki pedig a beszolgáltatáson kívül valutával manipulál, arra a legsúlyosabb büntetés vár. A kormány a halálbüntetéstől sem fog visszariadni, hogy a valutaspekuláció üzelmeit egyszer s mindenkorra beszüntesse. A valutabeszolgáltatás eddigi tempója is biztató, szerdán kétszázezer dollár értékű valutát szolgáltattak be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98