Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

A Szovjetúnió nagyjelentőségű segítsége a jó pénz érdekében

A Gazdasági Főtanács vasárnapi rendkívüli ülésén Nagy Ferenc miniszterelnök bejelentette, hogy a Szovjetúnió kormánya arról értesítette a magyar kormányt, hogy a stabilizáció sikere érdekében elfogadja a magyar kormánynak május hóban a jóvátételi szállítások progresszív teljesítésére vonatkozóan tett javaslatát.

Az 1946., 1947. és 1948. évek elmaradt teljesítményeit 1953-ig lehet teljesíteni.

Eszerint Magyarország 1946-ban 21, 1947-ben 23, 1948-ban 25, 1949-1953-ig pedig évente 30 millió dollár értékű árut köteles fizetni a Szovjetúniónak. További jelentős kedvezmény az, hogy a Szovjetúnió kormánya az erdélyi petrozsényi bányák sok millió dollár értékű részvényeit, amit jelenleg a román kormány tart lefoglalva, hajlandó átvenni az első kétévi jóvátételi szállításainak terhére. Elhatározta a Szovjetúnió kormánya azt is, hogy elengedi az elmaradt szállítások után kikötött hatmillió dollár késedelmi kamatot.

A Szovjetúnió elhatározásának a jelentősége akkor tűnik ki,
ha tudjuk, hogy a fegyverszüneti egyezmény szigorú értelmezése mellett Magyarországnak 1946-ban 64 millió dollár értékű árut kellett volna szovjet jóvátételre szállítania, az 1945. évről elmaradt szállítások és a késedelmi kamat beszámításával. Ez a kötelezettség éppen egyharmadára csökkent, de a petrozsényi részvények beszámításával még további jelentős összeggel csökkenni fog.

Felbecsülhetetlen jelentősége van ennek a változásnak a stabilizáció szempontjából.

A magyar ipar termelő berendezései és a magyar munkásság teljesítményei, amelyek eddig túlnyomórészt a jóvátétel teljesítésére voltak lefoglalva, most felszabadulnak a belföldi szükségletek: az újjáépítés és a fogyasztás céljaira, a mezőgazdaság pedig megtarthatja és tovább szaporíthatja a megmaradt állatállományát. Az új forint árufedezete tehát sokszorosan jobb lesz, mint amilyenre eddig számíthattunk.

A Szovjetúnió kormányának ez az elhatározása újabb döntő bizonyítéka
annak a megértésnek, amellyel ez az ország a magyar pénzügyi és gazdasági helyzet rendbehozatalára irányuló törekvéseket elősegíteni akarja. Remélhető, hogy a magyar jóvátételben érdekelt másik két ország: Csehszlovákia és Jugoszlávia is követni fogja a Szovjetúnió példáját.

A nyugati hatalmak részéről is döntő jelentőségű intézkedés történt a magyar szanálás sikere érdekében:

az elhurcolt javak kormánybiztosa tegnap kézhez kapta az illetékes amerikai hatóságoktól a magyar aranykészlet átvételére jogosító utalványt.

A magyar dolgozók ezek után nyugodtan várhatják augusztus elsejét.

Annyi szenvedés után végre elérkezett a jó pénz, a gazdasági egyensúly korszaka, amelyben ha szűkösen is, de mindenki megtalálhatja a biztos megélhetés eszközeit.
(MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98