Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1946 | Augusztus

A kormány felhívása a papsághoz

Budapest, augusztus 2.

A Magyar Távirati Iroda jelenti:
A magyar köztársaság kormánya az alábbi felhívást intézte a felekezetek papjaihoz:
A szovjet hadsereg főparancsnokságának megbízásából az Ellenőrző Bizottság elnöksége levelet intézett a magyar kormányhoz, amelyben megállapította, hogy Magyarországon az utóbbi időben elszaporodott a szovjet hadsereg katonái ellen elkövetett támadások és merényletek száma s megállapította, hogy a megszálló hadsereg és a magyar nép békés együttélésének munkálásához nem nyújtottak segédkezet mindazok a társadalmi szervezetek és tényezők, elsősorban a katolikus papság, amelyeknek népünkre az említett vonatkozásban hatásuk lehetne.


A magyar nép lelki kérdéseinek gondozásánál elsősorban jön számításba a magyar papság és ezért a magyar kormány felhívással fordul a felekezetek papjaihoz:
A világháború és a némeg megszállás szörnyű szenvedései után a Vörös Hadsereg rengeteg véráldozattal szabadította meg hazánkat az elnyomó németektől és náci-bérencektől. A Vörös Hadsereg az egyház megbecsülésének szándékával lépett magyar földre. A felszabadulás után az egyházak vezetői számos esetben megállapították, hogy a Vörös Hadsereg egyházak, intézményeik és papjaik iránt főparancsnokságának szándékához képest olyan viselkedést tanúsított, amely mindenfelé a legnagyobb megnyugvást keltette. Jórészt ennek tulajdonítható, hogy a demokratikus átalakulás szerte az országban az egyház megbecsülésének és tiszteletben tartásának jegyében történt.

 

Keresztülmentünk egy forradalmon, amely a Vörös Hadsereg jelenlétében véráldozat nélkül folyt le és amelyből az egyházak erkölcsileg nemcsak érintetlenül, de még inkább megerősödve kerültek ki. Megszületett a demokratikus rendszer, ősi intézményeinknek, elsősorban egyházainknak megtartása és szabad munkálkodása mellett. Ennek az átalakulásnak eredményeit mindnyájunknak el kell ismernünk. De nemcsak a demokratikus újjászületés ténye ment végbe belső forrongások nélkül, hanem a demokrácia eredményeket is ért el. A felbomlott államszervezet demokratikus formában ismét működik. A magyar nép évszázados vágyait teljesítette hatalmas reformalkotásaival, megbecsülést szerzett a háborút vesztett magyar nemzetnek nyomban a háború befejezése után. S most ott áll a demokrácia legnagyobb erőpróbája, a stabilizáció előtt és nincs kétség aziránt, hogy ez a nagy erőpróba is sikerrel zárul a magyar nép javára.


Mindezeket az eredményeket elérthetjük fegyverszüneti állapotban megszállott országként a Vörös Hadsereg jelenlétében. A tárgyilagos magyar papságra vár az a feladat, hogy ott, ahol a politikai felvilágosító munka nem érné el célját, népünknek mindezt megmagyarázza.


Vállalja magára a magyar papság, hogy félreállítja azokat, akik elfogultan szembehelyezkednek a nagy átalakulás vívmányaival s az itt-ott még megmutatkozó hibák miatt a Vörös Hadsereg vagy a demokrácia iránt ellenszenvet igyekeznek kelteni. Vállalja magára továbbá, hogy pozitív módon hirdeti a demokrácia eszmei magasrendűségét és figyelmeztet arra a hálára, amelyre mindnyájan kötelezve vagyunk a Vörös Hadsereg iránt, hogy jelenlétében tiszta és békés eszközökkel mehetett végbe ez a nagy átalakulás. A demokrácia nem ellensége az egyháznak és a jövőben sem válik azzá.


A demokrácia a tisztult magyar életet hirdeti és a lelkekben való megtisztulásnak épp úgy őszintén örül, mint a politikai megtisztulásnak. A demokratikus köztársasági állam és az egyház vállvetve kell, hogy harcoljon a nemzet egészséges fejlődéséért és amilyen mértékben támogatja az egyház nehéz erőfeszítéseiben a demokratikus államot, épp olyan mértékben számíthat az állam támogatásra is. Támogatni kell a demokráciát külpolitikai törekvéseiben is és éppen ezért örökké ápolni kell népünk lelkében azt a hálaérzetet, amellyel a felszabadító és demokráciánk kialakulásában nekünk segítséget nyújtó Vörös Hadsereg iránt érzünk.


Nem hívjuk a magyar papságot a pártpolitika mezejére, csupán azt kérjük, hogy a maga területén segítsen az egészséges, kívánatos, sőt elengedhetetlenül szükséges jóviszont a Szovjetúnióval biztosítani és megerősíteni népünkben a bizalmat demokratikus berendezkedéseink iránt. A köztársasági kormány kinyilatkoztatja a maga részéről, hogy kész az egyházak jogait továbbra is biztosítani és hitbuzgalmi feladataik teljesítésében támogatni. A kormány e felhívását is bizalommal intézi a papsághoz, mert nincs kétsége a tekintetben, hogy baráti szavát nemcsak meghallgatja, de kész megfogadni is.


A magyar köztársaság kormánya

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vörös csillag Kereszt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Karácsonyost rendőri felügyelet alatt Karácsonyost rendőri felügyelet alatt
Karácsonyest van. Egy kapu aljában a félhomályban két férfi...
Veszteségek és leirások Veszteségek és leirások
Kevés vállalat dicsekedhetik ma azzal, hogy az üzleti évet...
Hamis pénzverés a fegyházban
Sopronból olyan jelentések jöttek az Igazságügyi Minisztériumhoz,...
Elektromos hullám a köd és vihar ellen Elektromos hullám a köd és vihar ellen
A hajózásnak és a repülésnek régi és eddig legyőzhetetlennek vélt...
Az alkotmány utján Az alkotmány utján
A történetiró feljegyezte, hogy a magyar tövényhozás mindig...
A franczia kormány bukása A franczia kormány bukása
A franczia kormány, mely csak néhány hónap óta van hivatalban, junius...
Fedák Sári kolozsvári vendégszereplését megakadályozták a diákok Fedák Sári kolozsvári vendégszereplését megakadályozták a...
Hosszas előzetes tárgyalások után Fedák Sári engedélyt kapott a...
Ady szobra Ady szobra
Három napilapban olvastam Ady Endre szobráról, amelyet Goga Oktavián...
Magyar artista lett a Sarasani- cirkusz tulajdonosa Magyar artista lett a Sarasani- cirkusz tulajdonosa
Az artisták világában nagy szenzációt keltett annak a híre, hogy...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98