Dtum
Login with Facebookk
1946 | Augusztus

A kormány felhívása a papsághoz

Budapest, augusztus 2.

A Magyar Távirati Iroda jelenti:
A magyar köztársaság kormánya az alábbi felhívást intézte a felekezetek papjaihoz:
A szovjet hadsereg főparancsnokságának megbízásából az Ellenőrző Bizottság elnöksége levelet intézett a magyar kormányhoz, amelyben megállapította, hogy Magyarországon az utóbbi időben elszaporodott a szovjet hadsereg katonái ellen elkövetett támadások és merényletek száma s megállapította, hogy a megszálló hadsereg és a magyar nép békés együttélésének munkálásához nem nyújtottak segédkezet mindazok a társadalmi szervezetek és tényezők, elsősorban a katolikus papság, amelyeknek népünkre az említett vonatkozásban hatásuk lehetne.


A magyar nép lelki kérdéseinek gondozásánál elsősorban jön számításba a magyar papság és ezért a magyar kormány felhívással fordul a felekezetek papjaihoz:
A világháború és a némeg megszállás szörnyű szenvedései után a Vörös Hadsereg rengeteg véráldozattal szabadította meg hazánkat az elnyomó németektől és náci-bérencektől. A Vörös Hadsereg az egyház megbecsülésének szándékával lépett magyar földre. A felszabadulás után az egyházak vezetői számos esetben megállapították, hogy a Vörös Hadsereg egyházak, intézményeik és papjaik iránt főparancsnokságának szándékához képest olyan viselkedést tanúsított, amely mindenfelé a legnagyobb megnyugvást keltette. Jórészt ennek tulajdonítható, hogy a demokratikus átalakulás szerte az országban az egyház megbecsülésének és tiszteletben tartásának jegyében történt.

 

Keresztülmentünk egy forradalmon, amely a Vörös Hadsereg jelenlétében véráldozat nélkül folyt le és amelyből az egyházak erkölcsileg nemcsak érintetlenül, de még inkább megerősödve kerültek ki. Megszületett a demokratikus rendszer, ősi intézményeinknek, elsősorban egyházainknak megtartása és szabad munkálkodása mellett. Ennek az átalakulásnak eredményeit mindnyájunknak el kell ismernünk. De nemcsak a demokratikus újjászületés ténye ment végbe belső forrongások nélkül, hanem a demokrácia eredményeket is ért el. A felbomlott államszervezet demokratikus formában ismét működik. A magyar nép évszázados vágyait teljesítette hatalmas reformalkotásaival, megbecsülést szerzett a háborút vesztett magyar nemzetnek nyomban a háború befejezése után. S most ott áll a demokrácia legnagyobb erőpróbája, a stabilizáció előtt és nincs kétség aziránt, hogy ez a nagy erőpróba is sikerrel zárul a magyar nép javára.


Mindezeket az eredményeket elérthetjük fegyverszüneti állapotban megszállott országként a Vörös Hadsereg jelenlétében. A tárgyilagos magyar papságra vár az a feladat, hogy ott, ahol a politikai felvilágosító munka nem érné el célját, népünknek mindezt megmagyarázza.


Vállalja magára a magyar papság, hogy félreállítja azokat, akik elfogultan szembehelyezkednek a nagy átalakulás vívmányaival s az itt-ott még megmutatkozó hibák miatt a Vörös Hadsereg vagy a demokrácia iránt ellenszenvet igyekeznek kelteni. Vállalja magára továbbá, hogy pozitív módon hirdeti a demokrácia eszmei magasrendűségét és figyelmeztet arra a hálára, amelyre mindnyájan kötelezve vagyunk a Vörös Hadsereg iránt, hogy jelenlétében tiszta és békés eszközökkel mehetett végbe ez a nagy átalakulás. A demokrácia nem ellensége az egyháznak és a jövőben sem válik azzá.


A demokrácia a tisztult magyar életet hirdeti és a lelkekben való megtisztulásnak épp úgy őszintén örül, mint a politikai megtisztulásnak. A demokratikus köztársasági állam és az egyház vállvetve kell, hogy harcoljon a nemzet egészséges fejlődéséért és amilyen mértékben támogatja az egyház nehéz erőfeszítéseiben a demokratikus államot, épp olyan mértékben számíthat az állam támogatásra is. Támogatni kell a demokráciát külpolitikai törekvéseiben is és éppen ezért örökké ápolni kell népünk lelkében azt a hálaérzetet, amellyel a felszabadító és demokráciánk kialakulásában nekünk segítséget nyújtó Vörös Hadsereg iránt érzünk.


Nem hívjuk a magyar papságot a pártpolitika mezejére, csupán azt kérjük, hogy a maga területén segítsen az egészséges, kívánatos, sőt elengedhetetlenül szükséges jóviszont a Szovjetúnióval biztosítani és megerősíteni népünkben a bizalmat demokratikus berendezkedéseink iránt. A köztársasági kormány kinyilatkoztatja a maga részéről, hogy kész az egyházak jogait továbbra is biztosítani és hitbuzgalmi feladataik teljesítésében támogatni. A kormány e felhívását is bizalommal intézi a papsághoz, mert nincs kétsége a tekintetben, hogy baráti szavát nemcsak meghallgatja, de kész megfogadni is.


A magyar köztársaság kormánya

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Vörös csillag Kereszt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyilaskeresztes verekedés: három sebesült! Nyilaskeresztes verekedés: három sebesült!
Vasárnap este féltíz óra után ötven- hatvan főnyi nyilaskeresztes...
Magyarország – Wolverhampton 0:0 Magyarország – Wolverhampton 0:0
Öt óra előtt két perccel lépett pályára sárga ingében, fekete...
Szerencsétlenül járt kereskedő Szerencsétlenül járt kereskedő
Ma délelőtt a Dobozi-utca 11. számu ház előtt sulyos szerencsétlenség...
Halálraitéltek egy hires angol festőnőt kémkedés miatt Halálraitéltek egy hires angol festőnőt kémkedés miatt
(Reuter.) A statáriális bíróság másfélórás tárgyalás után halára...
A párisi kiállitás és a magyar kitüntetések A párisi kiállitás és a magyar kitüntetések
A párisi kiállitás nemzetközi bírálóbizottságának itélete igazolta...
Ahol nincsen részeg Ahol nincsen részeg
Olyan ország, ahol nem isznak szeszes italt, ahol tehát nincs részeg...
Tollas építőmesterek Tollas építőmesterek
A természet bölcsességét legszebb megnyilatkozásaiban látjuk azokban...
Kuliczy 52.40-et dobott diszkosszal Kuliczy 52.40-et dobott diszkosszal
Teljes sikert hozott a MASZ által megrendezett atlétikai válogató...
Versenyzőink elutazása Londonba. Versenyzőink elutazása Londonba.
Vasárnap este indult utnak a londoni olimpiai játékhoz a magyar...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98