Dtum
Login with Facebookk
1946 | Február

A köztársasági elnök első beszéde

Budapest, február 4.
A nemzetgyűlés pénteken ünnepélyes, de ünnepélyességében is a nehéz időkhöz méltó egyszerű keretek között Tildy Zoltán miniszterelnököt, a Kisgazda Párt országos vezérét köztársasági elnökké választotta. Az elnöki helyre más jelölés nem is érkezett, a képviselők kivétel nélkül, teljes egyhangúsággal írták alá Tildy Zoltán jelölését, így a választás közfelkiáltással, egyhangúan zajlott le. Tildy Zoltán megválasztása és eskütétele között a Nemzeti Főtanács átirataiban közölte a nemzetgyűléssel, hogy a kormányt felmentette és az új kormány megalakításához Rákosi Mátyás helyettes miniszterelnököt bízta meg az ügyek vitelével.

 

Ezután Tildy Zoltán letette az esküt, majd Nagy Ferenc, a Ház elnöke mondott üdvözlő beszédet, mire Tildy Zoltán válaszolt, kiemelve beszédében, hogy az államhatlom kizárólagos forrása és birtokosa a magyar nép és így a nemzetgyűlés döntése a nemzet döntése is.


- Munkával és példaadással akarom szolgálni a magyar népet
– mondotta első beszédében a köztársasági elnök. – Az eddig annyira termékeny belső nemzeti egyetértésért, a gyógyulásért és felemelkedésért, a súlyos küzdelmet folytató magyar népért és a nemzet jövőjéért akarok munkálkodni, a nemzet jobb és boldogabb jövőjéért, amelyben ma minden nyomorúságunk és szenvedésünk ellenére is törhetetlenül bízom. Tények szólanak a nemzet életakarata mellett: parasztok kint a földeken, munkások üzemekben, bányák mélyén, polgári rétegek, a szellem emberei dolgoznak az ország újjáépítésén. Ez az életakarat át fogja törni a nehéz akadályokat, át fog vinni bennünket a még előttünk álló nehéz időkön és biztosítani fogja a jövendőt. A nemzetgyűlés választása számomra a legsúlyosabb és legszebb köteleztetés: dolgozni a jövőért és dolgozni a jövő érdekében dolgozókért.


- Jó munkánk eredményei fogják erősíteni szabad köztársaságunkat, amely éljen és viruljon az egész magyar nép boldogságára, a népek közötti testvériség és béke megszilárdítására.

Csütörtökön mutatkozik be a nemzetgyűlés előtt Nagy Ferenc kormánya Varga Béla lesz a nemzetgyűlés új elnöke.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98