Dtum
Login with Facebookk
1946 | Július

Hullarablással is vádolják Berend Béla főrabbit

Az ügyész halált kér a fejére

A Kis Ujság beszámolt arról, hogy a Népbíróság Gálfalvy-tanácsa augusztus 2-án tárgyalja dr. Berend Béla szigetvári főrabbi háborús és népellenes bűnügyét. Az idézetekkel együtt a Népbíróság már kikézbesítette a vádiratot is, amely megdöbbentő portrét rajzol erről az elvetemült emberről.

A vádirat felöleli dr. Berend Béla működését 1944 áprilisától kezdve, amikor Szigetváron megjelentek a csendőrök, hogy gettózzák a zsidókat és ezzel előkészítsék a németországi deportálást. A főrabbi minden eszközt igénybevett, hogy megkörnyékezze a csendőröket. Késznek nyilatkozott társai elárulására. Működését azzal kezdte, hogy felfedte a csendőrök előtt azokat, akik értékeiket elrejtették.

Berend ezen az úton sem állott meg. Mindenáron érdemeket akart szerezni. Az internálótáborokból kiszabadult félkeresztényeket árulta be ezután a csendőröknek. A szerencsétlenek visszakerültek az internálótáborokba, majd a németországi halállágerekbe.
A nyilasokon is túltett Berend Béla dr. 1945 január első napjaiban. Sikerült behízelegte magát a gyilkosok táborába is. Pár óra múlva már ott állott a pártszolgálatosoknak élén és uszítja a társaságot a zsidóüldözésekre, a Pozsonyi út 49. és 51. számú házak lakói keservesen lakoltak ezért, mert akadt egy Berend Béla dr., aki Júdás-pénzért és a saját jólétének biztosításáért az emberek százait szolgáltatta ki a nyilas fenevadaknak.

Az ő útmutatásai szerint raboltak, loptak a nyilas pártszolgálatosok, Berend Béla dr. mindezek fejében Gestapo-igazolványt kapott, szabadon mozoghatott, főúri életet élhetett, ugyanakkor, amikor hitsorsosai ezerszámra pusztultak el.

A fékezhetetlen becsvágy és a szereplési viszketegség nem ismert határt Berend Bélában. Amikor az országban sokszázezren félve bújtak meg otthonaikban és riadtan várták a végzetet, Berend Béla Bosnyák Zoltán és mások társaságában uraskodott. Valóságos szenvedéllyel vetette magát az üldözöttekre és kopó módjára hajszolta a rendszer elől bujkáló szerencsétleneket. Sokan kerültek a nyilasok kezébe olyanok, akiket Berend adott a nyilasok kezébe. Vakmerősége határtalan volt, a „Harc”-ban éleshangú cikkben támadta meg a zsidóságot és 1944. decemberében betetőzte bűncselekményei sorozatát azzal, hogy a hullarablástól sem riadt vissza. A nyomozás megállapítása szerint mint gettólelkész az agnoszkálásra kerülő holttestekről leszedte az ékszereket.

A vádirat végül megállapítja, hogy már 1937-ben felajánlkozott gróf Festetich Domonkosnak, Bosnyák Zoltánnak és Endre Lászlónak, hogy az üldözöttek üldözője kíván lenni. A „Zsidótlanítás” s a megkülönböztető jel viselése már évekkel a nyilas uralom előtt Berend agyában született meg. Súlyos bűnéül rója fel a népügyészség azt is, hogy a Zsidótanácsban szorgalmazza a nyilas igények kielégülését.

A zsidóság elsőszámú közellensége néhány nap múlva felel a nép bírái előtt. A népügyészség a legsúlyosabb büntetés kiszabását kéri a fejére.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Piac kell a magyar gyümölcsnek és főzeléknek Piac kell a magyar gyümölcsnek és főzeléknek
Az egyre szebben mutatkozó idei termés értékesítése nehéz feladat elé...
A romániai látogatás utóhangjai A romániai látogatás utóhangjai
Ferencz Ferdinánd trónörökös romániai látogatása mint utólag...
Új mellúszó világrekordok Új mellúszó világrekordok
A napokban megdőlt a mellúszás 100 jardos és 200 méteres...
Harci gázok és harci baktériumok, hatásfokuk Harci gázok és harci baktériumok, hatásfokuk
A tüdőt ingerlő, fojtó harci gázokkal és maró harci gázok gőzével...
A budavárban talált csontvázak A budavárban talált csontvázak
A budavári koronázó Mátyás-templom környékének rendezésekor és a...
Magyarország – Belgium 2:0 (0:0) Magyarország – Belgium 2:0 (0:0)
A Darling Klub pályája 35.000 néző befogadására épült, amit...
Ifjúsági bajnokság Ifjúsági bajnokság
A sportdirektórium engedélye alapján vasárnap több ifjúsági bajnoki...
Hadzsics szerb hadügyminiszter kijelenti, hogy az Olaszországból Romániának küldött 22 vagon lőszer nem fegyvercsempészés Hadzsics szerb hadügyminiszter kijelenti, hogy az Olaszországból...
Hadzsics tábornok, hadügyminiszter nyilatkozott a Szabadkánál...
A török hadseregparancsnok kiáltványa A török hadseregparancsnok kiáltványa
A törökországi forradalmi mozgalmak feltartóztathatatlanul hatalmukba...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98