Dtum
Login with Facebookk
1945 | November

Rövidek

Kötéláltali halálra ítélték Bárdossy Lászlót
Budapest, november 4.
Bárdossy László bűnperében a Népbíróság ma reggel kilenc órára tűzte ki az ítélethirdetést. Major Ákos dr. elnök engedélyt ad Bárdossynak, hogy az ítélet indoklását ülve hallgassa végig. Bárdossy mielőtt helyet foglalna, tanácstalanul néz balra, mintha keresne valakit, majd a következő pillanatban jobbra tekint. Megtalálja védőjét, Berend Béla dr.-t, és teljesen érthetően mondja: - Nem fellebbezünk!...  -  A védő kérdő tekintetére Bárdossy rázza a fejét, tagadóan int, ami azt jelenti, hogy nem kíván fellebbezni.

 

Ignotus Pál John Haire nyilatkozatáról
London, november 12.
John Haire nyilatkozata megjelent a New Statesman and Nation című lapban – mondotta Ignotus Pál a londoni rádióban. A rádió ismertette ezt a cikket, kiemeli, hogy John Haire nyilatkozata szerint Csehországban folytatódik a magyarok deportálása. Szlovákiában gyűjtőtáborokat állítanak fel és a nácikra emlékeztető módszereket alkalmaznak. A hírhedt Hlinka-gárda tagjai elhurcolták a magyarokat lakhelyükről. Az oroszok úgy látszik, itt-ott közbelépnek a magyarok érdekében. Tévedés lenne azt hinni, hogy a szlovák parasztság egészében helyesli a magyarüldözést. Hosszú időn át együtt dolgoztak és csak most juttatták eszükbe, hogy gyűlölniök kell egymást.


Végezetül megemlítette Ignotus Pál, hogy Magyarországon nemcsak a fizikai éhség a szembeötlő, hanem a szellemi éhség is. Magyarország ki akarja mélyíteni kulturális kapcsolatait Nyugattal.

Ribbentrop kihallgatásával kezdődik a nürnbergi főtárgyalás
Nürnberg, november 19.
Berlinből jelenti az Európa Riport: A 24 náci ügyének tárgyalása kedden kezdődik Nürnbergben. Ribbentrop, Dönitz és Streicher kihallgatása az első napokban történik.

Gaulle tábornok szerdán délután bejelentette, hogy megalakult a francia kormány
Páris, november 22.
Az ideiglenes kormány feje Gaulle tábornok, a hadsereg főparancsnoka lett és a nemzetvédelmi tárcát is irányítja. Michelet hadseregminiszter és a kommunista Tillon fegyverkezési miniszter támogatja majd munkájában. A kormányba a pártok képviselői államminiszterekként léptek be. Az új francia kormánynak, amely pénteken mutatkozott be a nemzetgyűlés előtt, öt szocialista, 4 kommunista, 1 radikálszocialista, 1 mérsékeltpárti és 3 szakember tagja van.

 

A francia lapok megállapítják, hogy „nincs győztes és legyőzött”, mert a kölcsönös engedmények útján elért megoldás a nemzet érdekét szolgálja. A francia hírszolgálat megjegyzi, hogy a kommunisták három gazdasági tárca betöltésével ellenőrzik az ország egész gazdasági életét és még a fegyverkezést is.

Kötéláltali halálra ítélték Imrédyt!
Budapest, november 23.
A Népbíróság Nagy Károly tanácsa ma délelőttre tűzte ki Imrédy Béla bűnügyében az ítélethirdetést. - A magyar nép nevében… - kezdte Nagy elnök – bűnösnek mondom ki… ötrendbeli háborús bűntett elkövetésében…


Még három népellenes bűntett elkövetésében mondta ki bűnösnek a Népbíróság Imrédy Bélát. - És ezért a Népbíróság… kötéláltali halálra ítéli… - Imrédy mozdulatlanul hallgatta végig az ítéletet. Utána az elnök megkezdte az ítélet indokolását.

Összeült a jugoszláv nemzetgyűlés
Belgrád, november 29.
A jugoszláv alkotmányozó nemzetgyűlés csütörtökre virradó éjszaka éjfél után összeült. Ezt a szokatlan időpontot azért választották, mert az ideiglenes nemzetgyűlés két évvel ezelőtt is éjszakai ülést tartott. Annakidején ugyanis az ellenség ébersége miatt választották az éjszakai órákat az ülés időpontjául. A nemzetgyűlésen Tito tábornagy benyújtja a kormány lemondását és nyomban megbízást is kap az új kormány megalakítására. Lehetséges, hogy javaslatot terjesztenek elő a szövetséges és a népi köztársaság kikiáltására. A nemzetgyűlés időszaka valószínűleg egy hónapig tart és ezalatt valószínűleg egy hónapig tart és ezalatt kidolgozzák az új alkotmányt.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Bárdossy A Hlinka-gárda zászlaja Beszédes cím, beszédes rajz CharlesTillon Imrédy
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98