Dtum
Login with Facebookk
1946 | Június

Ujszászy volt vezérőrnagy terhelő nyilatkozata Mihailovicsról

Moszkva, június 19.
A TASS-Iroda ismertette Ujszászy István volt vezérőrnagynak a szovjet kormányhoz intézett és a Pravdában megjelent nyilatkozatát Mihailovics Drazsa tevékenységéről. Ujszászy kijelentésében a következőket mondja:
- Minthogy tizenöt éve ismertem Mihailovics Drazsát, azt hiszem, a történelmi igazság érdekében kötelességem kijelenti, hogy Mihailovics Drazsa Horthy magyar kormányának ügynöke volt és a Hitler Németországának vezetése alatt álló fasiszta országok tömbjének érdekében dolgozott.


Ujszászy kijelentésének további részében elmondja, hogy először Párisban találkozott Mihailoviccsal, ahol francia iskolában jártak együtt. Később Prágában találkozott vele, itt Ujszászy katonai attasé, Mihailovics pedig jugoszláv alezredes volt. A magyar vezérkar utasításai szerint, amely a kisántánt felbomlasztása érdekében tevékenykedett, Ujszászy baráti kapcsolatot teremtett Mihailovics Drazsával. Ujszászy ezután elmondja, miképpen kapott Mihailovicstól részletes értesüléseket Jugoszláviáról és Csehszlovákiáról.


- Horthy 1942 augusztus havában sürgősen magához hívatott - mondja Ujszászy - és megparancsolta, hogy a legrövidebb időn belül lépjenek érintkezésbe Mihailoviccsal a Tito elleni harc megszilárdítása érdekében, valamint Mihailovics katonai tájékoztató szolgálatán keresztül szerezzünk tájékoztatást az Egyesült Államokról és a Szovjetúnióról.

 

Kijelentésében Ujszászy megemlíti azokat a leveleket is, amelyeket Mihailovics a háború alatt Horthyhoz intézett. E levelek egyikében, amelyet Horthy 1943 július havában kapott kézhez és amelynek tartalmát Ujszászyval is közölte. Mihailovics a saját, valamint a londoni jugoszláv kormány nevében magyar segítséget kért a Tito elleni harcra. Ujszászy kijelentését ezután így folytatja:
- Mihailovics azt írta, sürgős szüksége van fegyverre és lőszerre, várja, hogy ezt Magyarországtól megkapja majd. Mihailovics szoros együttműködést ajánlott fel a Szovjetúnió és Titó ellen irányuló kémkedésre és kémelhárításra Jugoszlávia és Magyarország között. Mihailovics ismertette velünk tájékoztató szolgálatainak megoszlásáról és különösen részletes adatokat szolgáltatott Tito horvátországi csapatainak állásáról. Ezek az adatok részünkre igen értékesek voltak a Tito elleni harcokban.


Ujszászy a továbbiakban részletesen közli, hogy miként tartotta fenn Mihailovics összeköttetését a román és az olasz vezérkarral, amely Mihailovicsnak fegyvereket és lőszert szállított.


- A német rendőrségnek és a katonai köröknek Magyarországon tudomásuk volt erről és nagyon megörültek az együttműködésnek, különösen a volt jugoszláv hadseregtől zsákmányolt fegyverek Mihailovicsnak átadása tekintetében, minthogy ez megegyezett Németország érdekeivel és nem kompromittálhatta Mihailovicsot az angolszászokkal szemben.


Kijelentésének végén Ujszászy ezt mondja:
- A fent említett tények azt bizonyítják, hogy Mihailovics a háború alatt tevékenyen részt vett a tengellyel való együttműködésben a Magyarországtól, Olaszországtól és Romániától, amely országok német vezetés alatt állottak, fegyvereket kapott Tito hadserege ellen.


- Aláírásommal bizonyítom, hogy a fenti adatok megfelelnek a tényeknek és ha szükséges, hajlandó vagyok mindezt személyesen, bíróság előtt is tanúsítani. - jelentette ki Ujszászy István. (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98