Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

Nagy termelési verseny indult meg a gazdák között a főváros környékén

Most egy éve, a felszabadulás után, a főváros környékén levő nagy termelési körzet, a munkaerő hiányán kívül a korai magvakat, a szükséges termelési eszközöket és főképpen az igavonó állatállományt nélkülözte leginkább. Egy év alatt a törekvő, szorgalmas gazdák és kisemberek már sok mindent tudtak pótolni. Most kezdődött e körzetben a legszorgosabb mezei munka. A földművelőcsaládok kora reggeltől késő estig kint dolgoznak a földeken, hogy megindítsák a korai áruk termelését, mert jól tudják, hogy ez évben a kiürült fővárosi és kültelki piacokon minden mennyiségű korai terméket könnyen lehet majd elhelyezni.


Salátamezők Csepel-szigetén


A nagy termelési övezetből közel 30 község szállítja már régebben a korai zöldárut.

Csepel-szigetén van a legkifejlettebb kertészeti kultúra. Itt Csepel-Szigetszentmiklós és Tököl határában a kertészek és gazdák már kiültették a „Május Királynője” salátát. A sűrű sorokba ültetett saláta a meleg homoki talajon már megeredt és mindenütt zöldül. Nagy területen termesztik itt a zöldhagymát, a parajt, a sóskát és a zellert. E körzetben 20.000 melegágyi ráma alatt fejlődő korai egyéb palánta vár további kiültetésre.

Pesterzsébet, Kispest, Pestszentlőrinc és Vecsés határában
a gazdák közel 3000 holdnyi területen vetették el a korai cukorborsót. A magyar és bolgár kertészek itt 50 mázsa dughagymát használtak fel a kiültetéshez. A gubacspusztai 110 holdas konyhakertészetben 3000 melegágyi ablak alatt fejlődik a „Mikado” óriás paradicsom-palánta. Itt közel 50 ezer tő korai zöldpaprika termesztésére készültek fel. Holdszámra termelik e körzetben még a jánosnapi retket és a fényes sörretket.


Hét község főterménye: a paradicsom


Évtizedek óta termesztik
Fót, Mogyoród, Veresegyháza, Rákospalota, Sashalom, Szentmihály és Gödöllő körzetében a befőznivaló, húsos paradicsomot, amely a konzervgyárak által feldolgozva, márkás cikk lett az európai piacokon. E községekben az idén is főtermény lesz a paradicsom, ezenkívül nagy területen termesztik a cukorborsót is.

Ujpest környékén a gazdák felkészültek
az édes zöld és a csípős, fehér, bajai fajú paprika termesztésére is. A melegágyak százaiban fejlődik még a kék és a fehér karalábé, a kelkáposzta, az édeskáposzta és a zeller.


Előcsíráztatják a korai krumplit


Rákoskeresztúr, Taksony, Soroksár és Üllő határában a gazdák felkészültek a korai burgonya termesztésére. A családi portákon ezerszámra csirázik kis faládikákban a kiültetésre váró krumpli, amely ezzel az eljárással két héttel előbb fejlődik ki és így megelőzi a rendes eljárással termelt legkorábbi Gülbabát és nyárirózsát is. Ha az időjárás e körzetben kedvező lesz, az előcsíráztatott burgonya már május második felében piacra kerülhet.


Százezer dinnye – és töktakaró


A hevesi dinnyéscsaládok az idén Vecsés és Ócsa között telepedtek le és a felparcellázott Halmi-pusztán rendezték be palántatermő telepüket.
E családok egész télen át fonják szalmából az apró fészektakarókat, amelyeknek segítségével már áprilisban kiültetik a dinnye és a spárgatök palántáit a szabad földben levő fészekbe. Nappal a fészek szabadon marad, éjszakára azonban minden fészket letakarnak, hogy a fagyok ellen megvédjék. Óriási munkát jelent ez, de kifizetődik, mert az így termelt korai „Togo” és „turkesztáni” dinnyét és a hófehér spárgatököt, mint primőrt lehet értékesíteni.

A községek és telepek nagy munkateljesítményét és felkészültségét szemlélő szakemberek
– ha az időjárás kedvezően alakul – a koratavaszi hónapok alatt biztosítottnak látják a fővárosi piacok bőséges ellátását, annál inkább, mert kedvező hírek érkeznek a dunamenti, a kecskeméti, a nagykőrösi és a hevesmegyei termelőkörzetekből is, ahonnan a tavaszi időszakban szintén nagyobb mennyiségű korai termék fut be minden évben a fővárosi piacokra.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A kormány lemondása A kormány lemondása
Gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnök, mint ismeretes, a mult...
Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers Sárközi György - Haragvó vers - Békítő vers
Daloló almafák s édesröptű madarak közt Nehéz járni a némultan...
Semmi újdonság! Semmi újdonság!
Nemzeti Színház: Suzette; Brieux darabja, - Marjory nénike; Zangroill...
Végre fegyelmit indítanak a pécsi kereskedelmi iskola igazgatója ellen Végre fegyelmit indítanak a pécsi kereskedelmi iskola igazgatója...
Vasárnap villámgyorsan terjedt el a híre Pécsett, hogy a polgármester...
Levél a Boldogtalanokról és Forgács Rózsiról Levél a Boldogtalanokról és Forgács Rózsiról
Kilenc évvel ezelőtt írtam, "1914. május 30.-án fejeztem be, (boldog...
Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot Az állammal meg akarják vásároltatni az egykori Rákóczi birtokot
Nagy fénnyel, méltó keretekben üli meg az ország Rákóczi Ferenc...
Görög ellenkormány Krétán Görög ellenkormány Krétán
novemberben Venizelosz volt miniszterelnök a hozzá hű...
A Szent István év nagy eseményei: Az Esztergomi és Székesfehérvári ásatások A Szent István év nagy eseményei: Az Esztergomi és Székesfehérvári...
Az 1938-as Szent István évet világraszóló események díszítik,...
Ábel Amerikában Ábel Amerikában
Tamási Áronnak nem természete, hogy mestersége területén kívüleső...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98