Dtum
Login with Facebookk
1946 | Március

A külügyminiszter nyilatkozata a békeelőkészítésről

Budapet, március 16.
Gyöngyösi János külügyminiszter fogadta a magyar sajtó képviselőit és a békeelőkészítés ügyében eddig végzett tevékenységéről szólva, ezeket mondotta:
- A békeelőkészítés ügyében magyar részről diplomáciai úton hónapok óta folynak az előmunkálatok, az anyagot illetően pedig a kormány felkészülten várja a békeértekezletet. A béke előkészítésének kérdésében szakszerű tanulmányokkal tájékoztattuk a szövetséges hatalmakat. Külön súlyt helyeztünk a Szovjetúnió kormányának álláspontjára, minthogy meggyőződésünk, hogy a Szovejtúniónak, mint a szomszéd nagyhatalomnak is, a keleteurópai kérdések rendezésénél is kétségkívül döntő szava lesz.


- Az alapvető kérdés a trianoni szerződéssel megszabott határokon kívül élő, mintegy hárommilliónyi magyarságnak a sorsa. Természetesen különböző viszonylatokban, különböző megítélés alá kerül ez a kérdés, aszerint, amint a magyar kisebbség sorsa ezidőszerint kielégítő vagy pedig a jövőben megnyugtatónak látszik. Mint már mondottam – folytatta nyilatkozatát a külügyminiszter –, komoly szaktanulmányokkal tájékoztattuk a szövetséges hatalmak mindegyikét a kérdésnek összes politikai, etnikai, gazdasági és földrajzi vonatkozásairól és ezekben a tájékoztatásokban a magyar kormány elvi álláspontját is kifejezésre juttattuk. Az összes idevonatkozó kérdések szakszerű feldolgozása a külügyminisztériumban készen áll, úgyhogy a magunk részéről minden tekintetben felkészültünk a béketárgyalásokra.


A magyarországi szlovákok Csehszlovákiába való áttelepülése ügyében Magyarországra érkezett csehszlovák különbizottság működéséről a külügyminiszter a következő tájékoztatást adta:
- A különbizottság az ország szlovákiai vidékein 16 körzetben működik. Ebben a 16 körzetben a csehszlovák különbizottságok tagjai immár második hete folytatják a megállapodásszerű tájékoztatást teljesen súrlódásmentesen. Mintegy 150 olyan községet tartanak nyilván, amelyekben szlovákok élnek. Minden ilyen községben a bizottság tagjai kétízben rendezhetnek nyilvános népgyűlést. A tájékoztatás csak szlovák nyelven folyik. A magyar rádióban naponta kétszer, reggel és este negyedórás propagandaelőadást rendeznek. Csehszlovák részről elismerik, hogy a magyar kormány a legteljesebb lojalitással jár el és a lakosságcseréről legutóbb aláírt magyar-csehszlovák egyezmény szellemében támogatja a csehszlovák különbizottság munkáját.


- A lakosságcseréről szóló magyar-csehszlovák egyezmény hamarosan a nemzetgyűlés elé kerül
– fejezte be nyilatkozatát Gyöngyösi külügyminiszter.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98