Dtum
Login with Facebookk
1900 | Április

A király berlini látogatásának terve

Nagy feltűnést keltett mindenütt annak a híre, hogy uralkodónk május 4-ikén Berlinbe szándékozik utazni.

Hivatalosan ugyan az volt mondva, hogy a látogatás csak családi jellegű lesz, de bizonyosra vehető az is, hogy ez alkalommal Berlinben nevezetesen politikai és katonai kérdések is előkerülnek. Erre mutat az a körülmény, hogy gróf Goluchowski külügyminiszter és báró Beck, a vezérkar főnöke is kíséri Ő Felségét.

 

A Balkán-félszigeten, különösen Bulgáriában észlelhető nyugtalanság kívánatossá teszi, hogy a két uralkodó s külügyi tanácsadói behatóbb módon kicserélhessék egymással nézeteiket.
Az az aggodalom, mintha a király berlini útja bizonyos értelemben az orosz politika egynémely újabb keletű lépései ellen irányulna, úgy látszik alaptalan. A Balkán-félszigetre vonatkozónyugtalanító hírek ugyan feltűnő makacssággal újulnak meg, de ezek a hírek angol lapokban látnak napvilágot. Az angoloknak pedig érdekükben állana ellentétbe hozni Auszriai-Magyarországot Oroszországgal, ami azonban aligha fog sikerülni, mert monarkhiánknak Oroszországgal 1897-ben létesített egyetértése a balkán-félszigeti állapotok sértetlen fennmaradására nézve ma is fennáll s Oroszországnak nem is fekszik érdekében a monarkhiánkkal való jó viszonyt megbolygatni.


Berlinben hír szerint a mi hadügyi és haditengerészeti kérdéseink is szóba fognak jönni.

Német szövetségesünk folytonosan nyomást igyekszik gyakorolni ránk oly irányban, hogy fejlesszük katonai erőnket. Újabban a haditengerészet szaporítását sürgetik még jobban. Az osztrák-magyar monarkhia azonban pénzügyi erejének kimerítésével nem erősödnék, hanem gyengülne. Úgy a magyar, mint az osztrák minisztérium kénytelen volt a közös kormány legújabb nagy követelései ellen állást foglalni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Berlin, Reichstag, 1900 Berlin, Dom, 1900 Berlin, Philharmonie, 1900. Berlin, 1900 Berlin, Herrmannstrasse, 1900 II. Vilmos német császár
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98