Dtum
Login with Facebookk
1900 | Február

Csontváry Trauban dolgozik

A dalmáciai Trauban dolgozik Csontváry Kosztka Tivadar.

Csontváry néven kiállító művészként szerepel a Nemzeti Szalon katalógusában, de a kiállításon nem vett részt.

Csontváry 1897-től kezdi meg utazásait. Itáliában, Dalmáciában és a Felvidéken fest.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép
Szabó Zoltán

Csontváry Kosztka Tivadar: Önarckép

 

Ez az a kép, ami a mai napon is a Nemzeti Galéria XX. századi kiállításának ékes darabja. A többi mű letétben szerepel a pécsi galériában, mint a Gerlóczi-hagyaték része.


Gerlóczi egy árverésen látta meg a műveket, ahol - mivel nemigen akadt jelentkező rájuk - már éppen ott tartottak, hogy felszabdalják őket; ha másra nem is, sátorponyvának még jók lesznek!

 

Amikor Gerlóczyi, az építész megmentette az árveréstől Csontváry képeit, nem is lehetett sejteni, hogy a magyar festészet egyik legeredetibb tagjának műveit vásárolta fel. Igazi kultúrmisszió!


Ez a kisméretű kép a Csontváry-lelkület jellemző képi megfogalmazása: a magányában is komoly hivatástudattal elénk ülő, meg nem értett férfi póza. Magányos volt, hiszen korában senki nem vette komolyan (a szakma sem) működését.


Ízületes ujjaival fogja az ecsetet – micsoda realizmus! - , mögötte arca, ami mindent elárul. Szinte félve pillant előre, a néző felé; egyik szemével a külvilágot kutatja, a másikkal szinte befelé néz – ez is realizmus! (Magányában nemritkán hallucinált.) Az átható tekintetű szemek döbbenetesen adják a kép lényegi középpontját.


Amíg a „csontvárys”, hatalmas képeken a motívumok vonalán szinte szárnyal az alkotó és a néző, ezen a kis portrén szinte a műterem szegletébe zárja be magát. Csendes, prófétikus ünneplés ez: személyiségének és festészetének eljövendő jelentőségét vetíti elénk.
Majd ezután jönnek azok a festői sorozatok, ahol a világ megmentéséért hadakozik korával (Fohászkodó üdvözítő, Taorminai görög színház romjai, Baalbek, Magyarok bejövetele,…), majd a hatalmassá fejlődő akarat és a félelmetes koncentráció eredményeképp azok a belső önarcképek, melyek áttételesen a cédrus-képekben teljesedtek ki (Magányos cédrus, Zarándoklás a cédrushoz…).

 

Szappanos István


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria Csontváry: Önarckép
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98