Dtum
Login with Facebookk
1900 | Június

Súlyos politikai válság Ausztriában

Három esztendő óta tart már a válság Ausztriában, mely fenyegeti alkotmányát, földúlta törvényes rendjét.

A német és szláv lakosság közt folyik a birkózás, mely a miatt támadt, hogy a szlávok a német elemet uralkodónak nem akarják elismerni, mert a német kisebbség: a lengyel, a cseh, a szlovén, stb. együttvéve a többség Ausztriában.

 

A csehek pedig harcot indítottak a németek ellen.

Követelik, hogy ahol ők laknak, ott a cseh nyelv a törvényes eljárásban, bíróságnál, telekkönyvnél, adóhivatalban uralkodjék s a hivatalnok tudjon csehül. Ezt nekik meg is adta a lengyel Badeni miniszterelnök. Ez a híres nyelv-rendelet, melyet a németek úgy megtámadtak, hogy a reichsrath miatta példátlan botrányok színhelyévé lett. Badeni, Gautsch és Thun miniszterelnökök kormányát lehetetlenné tették, mert a reichsrathban szóhoz sem engedték a szakadatlan macska muzsika miatt. Így követelték a nyelv- rendelet visszavonását, ami meg is történt.

 

Ekkor a csehek követték a németek példáját, gondolván, ha ez jó volt a németeknek, jó lesz nekik is.

Clary minisztériumát, Wittek minisztériumát már a cseh macskamuzsika némította el. Most Körber minisztériuma állt ki s csinált új intézkedést a cseh nyelv használatára. Ez a cseheknek nem kell, s a reichsráthban kíméletlen botrányokkal szegültek a kormány ellen. Körber kormánya is alkudozott velök. Engedjenek annyit, hogy a reichsrath tárgyalhasson valamit. A csehek kibékíthetetlenek maradtak.

 

Június 6-ikán a reichsrath megint összegyűlt.

Körber kormányának nagy erőfeszítésébe került, hogy a különböző pártokból többséget hozzon össze, mely a csehek lázongása ellen a képviselőházat annyira segítse, hogy valamit tárgyalhasson. A csehek ezt is megakadályozták s június 8-án már oly jeleneteket idéztek elő az éjjelbe is bonyolult ülésben, hogy a miniszterelnök késő este kétszer ment az uralkodóhoz. Másodszor már alvásából ébresztette föl és aláíratta a reichsrath elnapolását. Ez még nem a reichsrath feloszlatása, de annyit jelent, hogy minden előterjesztés, tötvényjavaslat semmibe sem veendő.

Ezek után már a reichsrat teljes feloszlatása következik. De lehet, hogy az egyész alkotmányosságot felfüggesztik Ausztriában.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98