Dtum
Login with Facebookk
1900 | November

Temesvár ipara

A temesvári kereskedelmi és iparkamara az 1899. évi közgazdasági viszonyairól most közzétett jelentésében a következőképen számol be a kerületébe tartozó ipari vállalatokról:

A fonó- és szövőipari szakba vágó iparvállalatok sorában a legnagyobb fokú haladást a „Hungária szőr- és gyapjunemezgyár” képviseli, miután ennek termékei bátran versenyeznek hasonló külföldi gyárak készitményeivel. Specialitásai nemcsak hazánkban, de Német- és Angolországban és Belgiumban is kedveltetnek. A legegyszerűbb cipőbetétektől a legfinomabb szőnyegszövetig mindent előállit e gyár, a mi e szakmába vág. Különleges gyártmányai: nemezkorongok, ágybetétek és gyógyruhanemüek, melyek igen keresett árucikkek.


A vászonszövészet Weisz József temesvári szövőgyára által üzetik nagyobb mértékben. E vállalat újonnan felépitett ipartelepén tavaly már mintegy 40 munkást foglalkoztatott. Csakis szerb vásznat állit elő jobb fajta angol fonálból s készitményei tartósság dolgában jóval fölötte állnak az e nemű (osztrák fonálból szőtt) bécsi árunak, ehhez képest az áruk is valamivel magasabb. E szövöde jeles technikai és kereskedelmi vezetés alatt állván, legszebb reményekre jogosit.


Mellette csupán Kirsch Vencel (Lugos) mechanikai szövészete tanuskodik emlitésre méltó haladásról.

A nagybecskereki szőnyeggyár izléses, finom mintáju szalonárui mindinkább tért hóditanak. Tartósság és műizlés tekintetében bármely külföldi szőnyeggyárral vetekedhetik. A gyárnak Budapesten és Bécsben levő képviselőségei tavaly már szép forgalmat eredményeztek.


Az „Első délmagyarországi kalapgyár” épülete máris tető alatt van s már dimenziói után is konstatálható, hogy az ország elsőrangu gyártelepei sorában lesz hivatva helyet foglalni.


Lehetőleg még nagyobb közgazdasági fontossággal bír a Temesvárott alakulásban levő „Első magyar cipőgyár rt.”, mely Frankel Alfréd világhirü mödlingi gyára által alapitva, kiválóan alkalmas leend, hogy az e cikkben óriásilag megnövekedett behozatalt a hazai ipar előnyére kiszoritsa. Az alapitók mindkét esetben oly vállalatok tulajdonosai, a melyek a honi piacot már ugyis birván, ezt egyszerüen innét fogják ellátni és azonkivül az e cikkek számára hálás térül kinálkozó balkán piacok megszerzését tüzik ki legközelebbi célul.


Ugyancsak örömünkre szolgál följegyezhetni, hogy az ország egyik legjelesebb szakba vágó iparosa, Hinterseer Ulrik temesvári kesztyüs, a kinek készitményei messze külföldön is kitünő hírnévnek örvendenek, a folyó 1900-ik év során önerejéből nagyobb szabásu kesztyügyár felállitását tervezi, a melylyel ismét egy fontos ruházati cikk versenyképes előállitása biztosittatik.

A gyufagyártás kerületünkben csak a temesvári első gyufagyár által van képviselve. E nagyszabásu vállalat mult évben is lényegesen kibővitette üzemét. Különösen a svéd gyujtók gyártásával foglalkozik, és e gyártmányával nemcsak a belföldön lép fel sikerrel a külföldi verseny ellen, hanem Bulgáriában és Törökországban is tért hódit.

 

A gyártáshoz szükséges fát a délmagyarországi erdőkből szerzi be, évente közel száz kocsirakományt dolgozván fel. A gyár most már állandóan 270 munkást foglalkoztat. A gyufagyártás mellett üzi a kenöcs-, bőrzsir-, vaselin-,üvegtapsz- és kékitőgyártást is, mely utóbbi termékből Szerbiába van élénkebb kivitele.

 

Ezenkívül még egy kocsikenőcsgyár van ugyancsak Temesvárott, melynek készitményei főleg az erdélyi megyékben találtak elhelyezést.


A két kőolajgyár (Orsova és Oravica) tárgyalásunk esztendejében kedvező anyagi eredményeket tudott felmutatni, dacára annak, hogy a nyers olajat a román behozatal megszünése folytán Gácsországból kellett hozatniok. Az üzleti konjunkturák a kartell védelme alatt szilárdan alakultak.


Nagyon sajnálandó, hogy a délmagyarországi növényolajgyár minden erőlködés dacára megbukott.

<<
<
1
2
3
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Temesvár, vasútállomás Temesvár modern állomásépülete Temesvár Dohánygyár Temesváron
Cikk-ajánló
Kossuth Ferencz elutasítja a költségvetést Kossuth Ferencz elutasítja a költségvetést
Kossuth Ferencz: Hangoztatja a függetlenségi elveket. Hol van a...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Kihallgatás alatt – öngyilkos Kihallgatás alatt – öngyilkos
Szterényi József kereskedelmi államtitkár mult heti audencziáját...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Winawer-ellencsel Winawer-ellencsel
legnagyobb dicsőség, amely egy sakkjátékost csak érhet - a...
A kormány lemondása A kormány lemondása
A hivatalos „Budapesti Közlöny” szeptember 14-iki...
Audioncsöves készülékek alkatrészeinek műszaki jelzése Audioncsöves készülékek alkatrészeinek műszaki jelzése
Miként az előző cikkünkben a detektoros készülékek fontosabb...
Középiskolák intézeti tornaversenye Középiskolák intézeti tornaversenye
A budapesti középiskolák nagy tornaünnepélye volt péntek, szombat és...
Papp László dr. két vállra fektette Tasnády Józsefet Papp László dr. két vállra fektette Tasnády Józsefet
A Detektív Atletikai Club vasárnap este a Nemzeti Torna Csarnokban...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98