Dtum
Login with Facebookk
1900 | Szeptember

Nő a bulgár-román feszültség

Bulgária ugy tesz, mintha háborura készülne, s kivált Dobrudzsa határán mutat katonai mozgolódást.

Az 1877. évi orosz –török háboruból maradt földsánczokoat kijavítják. Ezekre a területekre most senkinek sem szabad lépnie a hadügyminiszter engedélye nélkül. Egész vonatok szállítják - legalább Szófiából igy jelentik - naponta a román határra a fegyvereket s a munícziót. Az 1890. évi korosztályt behívták. A sistovi, nikápoli és vidini régi budai erődöket ágyukkal szerelték föl. A bolgárok azon romát alattvalókat, a kik rendben levő utlevéllel akarnak Bulgáriába menni, nem eresztik be.


A bolgárok a román gőzhajózási társaságnak szolgálatot tevő tisztikarát teendői elvégzésében megakadályozzák és erőszakoskodnak. A Duna azon partján, a melyen a bolgárok a urak, a csapatok állandóan gyülekeznek.


A román kormány értesítette a bolgár kormányt, hogy a mennyiben a Bulgáriába való szabad bemenetelt a románokra korlátozni fogja, Románia megtorlással fog élni.


Romániában és Bulgáriában népgyüléseket tartanak. A Dobrudzsában a román lakosság fenyegeti a bolgár lakosságot, s a templomokban gyász isteni tiszteletet tartottak a meggyilkolt Mihajleanu tanárért.


Szófiai hírek jelentik, hogy a forradalmi bizottság annyira fölizgatta a népet, hogy a bolgár kormány lázadás kitörésétől tart abban az esetben, ha egy lépést is tenne a bizottság valamelyik tagja ellen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98