Dtum
Login with Facebookk
1901 | December

Utczai harczok a görög fővárosban

Görögország fővárosában napokig véres zavargások voltak, melyeknek intézői az egyetemu diákok. Halottak, sebesültek vannak, katonák tartják megszállva az utczákat és tereket, s diákok pedig az egyetem falain belül tartózkodnak, a honnan tágítani nem akarnak.

 

A zavargások oka vallásos természetű, de mélyebbre ható izgatás idézte elő s megbuktatta Teolokisz miniszterelnök kormányát.


Mozgalom indult meg Athénben, hogy az evangeliumot ne a templomi, glagotil nyelven, hanem az új görög nyelven használják, mert a nép az utóbbi nyelvet érti és beszéli. Az egyetemi ifjuság, a melynek nagyobb része teológus, tiltakozott az új görög nyelv használata ellen, azt mondván, hogy ragaszkodni kell a régi görög nyelvhez. A szent szinidus megtiltotta az evangeliomnak bármiféle nyelvre leendő fordítását.

 

Két lap az *Asty * és az *Akropolis* azonban ismételten arról czikkezett, hogy az evangeliumot a nép számára is hozzáférhetővé kell tenni. Az ellenzék is az ó görög nyelv mellett foglalt állást. A két lap ellen nagy tüntetéseket rendeztek, valamint a metropolita ellen, a kitől a fordítók- kiközösítését követelték s végül a kormány ellen, a melyről azt hitték, hogy szintén az uj görög nyelv használatának a híve.

 

Nov. 20 –án és 21-én véres zendülés tört ki Athénben, a képviselőházban nagyon viharos jelenetek játszódtak le. Az ellenzék mindenért a kormányt tette felelőssé, a mely képtelen volt arra, hogy a zavargást megakadályozza. A többség bizalmat szavazott ugyan a kormánynak, de ez nem mentette meg. Teotokisz miniszterelnök másnap beadta az egész kormány lemondását. György király az uj kabinet megalakításával Zaimisz-t bízta meg, a ki Teotokisz előtt már miniszterelnök volt.


Nov. 20-ikán Athén utczáin egész nap harczot vivtak. A két említett lap irodáját megtámadták, feldulták; a metropolita lakása előtt is nagy zavargások voltak. Katonaság vonult ki, fegyverét használta s huszonöt sebesülés történt. – Másnap népgyülést tartottak, s még nagyobb zavargás tört ki. A rendőrégre és katonaságra rálőttek. Az utczai harczban két embert megöltek, vagy harminczat megsebesítettek. Rálőttek a zavargók Teotokisz miniszterelnökre is, de nem sebesült meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98