Dtum
Login with Facebookk
1901 | Október

Választási zavargások országszerte

Stomfa
A pozsonymegyei Stomfén a választást, melyben Komlóssy Ferencz kanonok szabadelvű és Trubinyi néppárti állottak egymással szemben – felfüggesztették és elhalasztották. Oka ennek az, hogy a Trubinyi-párt erőszakoskodott és vesztegetett. Pálffy herczegnek egy Vrabecz nevü erdészét is rajtakapták, mikor veszetegett. Az is oka az elhalasztásnak, hogy a választási másodelnök a jegyzőkönyvnek kiadását megtagadta.

 

A fiumei zavargások
Az október 6-iki választás alatt a rendőrségnek, s mikor ez nem volt elég, a katonaságnak sok dolga akadt. A magyarok ellen is, a horvátok ellen is tüntettek.

Dr. Barcsics Erazmus, a fiumei horvátok vezérembere ugyanis nyilt levelet intézett horvát pártfeleihez és felszólitotta őket, hogy ne a horvátellenes Zanella-párttal, hanem gróf Batthyány Lajos pártjával szavazzanak.

 

Ezért sok száz főre menő tömeg vonult dr. Barcsics lakása elé és orditva, fütyölve, kővel dobált az ablakokra. A katonaság kétszer széjjelkergette a tüntetőket, de azok mindannyiszor ujra összeverődtek.

 

Ekkor keményebben léptek föl és összesen százötven személy, köztük sok nőt és gyermeket is letartóztattak. De azért a záporeső daczára is folyt a tüntetés.

 

A város valósággal ostromállapotban volt s a katonaság, bár éjfélkor visszavonult a laktanyákba, egész éjjel készenlétben maradt. Az éj folyamán összesen százhuszonnégy tüntetőt tartóztattak le. Ezek közül másnap negyvenhetet szabadon bocsátottak, a többit az ügyészségnek adták át.

A tüntetők megsebesitették Ormai István rendőrségi gyakornokot, ki a választásnál az első bizottsághoz volt beosztva lajstromvezetőnek és a Batthyányra szavazókat jegyezte.

 

Este nyolcz óra felé a Klotild-utczában „Spia Ungherese” (magyar kém) kiáltással megrohanták, földre teperték, arczcsontját betörték, fejét és oldalbordáját összerugdosták. A mentők vitték el, sérülései sulyosak.

 

A népkertnél megostromlottak az ügyészségnél följelentették Dr. Kuscher nyug. kir. ügyészt a kit le is tartóztattak. Az olasz polgárság komolyabb elemei fel vannak háborodva a tüntetések miatt.


Turócz-Szent-Mártonból írják a „Magyar Távirati Irodá”-nak:

A tót nemzetiségi pártnak Szucsányi és Stubnyai veresége nagy elkeseredést szült a nemzetiségi sajtó és a kortesek által felizgatott turóczi tótoknál. A Szucsányról hazatért Beniczky Kálmán alispánt és Dugovich Titus megyei főszámvevőt, Prienopa falunál meglesték és köveket hajigáltak rájuk, a melyek egyike fején találta az alispánt, mire Dugovich a merénylők közé lőtt, a kik ép fővel megmenekültek. 

 

Ujhelyi Attila főszolgabirónak a választást követő éjjel beverték turáni portájának az ablakait. Turócz-Szent-Mártonban egész sora az asszonynak és suhanczoknak várta a hazatérő szabadelvű párti választókat és követ dobáltak a kocsikra és Galanda Samu kir. közjegyzőt fejbe találták.

A liptó-szent-miklósi választókerületben összesen 3907 szavazatot irtak össze;

ebből leszavazott 2895. Az elhalt Matuska Péter közel 30 évig képviselte a liptó-szent-miklósi kerületet, mely idő alatt oly izgalmas választás nem volt, mint a mostani. Most a tótság győzött 993 szótöbbséggel.

 

Fölizgatták a tót népet, korteskedtek képtelen igéretekkel: adóelengedéssel és a magyar nyelv eltörlésével. A leghatalmasabb kortes a tótok hirhedt takarékpénztára volt, a melynek Ruzsiák, a megválasztott képviselő maga az alelnöke. A karhatalom meg nem mérkőzhetett a tótok dühöngésével, a kik őt szabadelvű választót és két hivatalnokot véresre vertek.

Székesfehérváron gróf Zichy Jenő szabadelvüpárti 1185 szóval győzött báró Manndorf Géza függetlenségi ellen.

A választás alatt elkeseredett utczai harcz támadt. Hulladékkal, kővel dobálták a szabadelvű pártiakat, többeket megsebeztek. Dietrich Szilárd választási elnök kénytelen volt a katonaságot igénybe venni.

 

A tömeg követelte, hogy a letartóztatottakat bocsássák szabadon s a rendőrség kénytelen volt engedni. Akkor érkezett meg a 69-ik gyalogezred egy százada, majd egy század ulánus. A tömeget visszaszoritották. A lakoma és fáklyás-menet a zavargás miatt elmaradt.

Balassa-Gyarmatról jelentették: 

A választáson Baintner főszolgabiró csendőri segitséggel fogdosta a Hanzély-pártról a szavazókat. Ezért megtámadták a főszolgabirót, követ dobtak reá, mely az ablakot betörve, feje fölött vágódott a falba. Csak a jelen volt urak csititó szavai akadályozták meg, hogy a csendőrök fegyvert nem használtak.

 

A vesztegetés, megfélelmités épen olyan volt, mint az elmult rendszer idején. A hitelintézeteket, sőt az országos központi hitelszövetkezet fiókjait is mozgósitották az agrárius jelölt ellen. Forgách Antal gróf mandátumát föltétlenül megtámadja a párt.

Ráczalmás: Október 2-ikán este a néppárti választók Günsberg Mór iváncsai birtokost lehuzták a kocsiról és zászlóruddal ugy főbe verték, hogy eszméletlenül vitték dr. Paiss Gyula lakására, a hol fél óra mulva meghalt.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Külvárosi kortesek Választások idején
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98