Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

Aranynyal való fizetések megkezdése

Az elmult hét közgazdasági téren nevezetes eseményt mutatnak fel. Az osztrák-magyar bank főtanácsa elhatározta az aranynyal való fizetések u. n. fakultatív megkezdését. Ez azt jelenti, hogy bár az aranynyal való fizetések megkezdésére a bank még most kötelezve nincs, tényleg önként megkezdi e fizetéseket, hogy ily módon a nagyközönséget, mely nálunk emberemlékezet óta tökéletesen elszokott az aranyforgalomtól, hozzászoktassa az aranypénz használatához.

 

Tudvalevőleg a törvény elrendelte az öt forintos és az 50 forintos államjegyeknek a forgalomból való teljes bevonását. Az ötven forintosok tényleg már jó idő óta majdnem egészen eltüntek a forgalomból, ugy hogy ritkaság, ha ily államjegy kerül a kezünkbe. Nem igy az öt forintosok. Ezekre a forgalomnak szüksége volt s hasonló értékű pénzjegyekre szükség lesz ezután is. Azért az öt forintosok bevonásával kapcsolatosan legközelebb megkezdődik a tíz koronás bankjegyek kibocsátása.

 

Ezeknek a bankjegyeknek teljes fedezetét a két kormány aranyban letette a bank pinczéiben. A tíz koronás bankjegyek kibocsátása tehát csak átmeneti intézkedés arra az időre, a mely az államjegyek bevonása és a készfizetések kötelező behozatala közt van még. 1903-ban május 1-én befejezik az államjegyek bevonását. Ez idő után a két kormány, ha arra a körülményeket alkalmasnak tartja, felszólítja a bankot, hogy kezdje meg jegyeinek aranynyal való beváltását.


A bank kormányzó tanácsának mostani határozata s az aranynyal való fizetések tényleges megkezdése még nem jelenti a valutarendezés befejezését, de mégis annyiban örvendetes esemény, mert bizonyítja, hogy az aranyvaluta megvalósítására a két kormány is, az osztrák-magyar bank is valóban törekszik. Ebben sokan kételkedtek, mert hiszen 1892-ben kezdték meg a törvényhatározások a valuta rendezését, ekkor történtek meg az első fontos lépések, mindenek előtt az uj aranypénz és a régi pénz közt való törvényes értékarány megállapítása.

 

Majdnem tíz év telt el azóta és még mindig messze vagyunk a valóságos aranyforgalomtól. Hogy ez igy van, annak egyik oka az osztrák reichsrath munkaképtelensége, de másik, mélyebben fekvő oka a vezető osztrák pénzügyi köröknek a valutaszabályozástól való idegenkedése. Mert hát tagadhatatlan, hogy a valutarendezés, ha valósággá lesz, csökkenteni fogja bécsi pénzpiacz hatalmát s elősegíti Magyarország közgazdasági felszabadulását a bécsi gyámkodás alól. Ez a gyámkodás pedig sok hasznot hozott a hatalmas osztrák pénzembereknek és pénzintézeteknek.

 

Az egész valutarendezési ügyet tudvalevőleg magyar részről indították meg. Wekerle egykori magyar pénzügyminiszter volt megindítója. Most is kétségtelenül a magyar pénzügyminiszter sürgetésére történt, hogy egy újabb lépést tettek a kitüzött czél felé.

 

A két pénzügyminiszter legutóbbi ischli találkozása alkalmából határozták el. hogy az osztrák-magyar bankot felhívják az aranykifizetések fakultatív megkezdésére. A vezető közös pénzintézetnek, úgy látszik, szüksége volt e felhívásra, mert magától nem sok kedvet mutatott ama nagy és fontos szerep betöltésére, melyet neki a törvény az aranyforgalom behozatala körül juttatott.

 

Hogy a mostani kisérletnek sikere legyen, vagyis hogy az aranypénz valóban maradjon a forgalomban arra szükséges, hogy a bank bőségesen hozza forgalomba az aranyat. Mert mindaddig, míg az aranypénz ritkaság számba megy, sokan hajlandók azt elrejteni. Csak akkor, ha a közönség látja, hogy az aranypénz nem ritkaság s a húsz koronás arany egy fillérrel sem ér többet, mint a húsz koronás bankjegy, marad meg az arany a forgalomban, mert ez esetben a közönség csakhamar rájön, hogy az aranypénz tartogatása rá nézve kamatveszteséget jelent.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A közlekedés A közlekedés
A római birodalom gazdasági fejlődésének egyik alapja volt az a...
Sztrakoniczky Sztrakoniczky
Most már harmadik napja tudom, hogy meghalt és így lassan megnyugszom...
Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból Jankovich Arisztid ezredes hazaérkezett a scheveningi fogházból
A frankpör drámájának fölvonása után szaladt le a függöny, Jankorich...
A ludovikás Kovács nyerte Magyarország kardvívó bajnokságát A ludovikás Kovács nyerte Magyarország kardvívó bajnokságát
Vasárnap tartották meg Magyarország idei karcvívóbajnokságát,...
Weöres Sándor - Japán táncjáték Weöres Sándor - Japán táncjáték
Nézd, hajlong a nyír: párás szellő járja át. Igy hajlong a lány, ...
Kincstári jegyeket bocsátanak ki Bulgáriában Kincstári jegyeket bocsátanak ki Bulgáriában
Bozsilov pénzügyminiszter a szobranje szombati ülésén a parlament...
A Máv. Gépipari SE birkózóversenye A Máv. Gépipari SE birkózóversenye
A Máv. főműhelytelepének nagytermében nagyszámu közönség előtt...
Nap-kúra hölgyek számára Nap-kúra hölgyek számára
Férfiak számára már voltak régebben is olan intézetek, melyekben nap-...
Rövidek Rövidek
Kozma Miklós felsőházi tag vasárnap előadást tartott az aktuális...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98