Dtum
Login with Facebookk
1901 | Szeptember

Aranynyal való fizetések megkezdése

Az elmult hét közgazdasági téren nevezetes eseményt mutatnak fel. Az osztrák-magyar bank főtanácsa elhatározta az aranynyal való fizetések u. n. fakultatív megkezdését. Ez azt jelenti, hogy bár az aranynyal való fizetések megkezdésére a bank még most kötelezve nincs, tényleg önként megkezdi e fizetéseket, hogy ily módon a nagyközönséget, mely nálunk emberemlékezet óta tökéletesen elszokott az aranyforgalomtól, hozzászoktassa az aranypénz használatához.

 

Tudvalevőleg a törvény elrendelte az öt forintos és az 50 forintos államjegyeknek a forgalomból való teljes bevonását. Az ötven forintosok tényleg már jó idő óta majdnem egészen eltüntek a forgalomból, ugy hogy ritkaság, ha ily államjegy kerül a kezünkbe. Nem igy az öt forintosok. Ezekre a forgalomnak szüksége volt s hasonló értékű pénzjegyekre szükség lesz ezután is. Azért az öt forintosok bevonásával kapcsolatosan legközelebb megkezdődik a tíz koronás bankjegyek kibocsátása.

 

Ezeknek a bankjegyeknek teljes fedezetét a két kormány aranyban letette a bank pinczéiben. A tíz koronás bankjegyek kibocsátása tehát csak átmeneti intézkedés arra az időre, a mely az államjegyek bevonása és a készfizetések kötelező behozatala közt van még. 1903-ban május 1-én befejezik az államjegyek bevonását. Ez idő után a két kormány, ha arra a körülményeket alkalmasnak tartja, felszólítja a bankot, hogy kezdje meg jegyeinek aranynyal való beváltását.


A bank kormányzó tanácsának mostani határozata s az aranynyal való fizetések tényleges megkezdése még nem jelenti a valutarendezés befejezését, de mégis annyiban örvendetes esemény, mert bizonyítja, hogy az aranyvaluta megvalósítására a két kormány is, az osztrák-magyar bank is valóban törekszik. Ebben sokan kételkedtek, mert hiszen 1892-ben kezdték meg a törvényhatározások a valuta rendezését, ekkor történtek meg az első fontos lépések, mindenek előtt az uj aranypénz és a régi pénz közt való törvényes értékarány megállapítása.

 

Majdnem tíz év telt el azóta és még mindig messze vagyunk a valóságos aranyforgalomtól. Hogy ez igy van, annak egyik oka az osztrák reichsrath munkaképtelensége, de másik, mélyebben fekvő oka a vezető osztrák pénzügyi köröknek a valutaszabályozástól való idegenkedése. Mert hát tagadhatatlan, hogy a valutarendezés, ha valósággá lesz, csökkenteni fogja bécsi pénzpiacz hatalmát s elősegíti Magyarország közgazdasági felszabadulását a bécsi gyámkodás alól. Ez a gyámkodás pedig sok hasznot hozott a hatalmas osztrák pénzembereknek és pénzintézeteknek.

 

Az egész valutarendezési ügyet tudvalevőleg magyar részről indították meg. Wekerle egykori magyar pénzügyminiszter volt megindítója. Most is kétségtelenül a magyar pénzügyminiszter sürgetésére történt, hogy egy újabb lépést tettek a kitüzött czél felé.

 

A két pénzügyminiszter legutóbbi ischli találkozása alkalmából határozták el. hogy az osztrák-magyar bankot felhívják az aranykifizetések fakultatív megkezdésére. A vezető közös pénzintézetnek, úgy látszik, szüksége volt e felhívásra, mert magától nem sok kedvet mutatott ama nagy és fontos szerep betöltésére, melyet neki a törvény az aranyforgalom behozatala körül juttatott.

 

Hogy a mostani kisérletnek sikere legyen, vagyis hogy az aranypénz valóban maradjon a forgalomban arra szükséges, hogy a bank bőségesen hozza forgalomba az aranyat. Mert mindaddig, míg az aranypénz ritkaság számba megy, sokan hajlandók azt elrejteni. Csak akkor, ha a közönség látja, hogy az aranypénz nem ritkaság s a húsz koronás arany egy fillérrel sem ér többet, mint a húsz koronás bankjegy, marad meg az arany a forgalomban, mert ez esetben a közönség csakhamar rájön, hogy az aranypénz tartogatása rá nézve kamatveszteséget jelent.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Haynau és a londoni serfőző legények Haynau és a londoni serfőző legények
Londonban élő hazánkfia, Kropf Lajos érdekes czikket tett közé a...
Március tizenharmadika Március tizenharmadika
"Forr a világ bús tengere, ó magyar!..." Bizony forr, német...
Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és az atropin Mérgek, amelyek élvezetet, őrületet és halált okoznak , a kokain és...
A morfin a kultúrált Európa veszedelmes mérge. Az emberi kultúra, a...
Gróf Sigray Antal óvatos külpolitikára intette a kormányt Gróf Sigray Antal óvatos külpolitikára intette a kormányt
Programbeszédektől volt hangos vasárnap a pomázi kerület. Negyven...
Az aquincumi ásatások Az aquincumi ásatások
A magyar fővárosnak ősrégi és oly érdekes multja, az ó-budai Aquincum...
Felavatták Gömbös Gyula síremlékét Felavatták Gömbös Gyula síremlékét
A Kerepesi - temetőben vasárnap délelőtt ünnepélyes külsőségek között...
Az endrődi sortűz
Vasárnap urnák elé járul az ország népe, hogy az első igazi szabad...
Anita Berber nem lép fel többet Anita Berber nem lép fel többet
Mára tudtuk meg, hogy az Anita Berber végre nem léphet föl többé...
Az eső-probléma Az eső-probléma
Ezen a nyáron mindenki az eget nézte: lesz-e eső? Budapest...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98