Dtum
Login with Facebookk
1902 | December

Kossuth Ferencz és Széll Kálmán vitája

Kossuth Ferencz a napirend előtt a függetlenségi párt nevében szólal föl a Németországgal kötendő kereskedelmi szerződés ügyében. Aggódva látja, hogy mindennap bizonyosabbá válik, hogy a német birodalmi gyűlésen a többség erőszakoskodásával néhány nap mulva elfogadják az új német általános vámtarifát. Ez a tény azzal a következménynyel fog járni, hogy Németország fölmondja azt a kereskedelmi szerződést, a melyet velönk kötött.

 

Németország egészen föl lesz fegyverkezve, míg Ausztria-Magyarország fegyvertelenül kénytelen lesz szembeszállni vele. Közös, általános vámtarifánk nincs ez év végéig törvényesen ujat alkotni nem is lehet, mert nincs idő rá. Nyugtalanul vár az ország valami fölvilágosítást, hogy a kormány miképen hiszi és reméli a magyar érdek megvédését. Semmi sem állja utját annak, hogy a kormány beterjeszsze az önálló magyar vámtarifát, melyet a függetlenségi párt a legnagyobb jóindulattal vitatja meg a még ez vége előtt meg is szavazná. ( Zajos helyeslés a baloldalon)

 

Széll Kálmán miniszterelnök : Ez a kérdés oly sokoldalu, hogy napirend előtti felszólalásban kellőképen kifejteni nagyon nehéz, főleg azért is, mert Kossuth igen fontos nemzetközi vonatkozásu dolgot adott elő. Az ily kérdésekben pedig igen nagy óvatosság és gondos megfontolás szükséges, épen az ország érdekeinek szempontjából. (Helyeslés a jobboldalon) Németországban csakugyan beállt az a fordulat, a melyről Kossuth beszél s talán nem egészen váratlanul, de sokkal gyorsabban, és ebben az alakjában előre nem látva, egészen uj helyzetet teremtett. De a míg nem tudjuk, hogy Németország miben állapodott meg véglegesen, a míg az egész helyzet minden vonatkozásában végleg tisztázva nincs, addig nyilatkoznunk nem lehet.

 Még nem állott be a karácsonyi szünet, az ellenzéknek mindenkor alkalma lesz a miniszterelnököt felelősségre vonni. Ma még nem lehet azt állítani, hogy Ausztriával lehetetlen vámtarifát csinálni. A kereskedelmi szerződés fölmondására van még huszonöt nap, a tárgyalásra pedig egy egész esztendő. Annyit azonban ígér a miniszterelnök, hogy az egész gazdasági helyzet összes vonatkozásainak és azokhoz kapcsolt érdekeinek lelkiismeretes megfontolásával fog határozni. (Zajos helyeslés a jobboldalon.)

 

A törvény azt mondja, hogy ha nem jön is létre a vámszövetség, a szerződéseket meg lehet hosszabbítani 1907-ig, ebben az esetben a közös tarifában mindkét állam érdekeinek meg kell védve lenniök. Beszédet így végzé : Lehet Kossuth Ferencz t. barátomnak nézete, hogy az ország az önálló vámterület mellett rögtön gazdag lesz s a közös vámterület mellett pedig elszegényedik. Miután én más nézeten vagyok és gazdasági okokból meg tudom magyarázni a magam állásponját, ne mondják, hogy czélom az ország elszegényítése. Ez ellen a leghatározottabban tiltakozom.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Iparkodni fognak a kedves szerb szomszédok a kölcsönt visszaadni Iparkodni fognak a kedves szerb szomszédok a kölcsönt visszaadni
Ő Felsége I. Sándor király védnöksége alatt álló első szerb...
Váratlan közeledés az erdélyi magyarság és a román kormány között Váratlan közeledés az erdélyi magyarság és a román kormány...
A kolozsvári „Ellenzék” beavatott forrásból az erdélyi...
Nekünk Mohács kell! De Trianont kaptuk! Mindenkinek Világos?
A történész munkájának egyik legfontosabb morális és taktikai...
Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok lerakodóhelye Az ipar és a kereskedelem nem lehet többé a bukott diákok...
1907-ben több mint kétszázezer magyar vándorolt ki idegen földre....
Olaszország támogatásáért versengenek a németek és franciák Olaszország támogatásáért versengenek a németek és franciák
A "Giornale d'Italia" berlini levelezője hosszu beszélgetést...
Nincs titkos feltétel Nincs titkos feltétel
Bethlen István gróf miniszterelnök Kállay Tibor pénzügyminiszter,...
Merénylet a spanyol király ellen Merénylet a spanyol király ellen
XIII. Alfonz spanyol király ellen most már harmadik izben kiséreltek...
A margitszigeti téli fürdő A margitszigeti téli fürdő
A margitszigeti téli fürdőidő október elsején nyílt meg hivatalosan....
Az erdélyi költő Az erdélyi költő
Erdély Reményik Sándort ünnepli, egy családias évforduló alkalmából;...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98