Dtum
Login with Facebookk
1901 | November

Kossuth Ferencz 60-ik születésnapja

A függetlenségi párt vezére, Kossuth Ferencz, november 16-ikán érte meg 60-ik születésnapját. A párt, melynek élén áll, s az ország számos helyéről a függetlenségi pártkörök, továbbá a személyes ismerősök üdvözölték Kossuth Ferenczet e napon.

 

Széll Kálmán miniszterelnök, Hegedüs Sándor kereskedelmi miniszter is levélben tolmácsolták jó kivánságaikat. A vezetése alatt levő s az utolsó választásoknál számban is annyira gyarapodott országgyülési párt testületileg jelent meg Kossuth üdvözlésére s Thaly Kálmán alelnök inditványára elhatározta, hogy a Kossuth-név tiszteletének évről-évre való megünnepléséről intézkedik.

 

És pedig oly módon, hogy közadakozásból diszes serleget készíttet, ennek neve Kossuth-serleg lesz, rendeleteése pedig az, hogy minden év márczius 30-ikán, Kossuth Lajos halálának napján Budapesten lakomát rendezzenek Kossuth elveinek hirdetői. A lakomán a párt valamelyik tagja alkalmi beszédet mond s a serleget a dicsőült emllékére üriti ki. A serleget Kosuth Ferenc fogja őrizni haláláig, halála után pedig a párt elnöke.


A függetlenségi párti képviselők testületileg jelentek meg e hó 16-ikán Kossuth Ferencznél és Thaly Kálmán alelnök üdvözölte a párt nevében, közölvén vele a párt határozatát. Kossuth Ferenc mélyen megindulva válaszolt.

 

Ezután megemlékezett gyermekkoráról, s anyjával, testvéreivel a hazából való távozásáról. Látom most is, - igy szólt, - a mint körülvett az osztrák zsoldosok sokasága, és egy őrült magyar ember, mint császári biztos, mellemre szegezi töltött pisztolyát, melytől a kis gyermek nem ijedt meg. (Lelkes éljenzés.)

 

Látom a börtön falait a pozsonyi várban, hol Haynau is fölkeresett. Magam élek még e hazában azok közül, kik a számüzetés keserü napjaiban az európai sajtóban a magyar kérdést a világ szemei elé tartottuk. (Éljenzés.)

 

Emlékszem rá, édes, fájó érzelemmel, hogy én is fészket raktam az idegenben, de a sors kiragadta belőle életem társát. (Kossuth elérzékenyült és néhány perczig nem tud beszélni, a jelenlevők mind meg voltak hatva.) Bocsássátok meg, hogy nem tudtam erőt venni magamon emlékeim e szomoru pontjánál, tudjátok, hogy az ilyen emlékek a legerősebb embert is megtörik; azt is tudjátok, hogy a küzdelemben én férfi vagyok, bár halottaim fölött könyezni tudok. (Lelkes éljenzés.)

 

Eljöttem én is a halottal, hogy az ő nyomába lépjek, sokkal kevesebb tehetséggel, de épen annyi hazaszeretettel. (Lelkes éljenzés.) Első lépteimet a hazában sok szeretet, de sok irigység és gyülölködés kisérte; irigylették nekem sokan e szeretet s azt a nagy nevet, mely egyetlen örökségem és mely terhes örökség, mint Thaly helyesen mondaná.

 

De azóta az irigység lassanként elnémult és csaknem általábossá lett az a meggyőződés, hogy engem nem dicsvágy hozott haza, hanem a tiszta honszeretet, a kötelességérzet. (Lelkes éljenzés) Most már ugy hiszem, mindenki elismeri, hogy hátralevő életemet a hazának kell szentelnem és hogy becsületes szorgalommal kell dolgoznom elveink, atyáim elvei megvalósitásán. (Hosszas éljenzés.)

 

Ezt teszem én lankadatlanul s a haladó kor a szorgalmat nem fogja csökkeni bennem. (Zajos éljenzés.) Hiszem és tudom, hogy a magyar hazafiság s a ti segedelmetekkel be fogjuk vezetni nemzetünket az állami függetlenség erős várába és minden támadás ellen meg fogjuk védelmezni hazánk biztos jövőjét. (Hosszas éljenzés.)


Végül Kossuth egyenkint is megköszönte a tisztelgők figyelmét; azután még több üdvözlő küldöttséget fogadott.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Az orosz-japán háboru titkaiból Az orosz-japán háboru titkaiból
A *Ruszij* czímű ujság olyan leleplezések közöl az orosz-japán...
A kereskedelem numerus claususa A kereskedelem numerus claususa
A numerus clausus diadalmasan vonul be a kereskedelem terére is azzal...
Nagyarányu razzia Zágrábban Nagyarányu razzia Zágrábban
A zágrábi rendőrfőnökség szombaton, január 15- én esti 11 órától...
Ady Endre nagyváradi évei Ady Endre nagyváradi évei
A döntő levegőváltozást Adyra Nagyvárad jelenti. Itt szakadt el kora...
Mi újság?
Hírek, érdekességek a tudomány és a technika...
Az öngyilkos tiszasüllyi Polnay Lucy utolsó levelei Az öngyilkos tiszasüllyi Polnay Lucy utolsó levelei
Már a párizsi 38 fokos bőségben elhervadt az az egyetlen virágcsokor,...
A czeglédi Kossuth- ünnep A czeglédi Kossuth- ünnep
Czegléd városának turini százasbizottság néven ismeretes küldöttsége,...
Simon Böske és Brammer Pál esküvője Simon Böske és Brammer Pál esküvője
Husz fényképezőgép, féltucat filmfelvevő masina, reflektorok, izzó...
Ibykus darvai Ibykus darvai
Öt esztendő óta kisért itt Somogyi és Bacsó véres árnya. A...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98