Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

A textilipar bajai

A magyar textilgyáripar bajairól értekezett dr. Krejczi Rezső az országos iparegyesületben.

Kifejti, hogy a nagy fejlettségű osztrák textilgyáriparral szemben a mi szövő gyáraink nem rendelkeznek bőséges tőkék fölött, megfelelő munkavezetői képesség is ritkán található nálunk, a szakavatott ügyes munkások pedig a kellő számban nem állván rendelkezésre, azokat esetről-esetre kitanítani, nevelni kell.

 

Majd rátér azokra a bajokra, amelyek a tőkehiányből erednek.

Az aránylag ujabb keletű textilvállalatok üzemberendezésüket még nem amortizálhatták, tartaléktőkéket még nem gyűjtöttek és közvetlen olcsó hitelre csak nehezen tehetnek szert. A magyar textilgyártelepek szétszórtsága és izolálása miatt a kiegészítő műveleteket végző telepek sem keletkezhetnek, a fehérítés, festés, appretálás és általában a kiegészítő műveletek e miatt sokszor távol vidéken dupla fuvarköltséggel eszközlendők.

 

Kivánatosnak jelzi, hogy a belföldi fogyasztás intenzívebb módon tereltessék a belföldi gyártás szolgálatába.

Utal a társadalmi körök által kezelt bár közjellegű, de csak közvetve az állam felügyelete alatt álló kisebb-nagyobb intézetekre, amelyek a belföldi cikkek fogyasztásába bevonandók volnának; kivánatos erős és munkaképes konfekciós iparnak a fejlesztése is, amely a vászonnak, posztónak és szöveteknek tömeges fogyasztója volna, de bevonhatók még bizonyos nagyfogyasztó körzetek is a belföldi termékek fogyasztásába, ilyenek volnának a kedvezményezett és bármilyen formában állami támogatást élvező nagy vállalatok, amelyek befolyásolhatók abban az irányban, hogy a belföldi textilgyártmányok fogyasztását alkalmas uton és módon elősegítsék. Ilyen vállalatok a nagy kőszénbányák, vasművek, malmok, gépgyárak stb., amelyeknek munkásállománya 100.000 főre tehető. 

Célszerű intézkedések által bevonható pl. a gyolcsosok által űzött eladás és a magyar textilgyártmányok forgalomba hozatalába.

Ilyen nagyobb fogyasztási körzet kínálkozik pl. a pénzügyőrség tekintélyes létszámban, amelynél különösen a fehérneműekre nézve a pénzügyhatóságok székhelyén az érdekeltség autonom kezelése alatt álló ruházati bizottságok volnának bevonhatók az iparpártolás körébe. Ekként a szervezeteknek egész láncolata volna létesíthető, amely az iparpártolásnak szálló igéjét testté és vérré fogja változtatni.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98