Dtum
Login with Facebookk
1902 | Február

Lesz-e trónörökös Szerbiában?

Mióta a Karagyorgyevics-család nyiltan föllépett mint Szerbia trónjának követelője és proklamácziót intézett a szerb nemzethez, egész komolysággal tünik föl az Obrenovics-család magvaszakadásának következménye.


A montenegrói fejedelem Mirkó nevü második fiát, Karagyorgyevics Péter herczeg pedig tizennégyéves György nevű fiát ajánlja Szerbiának és Európának. Nem törődnek azzal, hogy Sándor király ma még határozottan tiltakozik a neki tulajdonitott lemondási szándék ellen. Ferencz Ferdinánd főherczeg, valamint Pasics szerb politikus pétervári utját is ezzel a kétségtelenül többé el nem tagadható kérdéssel hozzák összefüggésbe. Sándor király ugyan még reméli, hogy lesz fia. Azonfelül erősen bízik népe nagy részében, mely nem hagyja Obrenovics Milos utódját. De kétséges, vajjon Sándor király reményeit osztják-e a Balkán sorsa fölött őrködő hatalmak? Annyi bizonyos, hogy Szerbia sorsát és vele együtt a Balkán nyugalmát nem lehet bizonytalanságra bízni.


A bécsi Fremdenblatt, mely külügyminiszterünk bizalmas lapja, megczáfolja, mintha monarkhiánk és Oroszország megegyezett volna a szerb trónöröklés elintézésére nézve. Sándor király 26 éves és egyenes utódok lehetősége nincs kizárva. A szerb alkotmány rendelkezései a mai helyzetre nézve nem elégségesek és ez most kezd érezhetővé válni. Szerbia mostani kedvezőtlen pénzügyi helyzete is előmozditja a fenforgató válságokat.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Obrenovics Milos.  Kara Gyorgye.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98