Dtum
Login with Facebookk
1902 | Június

A szolnoki művésztelep

Szolnokon műtermeket építettek festők számára. A művésztelep megnyitása junius 29-ikén megy végbe. Jelen lesz Wlassics Gyula közoktatásügyi miniszter is, a kit Lippich Gusztáv szolnokmegyei főispán vezetésével küldöttség hívott meg. A fővárosi művészegyesületek: a képzőművészeti tanács, az iparművészeti muzeum, a  művész-klub küldöttségileg képviseltetik magukat.

A művésztelep felavatása fényes ünnepély keretében junius 29-én ment végbe, mely alkalommal a vallás- és közoktatásügyi miniszter képviseletében Zsilinszky Mihály államtitkár jelent meg K. Lippich Elek miniszteri osztálytanácsossal és dr. Huszka Jenővel, a fővárosi művészegyesületek közül a Képzőművészeti Társulat, a Nemzeti Szalon, a  továbbá a Nemzeti Múzeum, Iparművészeti Múzeum stb. küldöttek képviselőket.


Az ünnepély lefolyásáról a következő értesítést közöljük:
Az ünnepély a vármegyeházán díszgyűléssel kezdődött, melyen Lippich Gusztáv főispán üdvözölvén az egybegyűlt vendégeket, Gruber József városi főjegyző Wlassics Gyula vallás- és közoktatási miniszter meleg hangu üdvözlő táviratát olvasta föl, majd pedig a művészházak építésének történetét ismertette. Ezután Zsilinszky Mihály államtitkár mutatott rá lelkes szavakban arra a termékenyítő hatásra, melyet a magyar népélet gyakorol a nemzeti művészetre és köszönetet mondott Szolnok városának és a vármegyének áldozatkészségéért.


A közgyűlésről a művésztelepre ment az ünneplő közönség. A szép magyaros izlésű művészházak Gyalus László építész tervei szerint, a Tisza és a Zagyva folyók találkozásánál fekvő fensikon a régi szolnoki földvár helyén a város által ajándékozott, tágas telek közepén épültek. A művészházakat itt dr. Kohner Adolf, a Művészegyesület és az építő bizottság elnöke adta át a főispán gondozásában s a telepes művészek nevében Olgyay Ferencz mondott meleghangú köszönetet mindazoknak, kik a nemes czél érdekében fáradoztak. Délben áldomás volt a vasúti vendéglőben.


Az első esztendőben a következő művészek kaptak helyet a telep házaiban:
Bihari Sándor, Boruth Andor, Fényes Adolf, Katona Nándor, Szlányi Lajos, Olgyay Ferencz, Vaszary János, Hegedűs László, Zemplényi Tivadar, Kernstok Frigyes, Pongrácz Károly és Mihalik Dániel.

Megosztás:
Szerkeszt?ő kommentár
A szolnoki művésztelep megalakulására
Kántor Judit

„Azok az igazi koldusok, akik a művészetet nem tudják élvezni, mert az éhezőnek ételt lehet adni, a didergőnek meleg ruhát, de akinek a lelke üres, azon nem segíthet senki.” (Nagy István)


Azt hiszem, Nagy István festő gyönyörű idézete juthat eszünkbe, amikor a szolnoki művésztelep megalakulására emlékezünk. Ezen kívül példaértékű sok más nemes tett is, amit a kultúra és művészet felemelkedésére tettek kiváló magyar honfitársaink.


Ez a hevület jellemezte mindazokat, akik nem ritkán jelentős összegeket, sok-sok szervező munkát fordítottak a nép művelődésére, kulturális értékeink megbecsülésére.


Ilyen volt K. Lippich Gusztáv főispán, a szolnoki művésztelep megálmodója; dr. Kochner Adolf nagybirtokos, aki jelentős anyagi javakat áldozott a művésztelep területének szépítésére.


A művészek letelepítése, alkotó munkájuk figyelemmel kísérése fontos volt a kor kultuszminisztériumának is. Wlassics Gyula miniszter, Zsilinszky Mihály államtitkár segítő kezet adtak a helyiek nemes kezdeményezéséhez.


Az első generációs szolnoki telepen ott találjuk a nép-életkép festőket: Biharit, Zemplényit, a telepen festészetét kiérlelő Fényes Adolfot (Szegényembersors-sorozat), Szlányit, a finom hangulatú tájképek festőjét, ha rövid ideig is, Vaszary Jánost, a franciás hevületű, egyik legmodernebb személetű festőt.


Az alföldi iskolák (Szolnok, Kecskemét, Vásárhely) csillaga messzire világított, hiszen példaképül szolgáltak a század későbbi évtizedeiben létrejött alföldi művésztelepeknek.


A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Szappanos Galéria A szolnoki művésztelep egyik épülete
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98