Dtum
Login with Facebookk
1903 | Augusztus

Lázadás Maczedóniában

Két hónapig e nyáron már ugy látszott, hogy Maczedóniában a forradalmi bandák kimerültek, a rend valahogy helyre áll. A török kormány is jelentette, hogy a reformok végrehajtása most már megtörténhetik. Augusztus első napjaiban azonban ismét kitört a lázadás Maczedóniában és pedig nagyobb erővel, mint eddig. A bolgár és maczedon forradalmi bizottságok uj fegyveres csapatokat állitottak talpra.

 

Azok rombolnak, gyujtogatnak, ölnek, a vasuti töltéseket és hidakat felrobbantják. Dinamittal harczolnak és kegyetlenkedésökben nem nézik a keresztényt vagy mohamedánt, mert az a czéljok, hogy oly állapotot teremtsenek, mely az európai beavatkozást kierőszakolja, vagy Bulgária lakosságát fellázitsa és Ferdinánd fejedelmet az elé a kényszerűség elé állitsa: háborut kezdeni a törökök ellen, vagy elhagyni a trónt. A bolgár bandák mindenütt, a hol megjelennek, rémületet keltenek kegyetlenségökkel.

 

A mohamedán lakosság elvett fegyvereit követeli, hogy megvédhesse magát. A monasztiri kerületben kitört lázadás sokkal komolyabb, mint az eddig szórványos lázadások. A bolgár kormány augusztus 15-ikén előterjesztést tett a szófiai külföldi képviselőknek. Törökországot mészárlásokkal, helységek fölperzselésével, gyilkosságokkal, rablásokkal és kinzásokkal vádolja. Állitólag 2800 bolgár van fogságban. Petrov miniszterelnök közölte Ausztria-Magyarország képviselőjével, hogy Bulgárai tovább nem türheti a kegyetlenkedéseket.
Több orosz hadihajót augusztus 15-ikén a Fekete-tenger török partjai felé küldtek.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98