Dtum
Login with Facebookk
1903 | Július

Kis gazda rovat

A baromfiak itatása

Hogy a baromfitenyésztés sikerrel járjon, annak egyik legfontosabb föltétele az, hogy a szárnyasoknak mindig, de különösen a meleg nyári időben tiszta, friss vizük legyen. A baromfi, a mint az ólból kiszabadul, azonnal vizet keres, s ha hozzájuthat, napjában húszszor is iszik.

Ha tisztátlan vizet kell innia, mindenféle betegséget kap.
Igy pl. a baromfi-korela gyakran, minden valószinűség szerint, csupán onnan származik, hogy a baromfi olyan vizet kénytelen inni, mely az istállóból folyik ki.

A tulságosan hideg viz a baromfit hirtelen lehüti és emésztési zavarokat okoz; a napon állott langyos viz pedig nem frissitő. Az esővizről tapasztalták, hogy az gyakran elcsapja a baromfi hasát. Ha a viz nem eléggé látszik tisztának s a baromfi közt betegségek kezdenek jelentkezni, tanácsolják az ivó felforralását, melyet aztán kihülés után kell a vályuba tölteni.



A tőgy kifejése

Rendkivül sokat tesz a tejelésre nézve, hogy jól vagy hiányosan eszközöljük-e a fejést.
S ha csak könnyedén bánunk a dologgal, akkor a legjobb fejős tehén is igen sokat elapad s hanyag fejéssel képesek vagyunk elrontani a legbővebb tejelő jószágot is.

Nagy mennyiségű tejet a tőgy csak ugy választ el, ha a fejés által elegendő hosszu ideig s elegendő erősen izgattatik.
Az, a ki a fejés közben nagyon csinján bánik a tőgygyel s abbahagyja a fejést, a mint egy kissé vékonyabb sugárban kezd a tej kiömleni, az sokat fejni bizonyára nem fog. S mégis azt látjuk, hogy legtöbb tehénistállóban a fejésnél senki fel nem ügyel s ha felügyel is, nem fektet sujt arra, hogyan, miként eszközöltetik a fejés.

Vadkajsziba a szilvát jó sikerrel lehet szemezni; mandula alanyba azonban csakis baraczk szemezhető sikerrel, mig a szilva oly rosszúl ered rajta, hogy nem érdemes vele vesződni.

Száritott sertéstrágyával még kevés kisérletet végeztek, a magyaróvári növényélettani állomás tapasztalatai szerint ez a trágya igen jó hatásu a homoki szőlőre.

Hogy festett-e a vörös bor, vagy természetes szinű, azt a következő egyszerű módon tudhatni meg:
Áztassunk be a gyanus borba egy darabka kenyérbelet s dobjuk azt tiszta vizbe. Ha festett a bor, a viz rögtön lilás-vörös szinű lesz, ha pedig természetes szinű a bor, akkor a viz előbb opálszerű homályos lesz s csak azután, vagy fél óra mulva szinesedik meg.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98