Dtum
Login with Facebookk
1903 | Október

Gróf Khuen-Héderváry miniszterelnök lemondása

A képviselőháznak szeptember 29-ikére összehívott ülése oly esettel végződött, mely gróf Khuen-Héderváry Károly miniszterelnök arra birta, hogy lemondását beadja a királynak. Ez az eset abból keletkezett, hogy az ellenzék kemény bírálat alá vette Körber miniszterelnöknek az osztrák reicsrathban tett nyilatkozatait. E bírálatok folyamán többszörös felszólítás történt a miniszterelnökhöz, hogy álláspontját e kérdésben nyilatkoztassa ki.

 

A miniszterelnök a szept. 29-ki ülésben tette meg nyilatkozatát. A függetlenségi párt elégedetlenséggel fogadta e nyilatkozatot, mivel a miniszterelnök nem utasította vissza elég erélyesen Körber beavatkozását Magyarország katonai ügyeibe. A kormánypárt soraiból is több fölkiáltás hangzott, hogy a kormány utasítsa vissza Körber beszédét. A képviselőház már elhatározta volt, hogy a kormány megalakulásáig nem tart üléseket. Kossuth Ferencz azonban most indítványozta, hogy a Ház szeptember 30-ikán is tartson ülést s tegye vita tárgyává a miniszterelnök nyilatkozatát. Az e feletti szavazásnál nemcsak a függetlenségi párt, hanem a kormánypárt nagy része is Kossuth indítványának elfogadására szavazott.

 

A többség e szerint a miniszterelnök ellen szavazott, ki ennek folytán mindjárt az ülés után táviratilag beadta lemondását a királynak. A képviselőház váratlan határozata után minisztertanács volt és ebből a miniszterelnök az Ő Felsége kabinet-irodájának küldött távriratban tudatta a történteket és jelentette lemondását. Gróf Khuen-Héderváry nem utazhatott el Bécsbe, hogy jelen legyen szeptember 30-ikán a czár fogadásánál, hanem Budapesten kellett maradni a szeptember 30-iki ülésre. Hir szerint a király a czár látogatása után Budapestre jön.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98