Dtum
Login with Facebookk
1904 | Április

Belpolitikai helyzetkép

Ez a hét, melyen a kereszténység a feltámadás ünnepének megüléséhez készül, politikai értelemben is valódi „nagy hét” lett Magyarországon. A miben a kormánynak és a törvényhozás tagjainak oly régóta nem volt részök, végre ismét osztályrészűl jutott nekik: egy valódi, semmi által nem zavart ünnepi szünet. Erre a rövid pihenőre szüksége is van az egész országnak, hogy lecsillapodhassanak a sokáig lázasan felzaklatva volt kedélyek, visszatérhessen a szivekbe a nyugalomnak, a hazafias szeretetnek amaz érzése, mely nélkül a nemzetnek előhaladni, erőben gyarapodni nem lehet.

A képviselőház nagy gyorsasággal intézte el a halasztást nem tűrő állami feladatokra vonatkozó törvényjavaslatokat. A haderő kiegészítéséről gondoskodva van 1903-ra és 1904-re. A mult év költségvetése utólag elintézést nyert, a folyó évre pedig a kormány megkapta az u. n. indemnitást, vagyis helyesebben felhatalmazást junius hó végéig, teljes hat hónapra. Horvátországgal is meghosszabbítottuk egy évre a provizóriumot, igaz, hogy némi áldozattal. Mindemellett is azomban nem tagadható, hogy Magyarország lovagias bőkezűsége fejében hálát nem, hanem csak mind sűrűbben ki-kitörő gyűlöletet arat, bár viszont az is kétségtelen, hogy egyre jobban erősödik az az érzés, hogy ennek a ferde helyzetnek előbb vagy utóbb véget kell vetnünk.

Nem érdektelen, hogy majdnem egy napon tartotta gróf Tisza István miniszterelnök a képviselőházban nagy beszédjét a horvát politikáról és a volt horvát bán, gróf Khuen-Héderváry Károly nagyérdekű programmbeszédét temesvári választói előtt. A magyar kormányelnök nagy horvátbarátnak mutatta magát beszédében, a volt horvát bán pedig, ki most Ő Felsége oldala melletti magyar miniszter, oly erővel hangsulyozta ősmagyar voltát, mint ezt a Zrinyiek és Frangepánok kora óta horvát bánoktól soha sem hallottuk. A politikai alapgondolat mind a két államférfinál ugyanaz: a magyar és horvát hazafias érzésnek az az összeolvadása a magyar államiság egységében, a kölcsönös megbecsülés alapján, mely a szigetvári hős unokája, a költő Zrinyi politikai irataiban oly megkapó erővel jut kifejezésre.

De volt gróf Héderváry temesvári beszédében – sok egyéb érdekes részleten kivűl – még egy más gondolat is, melyet, mivel a kormánynak a helyzetről való felfogását jellemzi, tudomásul vennünk érdemes. Gróf Khuen-Héderváry azon véleményének adott kifejezést, hogy az obstrukczió végleg letűnt, annak visszatérésétől tartani többé egyáltalán nem kell. Mikor a kormánynak egy oly tekintélyes tagja, mint Héderváry így beszél, akkor a közönségnek joga van, szavai mögött mélyebb értelmet keresni.

Ez a mélyebb értelem pedig nem lehetne más, mint hogy nem kellvén többé tartani az obstrukczió kiujulálásától, úgy látszik, a kormány a házszabályok ujjáalakításának eszméjét is határozatlan időre elhalasztotta. Ez arra mutatna, hogy irányadó körökben bizni kezdenek abban, hogy a kiegyezési javaslatok megszavaztatása a mostani házszabályok mellett sem tartozik a lehetetlenségek közé.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Téli közmunkákat követelnek az építőmunkások Téli közmunkákat követelnek az építőmunkások
Ha a főváros külső kerületeit járjuk, mindenfelé épülőfélben lévő,...
Rövid hullámhosszak a rádiótechnikában Rövid hullámhosszak a rádiótechnikában
Ismeretes, hogy Hertz az elektromos hullámokat parabolikus tükrökkel...
A középiskolai vívóversenyekről A középiskolai vívóversenyekről
Tisztelettel kérem Szerkesztő Urat, hogy az alábbi soraimat becses...
Kongresszust tartottak a bírák és ügyészek Szegeden Kongresszust tartottak a bírák és ügyészek Szegeden
Vasárnap délelőtt az Országos Bírói és Ügyészi Egyesület országos...
Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK Blackburn Rovers ellenfelei a FTC és MTK
A Blackburn Rovers mely jelenleg az angol liga élén áll és amelynek...
Hans Müller - A vámpír Hans Müller - A vámpír
Hans Müller legújabb drámájában nagyratörőbbnek mutatkozik, mint a...
Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági újjáépítéséről Szeged polgármestere nyilatkozik az alföldi metropolis gazdasági...
Erőteljes ütemben indult meg Szeged gazdasági fejlődése. Az...
Színház Színház
Ilyenkor, az évad elején rendszerint újra felhangzanak a kritikában a...
A lisztjegyek körül
Csengettek. Künt egy őrmester s civilben állott. Az őrmester...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98